Citronkärleksmums

Sötsyrliga, saftiga citronrutor med härlig citronglasyr. Kärleksmums är en klassiker, men då med choklad. Denna variant med citron är gudomligt god och rekommenderas varmt.

Citronkärleksmums

Ca 20 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
5 dl vetemjöl 
1 citron, finrivet skal

Glasyr
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
75 g smör, smält
3–4 msk pressad citron 

Garnering
ca 3/4 dl kokos

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta citronen och riv skalet fint med ett rivjärn.

2. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna samt citronskalet och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten till i en långpanna, 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min.

5. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och citronjuice så att konsistensen blir lagom bredbar.

6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Skär kakan i rutor med en vass kniv när glasyren stelnat.

ENKLA BAGELS

ENKLA BAGELS Klassiska bagels brukar kokas i vatten före gräddning, men jag har gjort en enklare variant där jag hoppar över det momentet. Ljuvligt goda bröd som passar både frukost, mellanmål, picknick och buffé.

Enkla bagels

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
ca 1 dl sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidigt deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer. Tryck ut bollarna till rundlar och gör ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter. Lägg dem på på två plåtar med bakplåtspapper (sex på varje plåt).

3. Pensla bröden med ägg och strö över rikligt med sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

4. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca 18 min. Låt dem svalna på plåten.

BONDFRALLOR

BONDFRALLOR Mjuka, oerhört fluffiga och härliga frallor som även kan kalljäsa i kylen över natten. Gör degen på kvällen och låt frallorna jäsa på plåten i kylen över natten. Grädda brödet direkt när du vaknar och njut av nybakat till frukost.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

BONDFRALLOR

16 st frallor 

6 dl mjölk
50 g jäst 
1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör)
2 tsk salt
14–15 dl rågsikt (eller vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 16 bitar. Rulla dem till bollar. 

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på ett galler.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

POLARFRALLOR I SPRINGFORM

Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.
Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.

REKLAM FÖR ANKARSRUM

Fantastiskt fluffiga, mjuka och goda frallor med sirap i degen. De allra saftigaste bröden man kan baka själv kan jag nästan lova. 

Tips!
Jag älskar att göra bröddeg och bulldeg i min Ankarsrum assistent, det är väldigt enkelt, inget kladd och glutentrådarna blir ordentligt starta! Det gör brödet fluffigare, saftigare och högre! Det är svårt att knåda degen tillräckligt för hand.

Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir ordentligt starka. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.

POLARFRALLOR I SPRINGFORM

14 st (två springformar)

Gör en halv sats deg om du vill baka ut i en springform.

Deg
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt (eller 1/2 dl rapsolja)
2 tsk salt
1 dl sirap, ljus eller mörk
16–17 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Sätt på assistenten på lägsta hastighet. Tillsätt mjölken. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Låt degen knådas i ca 5 minuter i Ankarsrums assistent. Strö över lite mjöl, sätt på deglocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.

2. Ta fram två springformar, ca 24 cm i diameter och lägg i ett bakplåtspapper i varje. 

3. Dela degen i två bitar. Dela varje bit i 7 mindre bitar.

4. Forma degbitarna till runda bollar och lägg 7 stycken i varje pajform. Tryck ca 6 hål i varje fralla med baksidan på t ex sked eller ett annat runt skaft (doppa skaftet i mjöl så det inte fastnar).

5. Låt frallorna jäsa i formen under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 18 minuter. Knäpp upp formen och låt bröden svalna.

Fakta Ankarsrum assistent

– Svensktillverkad köksassistent som både underlättar i köket och är snygg på köksbänken.

– Stark motor på 1500 W Den öppna kitteln gör det lätt att tillsätta ingredienser och att se och känna på degen. som kan hantera upp till 5 kg deg.

– Den öppna kitteln gör det lätt att tillsätta ingredienser och att se och känna på degen. 

– Kitteln rymmer hela 7 liter i volym.

– Ankarsrum har en mängd olika tillbehör att välja – du kan göra egen korv, burgare, bröd, pasta, äppelmos, smoothie m m.

– Assistenten finns i 14 olika färger

Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.

NYTTIG BLÅBÄRSGLASS

Krämig nyttig blåbärsglass gjord på frukt och bär!

En ljuvligt god blåbärsglass utan tillsatt socker eller grädde. Den är fantastiskt krämig och god! Och innehåller bara banan, blåbär och naturell yoghurt! SUPERENKEL OCH SUPERGOD!!!

NYTTIG BLÅBÄRSGLASS

2 bananer, fryst i skivor
3 dl blåbär, frysta
1 dl naturell yoghurt, kvarg (eller mjölk)

GÖR SÅ HÄR

  1. Mixa frysta bananskivor och frysta blåbär ihop med naturell yoghurt i en mixer med knivar. Kör på högsta hastighet tills det bildas en krämig glass. Ät direkt.