Spindelkladdkaka

Spindeltårta med kladdkakebotten och chokladganache.

Spindelkladdkaka

10–12 bitar 

150 g smör
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
1 nypa salt
3 ägg

Chokladganache
150 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde

Ögon
2 Ballerinakakor

Spindelben
18 godissnören

Spindelnät och spindel
smält, vit choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna något.

2. Tillsätt resten av ingredienserna i smörblandningen och rör snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen.

5. Värm grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.

6. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och lägg två Ballerinakakor ovanpå. Ställ kakan i kylen för att stelna.

7. Fläta ihop sex stycken spindelben (3 godissnören i varje). Lägg dem under kladdkakan vid servering så de sticker fram under tårtan.

Tips! Spindelnätet och den lilla spindeln på kakan har jag gjort av smält, vit choklad. Jag smälte chokladen och använde en sprits med en smal tyll och så spritsade jag chokladen i form av ett spindelnät och en spindel på ett bakplåtspapper. Chokladen stelnade i kylen.

Spindelben: Fläta ihop 3 godissnören x 6 stycken.

Rågsiktsrutor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Rågsiktsrutor. Det är väldigt enkelt att baka ut degen direkt på plåten och brödet blir oerhört saftigt och gott! Själva bakprocessen tar inte alls lång tid och medan degen jäser kan man passa på att göra något annat.

Rågsiktsrutor

12 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
75 g smör, smält
1/2 dl ljus sirap (mörk funkar också)

14–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter. 

2. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. 

4. Tryck ut degen på en ugnsplåt, ca 40 x 45 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågsikt när du trycker ut degen. Skär degen i 12 bitar.

5. Nagga degen med en degnaggare eller en vanlig gaffel.

6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. 

7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 18 min. Låt det svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Chokladkakor

Betalt samarbete med Toppits.

Tunna, spröda chokladkakor toppade med knastrande pärlsocker på toppen. Supergoda och roliga att baka. Välj själv vilken form du vill stansa ut degen i t ex runda, hjärtan, gubbar, granar, stjärnor m m.

Tips! Degen kavlar jag ut mellan två Toppits bakplåtspapper för de har en glidfri yta som gör att pappret inte glider eller flyttar på sig när man kavlar. Och men slipper att degen fastnar på kaveln eller bänken. Det är enkelt att bara dra bort det översta pappret och sedan stansar man ut sina kakor i degen på det undre pappret.

Chokladkakor


1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl 
1/2 dl kakao
½ krm salt 
200 g smör, rumsvarmt 

Garnering
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.

2. Kavla ut degen tunt mellan två stycken Toppits bakplåtspapper (det har en glidfri yta som gör att pappret ligger still och inte flyttar sig när man kavlar).

3. Stansa ut kakorna till en valfri form direkt på bakplåtspappret. (Alla kakor som gräddas på samma plåt måste vara ungefär lika stora så gräddningstiden är densamma).

4. Ta bort degen runt om kakorna (kavla ut den degen igen och gör fler kakor av den).

5. Strö pärlsocker över kakorna.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.

Äppelkladdkaka utan socker och mjöl

En supergod, mycket lättbakad kladdkaka med rivet äpple och kanel som inte innehåller något vanligt socker eller vetemjöl. Den innehåller väldigt få kolhydrater vilket är positivt för alla som vill äta mindre socker och lite kolhydrater. Välj själv vilken sötning du vill använda.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Äppelkladdkaka utan socker och mjöl

12 bitar

150 g smör
2 dl valfri sötströ (t ex Use Like Sugar)
1 krm salt
2 dl mandelmjöl
3 ägg

Fyllning
1 stort äpple, rivet (eller två små)

Garnering
kanel
hackad sötmandel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sötströ och vispa ordentligt. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Skala och riv äpplet. Rör ner det i smeten. 

3. Häll smeten i en smord och bröad form 20 x 25 eller en rund springform, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den svalna i formen. Servera med vispad grädde eller sockerfri vaniljglass.

KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!

KESOBRÖD utan vetemjöl som har en mjuk, lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara 2, 3 g kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är bra att få i sig till frukost.

28 kolhydrater för hela smeten
2,3 kH per brödbit

KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

12 bitar

5 ägg
500 g Keso, 3 procent
2 tsk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
1 dl mandelmjöl

Obs! Mandelmjölet kan bytas ut mot havremjöl, bovetemjöl eller kokosmjöl (men du ändras kolhydratmängden i brödet)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Rör ner resten av ingredienserna och vispa en minut till.

2. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10–12 min tills brödet får en gyllenbrun färg. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp 12 stycken rutor med en sax.

Brödet går bra att frysa in. Klipp även bakplåtspappret i rutor och lägg en bit papper mellan varje brödbit innan infrysning, annars fastar brödbitarna i varandra. Brödet är jättegott med smör, ost eller skinka och en paprikaskiva som pålägg.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)