LINDAS FRALLOR Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Bröden blir allra mjukast om de bakas på mjölk, men vatten funkar också men då blir bröden lite rustikare i konsistensen.
Tips! Tillsätt 1 dl mörk eller ljus sirap om du vill ha mer sötma i brödet.
Tips! Baka mina grötfrallor – också ett underbart gott bröd – recept klicka här!
Tips! Baka mina polarfrallor i springform – ljuvliga, mjuka bröd – recept klicka här!
Lindas frallor
12 st stora frallor eller 20 mellanstora
9 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst
1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör, rumstempererat)
1 msk salt
10 dl rågsikt
10–12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 12 eller 20 bitar bitar. Forma dem till bollar.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–18 min (om du gör 12 st stor så grädda några minuter extra). Låt dem svalna på ett galler.
Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!