Enklare frallor kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Frallorna är underbart goda, nyttiga och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd. Så himla smart och bra recept!
Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.
Tips! Det går bra att byta ut till veganalternativ istället för yoghurt, filmjölk eller kvarg. Bröden går jättebra att frysa in!
Havregrynsfrallor utan vetemjöl
8 stycken
4 dl havregryn 2 ägg 2 dl yoghurt, filmjölk eller kvarg 2 tsk bakpulver 3/4 tsk salt
Garnering havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. Låt degen stå och dra åt sig vätska i 10 min.
3. Klicka ut degen med en sked i 8 högar på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn
En nyttig limpa fylld med frön och degen är baserad på havremjöl istället för vetemjöl. En supergod, nyttig limpa fylld med fibrer som påverkar blodsockret mindre än vanligt bröd.
OBS! Om du använder bakpulver istället för bikarbonat blir brödet lite ljusare i färgen.
Havrelimpa utan vetemjöl
1 st
3 ägg 2 tsk bikarbonat (eller bakpulver) 1 tsk salt 3 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt 5 dl havregrynsmjöl 2 dl blandade frön, t ex solroskärnor, pumpafrön, linfrön m m (kan uteslutas)
Garnering blandade frön
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke. Tillsätt resten av ingredienser (allra sist fröna) och blanda till en kladdig deg.
2. Stjälp upp degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över blandade frön.
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.
GLASSBOMB med tre smaker – vanilj, hallon och choklad. Ljuvligt god och lätt att göra! Passar både vuxna och barn. Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster, men inte lika jämnt som när man låter varje lager stelna i frysen. Tips! Tillsätt maränger i smeten!
Tips 1: Spola skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa den i frysen en stund till.
Tips 2: Om du har bråttom kan du använda färdigköpt vaniljglass och smaksätta 1/3 med hallon och 1/3 med choklad!
Tips 3: Stjälp upp bottnen på en marängbotten vid servering (färdigköpt eller hembakad).
Tips! Tillsätt maränger i skålen med glassmet innan den fryses in! Jättegott!
GÖR SÅ HÄR
Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa).
Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.
I betalt annonssamarbete med Jakobsdals Charkuteri.
Den absolut saftigaste julskinkan tillagar man i stekpåse. Och Mor Matildas rimmade julskinka levereras direkt i en vakuumförpackad stekpåse. Tillagningsmetoden kallas sous vide och ugnstemperaturen är låg. Det gör att skinkan blir sååååå himla mör, saftig och smakrik.Ta inte bort plasten på skinkan! Det är en stekpåse som skinkan ska ligga i när den tillagas i ugnen.Stick ner ugnstermometern genom plasten i skinkan.Ugnstemperatur: 80 grader. Ta ut skinkan när termometern nått 70 grader. Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals Charkuteri är väldigt enkel att tillaga eftersom det enda man behöver göra är att sätta in den i ugnen och ha koll på att den når 70 graders temperatur. Och sedan griljera. Busenkelt och den godaste skinkan jag någonsin ätit hemma i mitt kök.Kolla min lilla film hur man tillagar Mor Matildas rimmade julskinka.
Mor Matildas rimmade julskinkaär en riktig delikatess! Skinkan ligger i en vakuumförpackad stekpåse vilket innebär att man stoppar in skinkan direkt i ugnen i den förpackningen den levereras i. Så himla enkelt och tillagningsmetoden går att skinkan blir extremt mör, saftig och god. Julskinkan består av de finaste skinkdelarna från svenska grisar.
Tillagningsmetoden kallas sous vide vilket innebär låg ugnsvärme och det gör skinkan extremt saftig och mör. Och den sköter sig helt själv i ugnen.
Mor Matildas rimmade julskinka har högsta kvalitet och smak och den enklaste tillagningsmetoden. Det gillar jag! Jag har tillagat och smakat många skinkor i mina dar och det här är min favoritjulskinka! Enklast att tillaga och godast att äta.
TILLAGA JULSKINKAN SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 80 grader, över och undervärme. 2. Ta bort det yttre svarta nätet. Plastförpackningen (stekpåsen) ska sitta kvar. 3. Lägg skinkan med sin stekpåse i en ugnssäker form. 4. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar i den tjockaste delen. 5. Ställ in formen i ugnen. Undvik att stekpåsen vidrör något värmeelement. 6. Ta ut skinkan när termometern visar 70 grader. 7. Ställ skinkan svalt i någon timma, gärna i kylen. 8. Ta bort stekpåsen och det inre nätet. Nu är skinkan klar att griljera (läs recept nedan)
Griljering recept:
2 msk sötstark senap eller vanlig senap 1 ägg 1 dl ströbröd
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda senap och ägg i en skål. Rör om ordentligt. 2. Pensla senapsröran på skinkan (ej undertill). 3. Strö ströbröd över skinkan. 4. Griljera skinkan mitt i ugnen i ca 10 min eller tills den är gyllenbrun på ytan.
Gör så här: Blanda två matskedar senap med ett ägg. Pensla skinkan. Strö över ströbröd och griljera i ugnen i ca 10 min (225 grader över- och undervärme).