Havrefrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enklare frallor kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Frallorna är underbart goda, nyttiga och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd. Så himla smart och bra recept!

Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.

Havrefrallor

8 stycken

4 dl havregryn 
2 ägg
2 dl yoghurt, filmjölk eller kvarg
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. Låt degen stå och dra åt sig vätska i 10 min.

3. Klicka ut degen med en sked i 8 högar  på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min.

Klippta grahamsbullar

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enkla, fluffiga bröd som klipps i bitar med en sax. Mycket enkelt och bröden formas lite olika, men blir superfina under gräddningen. Går bra att frysa in.

Klippta grahamsbullar

a 25 st 

25 g jäst
3 dl mjölk, rumsvarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl grahamsmjöl
20 g smör, rumsvarmt
7–8 dl vetemjöl (eller rågsikt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, sirap och grahamsmjöl och låt blandningen stå i några min.

2. Tillsätt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några min så att glutentrådarna blir starka och bröden luftiga.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Knåda igenom degen och rulla den i lite mjöl. Klipp bitar av degen med en sax, ca 25 st. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

Blomkålsmos

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Blomkålsmos är fantastiskt gott, nyttigt och passar perfekt till både kött, kyckling och vegorätter. Moset blir väldigt fluffigt och gott. Du kan använda mjölk eller vispgrädde. Det blir absolut tillräckligt gott och fluffigt med mjölk, men om du vill lyxa till det och som blanda du i vispgrädde. En perfekt ersättare till vanligt potatismos och även mina barn älskar detta mos. Lätt att göra!

Tips! Tillsätt lite muskotnöt i moset.

BLOMKÅLSMOS

1 1/2 kg blomkål, i buketter
50 g smör
ca 1 dl varm mjölk (eller vispgrädde)
salt
svartpeppar/vitpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka blomkål en en stor kastrull i ca 15 min eller tills den är mjuk rakt igenom.

2. Häll bort det varma vattnet.

3. Mixa sönder blomkålen medan den fortfarande är kokhet, med en mixer eller elvisp. Tillsätt smör och varm mjölk och fortsätt vispa/mixa till ett mos.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Havregrynslimpa utan vetemjöl

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enklare limpa kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Limpan är underbart god, nyttig och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd och mer protein. Så himla smart och bra recept!

Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.

Tips! Det går bra att byta ut till mjölkfritt alternativ istället för yoghurt, filmjölk eller kvarg, t ex havremjölk. Bröden går jättebra att frysa in!

Havregrynslimpa utan vetemjöl

1 st

10 dl havregryn
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk salt
5 ägg
4 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Blanda havregryn, bakpulver och salt i en bunke. 

3. Tillsätt äggen och rör om ordentligt så att alla havregryn blir blöta av äggen.

4. Tillsätt filmjölk och rör om ordentligt till en kladdig deg. Låt degen stå och dra åt sig vätskan i ca 10 min. 

5. Häll degen i en limpform, täckt med bakplåtspapper. 

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

Reklam för Lindas nya, avlånga ugnsform
Jag har bakat min limpa i min, nya avlånga ugnsform. Den är helt perfekt att baka bröd i, men även t ex äppelkaka, kärleksmums, pajer, kladdkakor och sockerkaka. De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela kakan eller brödet. 
Beställ gärna min AVLÅNGA UGNSFORM här – klicka här! 

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!

Raggmunk

https://youtu.be/FaUw28yQIY0
Så steker du raggmunk. Klicka på filmen!

Dessa RAGGMUNKAR är så goda! Ett riktigt toppenrecept på de allra godaste raggbunkarna.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Raggmunk – en älskad svensk klassiker. Frasiga, stekta potatispannkakor skulle man kunna beskriva dem som. En husmanskost som alltid är uppskattad av både vuxna och barn. Ofta serveras raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt, men självklart kan man servera raggmunkarna med precis vad man vill.

Raggmunk 

(8–10 st)

800 gram okokt potatis (vikten avser skalad och okokt potatis)
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan i ett durkslag.

2. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl, salt och svartpeppar i en bunke. 

3. Häll ner den rivna potatisen i mjölksmeten och rör om.

4. Värm upp en stekpanna. Smält ner en klick smör eller olja. Klicka ut smeten och platta till den tunt. Stek på medelvärme tills raggmunken får en gyllenbrun färg, vänd och stek andra sidan gyllenbrun.

Servera gärna med lingonsylt, ev. stekt fläsk och grönsaker. Eller valfria tillbehör.