Sötsyrliga, saftiga citronrutor med härlig citronglasyr. Kärleksmums är en klassiker, men då med choklad. Denna variant med citron är gudomligt god och rekommenderas varmt.
Citronkärleksmums
Ca 20 bitar
4 ägg 3 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 msk bakpulver 150 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 5 dl vetemjöl 1 citron, finrivet skal
ENKLA BAGELS Klassiska bagels brukar kokas i vatten före gräddning, men jag har gjort en enklare variant där jag hoppar över det momentet. Ljuvligt goda bröd som passar både frukost, mellanmål, picknick och buffé.
Enkla bagels
12 st
50 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 3 msk rapsolja 7 dl rågsikt ca 7 dl vetemjöl
Garnering 1 ägg, uppvispat ca 1 dl sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidigt deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer. Tryck ut bollarna till rundlar och gör ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter. Lägg dem på på två plåtar med bakplåtspapper (sex på varje plåt).
3. Pensla bröden med ägg och strö över rikligt med sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca 18 min. Låt dem svalna på plåten.
BONDFRALLOR Mjuka, oerhört fluffiga och härliga frallor som även kan kalljäsa i kylen över natten. Gör degen på kvällen och låt frallorna jäsa på plåten i kylen över natten. Grädda brödet direkt när du vaknar och njut av nybakat till frukost.
6 dl mjölk 50 g jäst 1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör) 2 tsk salt 14–15 dl rågsikt (eller vetemjöl)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 16 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
Fantastiskt fluffiga, mjuka och goda frallor med sirap i degen. De allra saftigaste bröden man kan baka själv kan jag nästan lova.
Tips! Jag älskar att göra bröddeg och bulldeg i min Ankarsrum assistent, det är väldigt enkelt, inget kladd och glutentrådarna blir ordentligt starta! Det gör brödet fluffigare, saftigare och högre! Det är svårt att knåda degen tillräckligt för hand.
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir ordentligt starka. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂
Gör en halv sats deg om du vill baka ut i en springform.
Deg 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 50 g smör, rumsvarmt (eller 1/2 dl rapsolja) 2 tsk salt 1 dl sirap, ljus eller mörk 16–17 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Sätt på assistenten på lägsta hastighet. Tillsätt mjölken. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Låt degen knådas i ca 5 minuter i Ankarsrums assistent. Strö över lite mjöl, sätt på deglocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
2. Ta fram två springformar, ca 24 cm i diameter och lägg i ett bakplåtspapper i varje.
3. Dela degen i två bitar. Dela varje bit i 7 mindre bitar.
4. Forma degbitarna till runda bollar och lägg 7 stycken i varje pajform. Tryck ca 6 hål i varje fralla med baksidan på t ex sked eller ett annat runt skaft (doppa skaftet i mjöl så det inte fastnar).
5. Låt frallorna jäsa i formen under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 18 minuter. Knäpp upp formen och låt bröden svalna.
Degen knådas i ca 5 minuter i Ankarsrums assistent. Sätt på deglocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
Krämig nyttig blåbärsglass gjord på frukt och bär!
En ljuvligt god blåbärsglass utan tillsatt socker eller grädde. Den är fantastiskt krämig och god! Och innehåller bara banan, blåbär och naturell yoghurt! SUPERENKEL OCH SUPERGOD!!!
Mixa frysta bananskivor och frysta blåbär ihop med naturell yoghurt i en mixer med knivar. Kör på högsta hastighet tills det bildas en krämig glass. Ät direkt.