Lindas pepparkaksdeg

Pepparkakorna blir fantastiskt goda! Kavla ut degen riktigt tunn så blir kakorna riktigt, riktigt spröda.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

PEPPARKAKOR Spröda, goda, smakrika pepparkakor. Den här degen är väl beprövad.

Tips! Baka franska pepparkakor som inte behöver kavlas! Klicka här för recept!
Fler recept med pepparkakor – allt från kladdkaka till cheesecake – klicka här!

Recept på kristyr att dekorera pepparkakorna med finns här!

PEPPARKAKSDEG

Pepparkaksdeg

150 g smör, smält
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 ½ tsk bikarbonat
7 ½ dl vetemjöl
¾ dl vatten

Tips! Ingefära, kanel, nejlika och kardemumma kan bytas ut mot en påse färdigköpt pepparkakskrydda.

Kristyr
3–4 dl florsocker
1 äggvita

GÖR SÅ HÄR
1. Dag 1: Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner socker, sirap, ingefära, kanel, nejlika och kardemumma.

2. Häll smörblandningen i en bunke. Tillsätt vattnet. Blanda bikarbonat och vetemjöl i en annan bunke och rör ner det, lite i taget i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.

3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet över natten.

4. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Stansa ut valfria figurer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 8–12 min beroende på tjocklek och storlek. Håll koll på dem så de inte bränns.

6. Kristyr: Blanda florsocker och äggvita i en skål. Blanda eventuellt i någon droppe vatten om det behövs. Glasyren får inte bli rinnig. Bred eller spritsa ut glasyren på pepparkakorna. Låt glasyren stelna på kakorna. Recept på kristyr att dekorera pepparkakorna med finns här!

Här hittar du fler goda julrecept att baka!

Färdig pepparkaksdeg i bunken.

Här hittar du fler goda julrecept att baka!

Saffransfrallor som inte behöver jäsa

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Lättbakade saffransfrallor med bakpulver, som inte behöver jäsa. Supergoda frallor med saffran i degen! Jag älskar dessa bröd och blev glad när mina barn även blev positivt överraskade och gav dem högsta betyg! Ett perfekt bröd att snabbt slänga ihop till frukost under julmånaderna.

Tips! Baka en fantastiskt god fryst saffranscheesecake med pepparkaksbotten – klicka här för recept!

Tips! Baka en saftig, ljuvligt god saffranslimpa! Klicka här för recept!

Saffransfrallor som inte behöver jäsa

10 st 

1 pkt saffran + 1 msk vatten
1 msk bakpulver
¾ tsk salt
7 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lös upp saffranet i en liten skål med 1 msk vatten.

2. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smör, saffran och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

3. Dela degen i ca 10 bitar.

4. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Strö över lite vetemjöl.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

snabbasaffransfrallor1

Vit kladdkaka med pepparkakssmul

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kladdkaka i alla former är magiskt gott! Och den här vita varianten är makalöst god den också. Ingredienserna har man oftast hemma och därför kan man slänga ihop den när man vill och är sugen på något gott. Eller får oväntat besök.

Tips! Blanda ner 200 g vit choklad i kladdkakesmeten så blir kladdkakan extra lyxig och god!

Vit kladdkaka med pepparkakssmul

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Garnering
florsocker

Tillbehör
hallon
vispgrädde
söndersmulade pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 20–23 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.

5. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde, hallon och söndersmulade pepparkakor.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Vörtfrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Fantastiskt mjuka, härliga, smakrika vörtfrallor. Julens godaste bröd!

Tips! Det går att byta ut lättölen och tillsätta 2 flaskor julmust istället. Det spelar ingen roll om vätskan i degen är kylskåpskall eller rumsvarm.

Vörtfrallor

24 st

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till dem lite med mjölade händer.

6. Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min.  Låt dem svalna på plåten.

Vörtbröd / vörtlimpa

Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott!
Degen har jag gjort i min Ankarsrum assistent som knådar degen smidigt och bakningen blir så mycket enklare i den.

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Tips!
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

Julens godaste jullimpa/vörtbröd

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!