Saftig saffranskaka med glasyr
Här får ni recept på en underbart god saffranskaka med glasyr, samma glasyr som man har på kärleksmums. Den är gudomligt god.
Tips! Byt ut de hackade sötmandlarna på toppen till kokos!
Recept
Saftig saffranskaka med ljuvlig glasyr
Ca 12 bitar
Smet
3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Glasyr
35 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
1–2 msk pressad apelsin eller citron (eller bara vatten)
Garnering
några hackade sötmandlar
lingon
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i mjölken och rör ner det och smöret i äggsmeten. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en glasyr. Anpassa vätskan så att den blir lagom bredbar. Strö över hackad sötmandel. Låt glasyren stelna. Dekorera med lingon.