SMÖRGÅSTÅRTA SKAGEN Smörgåstårta är sååå gott och smart att bjuda på när man har gäster och den funkar lika bra som en förrätt, huvudrätt eller på en buffé. Den här tog max 15 minuter att göra och är bland det godaste jag ätit i kategorin smörgåstårtor. Så himla gott och enkelt!
Tips! Gör egen skagenröra eller köp färdig om du vill göra det extra enkelt.
Smörgåstårta skagen
Smörgåstårta skagen några salladsblad (lägg under bröden) 3 rundlar Jubileumskaka från Polarbröd 800–1 000 g skagenröra (recept klicka här)
Sätt på det smarta jäslocket på bunken när degen jäser. Locket får du med när du köper en Ankarsrum assistent.
Ankarsrum assistent är min favorit köksmaskin! Jag har bakat de allra godaste, läckraste gifflarna fyllda med ost & skinka! Så himla goda! Helt perfekta att ta med på en utflykt. De är inte bara smarriga utan också väldigt vackra. Och mycket enklare att baka, än man kanske tror... Kolla in mina steg-för-stegbilder nedan så ser ni hur man formar, skär och gör.
Degen bakar jag såklart i min Ankarsrum assistent och degen knådas i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir ordentligt starka. Då blir degen lätt att arbeta med och brödet oerhört saftigt och fluffigt. Ankarsrum gör det tunga jobbet 🙂
Mjölk gör degen något mjukare och luftigare och vatten ett mer rustikt bröd med lite mer tuggmotstånd.
Ca 14 st
Deg 50 g jäst 6 dl vatten eller mjölk, rumsvarmt 1 msk salt 2 ägg 1/2 dl rapsolja 14–15 dl vetemjöl
Fyllning 3–4 dl riven ost 200 g skinka, skuren i småbitar oregano
Garnering 1 ägg sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt vatten (eller mjölk) och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, ägg, rapsolja och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig, men inte för kompakt. Kör maskinen på låg hastighet i ca 5 minuter.
2. Strö vetemjöl över dagen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 40 minuter eller tills den dubblat i storlek.
3. Dela degen i ca 14 bitar. Forma runda bollar av degbitarna. Kavla ut dem till tunna rektanglar (inte för tunna) på ett mjölat bakbord.
4. Skär remsor i halva rektangeln (men lämna 1 cm i kanterna). Remsorna ska inte gå att dra isär.
5. Lägg riven ost, skinka på andra halvan. Strö över lite oregano.
6. Rulla ihop giffeln försiktigt från det hållet där fyllningen ligger. Böj den ihoprullade giffeln till en halvmåne.
7. Lägg gifflarna på en ugnsplåt. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Sätt ugnen på 250 grader.
FRÖBRÖD I FORM Lättbakad, nyttigare bröd som bara jäser bara en gång direkt i formen. Ett bröd som är fyllt med nyttiga, knapriga frön och det går väldigt enkelt att slänga ihop. Ett bröd som man med stolthet kan bjuda på till frukost!
Tips kalljäsning! Grädda brödet direkt innan frukost1 Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
Fröbröd i form
6–8 bitar
12 g jäst (1/4 paket) 3 dl vatten 1 tsk salt 1 msk rapsolja 6–7 dl rågsikt (vetemjöl går också bra) 1 dl blandade frön
Garnering 1/2 dl blandade frön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda in 1 dl frön i degen. Forma degen till en slät boll.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
3. Garnering: Pensla på lite vatten på degen och strö över blandade frön.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.
De allra fluffigaste, saftigaste frallorna man kan baka själv hemma! De här bröden är makalöst goda och ni kommer bli förvånade hur härlig konsistens och fluffiga de är! De får 10 av 10 i betyg!
Tips! Du kan kalljäsa degen. Gör degen på kvällen, baka ut frallorna i formen och ställ den övertäckt i kylen för att jäsa hela natten. Ta fram formen när du sätter på ugnen och grädda sedan enligt receptet nedan. Lägg på 5–10 minuter på gräddningstiden eftersom degen är kall.
25 g jäst 4 dl mjölk, fingervarm (havremjölk går bra) 1 1/2 tsk salt 2 msk rapsolja 2 ägg ca 9 dl rågsikt
Garnering 1 uppvispat ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen löses upp.
2. Tillsätt salt, olja, ägg och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter i maskin eller för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 15 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser degen snabbare. När degen växt till nästan det dubbla är den färdigjäst.
4. Dela degen i 12 bitar. Forma runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem i en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 35 x 30 cm. Pensla bröden med uppvispat ägg. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. De får en härlig mörkbrun färg. Om bröden ser ut att bli för bruna efter 10 minuter kan du flytta ner plåten längst ner och grädda i 5–7 minuter till där nere.
ANANASKAKA En vansinnigt god och lättbakad kaka. Ananas på mjuka kakor är verkligen gott och ger en härlig sötma.
Tips! Byt ut ananasen mot hallon, äpplen, persikoklyftor, jordgubbsbitar eller blåbär. Om man väljer en en annan ingrediens än ananas får mat byta ut ananasjuicen i receptet mot mjölk.
Makalöst saftiga och mjuka rutor med goda ananasbitar i.
Fyllning 1 burk ananasringar, ca 500 g
Smet 3 ägg 3 dl strösocker 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 75 g smör, smält 2 dl juice från ananasburken 4 1/2 dl vetemjöl
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll juicen från ananasburken i ett glas (den ska tillsättas i smeten). Skär ananasringarna i mindre bitar på en skärbräda.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, ananasjuice och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Fördela ut anansbitarna jämnt på smeten.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna i formen. Skär kakan i rutor och pudra över florsocker före servering.