Titta på filmen som visar hur man gör – klicka på filmen ovan!
NYTTIGT KESOBRÖD UTAN MJÖL Baka bröd utan vetemjöl. Keso och havregryn är grunden i dessa otroligt saftiga och goda bröd. Och de behöver inte jäsa. Mycket enkla att baka!
10 dl havregryn 3/4 tsk salt 1 msk bakpulver 7 ägg 500 g Keso (valfri fetthalt)
Garnering sesamfrön (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda havregryn, salt och bakpulver i en bunke. Rör om ordentligt.
2. Tillsätt ägg och Keso och rör om ordentligt. Låt blandningen stå och dra sig i ca 10 min.
3. Forma runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Sänk värmen till 225 grader efter halva gräddningstiden. Låt dem svalna på plåten. Låt bröden kallna helt innan du skär isär dem med en kniv.
Hönökaka är ett klassisk köpebröd som jag har bakat och gjort en egen variant av. Ljuvligt gott kan jag lova! Och Ankarsrum har gjort jobbet med att blanda och knåda degen!
https://youtu.be/EahrZC3qIm0
Klicka på filmen för att titta hur man bakar Hönökakor!
Hönökakor är ett klassiskt, platt bröd som brukar bakas ut i rundlar som delas på mitten. Men jag har förenklat och kavlat ut degen på en plåt istället. Smaken är såklart densamma och likagod, bara enklare att baka.
Tips! Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂
Degen har jag knådat i min Ankarsrum köksassistent som gör glutentrådarna starka vilket i slutändan gör att brödet blir oerhört luftigt och mjukt under gräddningen. Utan bra knådning av degen blir brödet platt och kompakt. Knådningen är en väldigt viktig process i bröd som innehåller jäst.
Fakta Ankarsrum – Stark motor på 1500 Watt – Story rymlig bunke: 7 liter – Tillbehör som ingår: 7 liter rostfri kittel, degrulle, degkniv, degskrapa, degkrok och jäslock. En 3,5 liters vispskål, ballongvispar och mördegsvispar.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten) 1 dl ljus sirap 2 tsk salt 100 g smör, rumsvarmt 9 dl rågsikt 8–9 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken. Sätt i degkniven och degrullen (ett par centimeter från kanten). Sätt igång din Ankarsrum assistent på lägsta hastighet. Tillsätt salt, sirap, smör, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter. Flytta degrullen lite närmre kanten när allt mjöl är tillsatt i degen så att den knådas. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut dem tunt på ett bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel så att det inte blåses upp stora luftbubblor under gräddningen.
3. Lägg den utkavlade degen på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Klicka på filmen för att se hur man tillagar kycklingfilé & klyftpotatis för en person.
Snabbt, enkelt och ljuvligt gott! En hel måltid som tillagas i en och samma ugnsform direkt i ugnen. Kycklingfilé och klyftpotatis är alltid gott och enklare matlagning än så här blir det inte. Servera gärna med tzatziki, guacamole eller currysås.
Ingredienser: 1 kycklingfilé 2–3 potatisar rapsolja/olivolja salt peppar
Valfria kryddor t ex: vitlök, rosmarin, timjan, curry, chiliflakes
Garnering ruccola cocktailtomater
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 230 grader. Dela din kycklingfilé på mitten.
Skiva potatisarna i ganska tunna klyftor.
Lägg allt i en ugnsform. Ringla över olja och krydda med valfria kryddor.
Grädda i ugnen i ca 40 min eller tills allt är färdigstekt. Håll koll på allt i ugnen mot slutet. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
KLICKA PÅ FILMEN FÖR ATT SE HUR MAN TILLAGAR RÅRAKOR
RÅRAKA Rårakor är lättgjord och lyxig potatisplätt som passar perfekt som förrätt, enkel lunch eller middag. Man river potatis som steks till tunna krispiga plättar. Garnera rårakan med hackad rödlök, löjrom (eller stenbitsrom), crème fraische/gräddfil och dill eller gräslök.
Obs – receptet är för 1 person: Jag har skrivit nedanstående mängder ungefär per person. Självklart kan det variera och man bestämmer själv hur mycket man vill äta.
Garnering per person 1 msk löjrom/stenbitsrom 2 msk crème fraische/gräddfil 2 msk rödlök, hackad dill/gräslök
GÖR SÅ HÄR 1. Skala potatisen och riv den grovt (om potatisen har ett tunt, rent skal kan det vara kvar).
2. Krama vätskan ur potatisen i ett durkslag.
3. Värm upp en stekpanna med olja och/eller smör.
4. Lägg i riven potatis och platta till en tunn pannkaka med en stekspade. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida tills den får en gyllenbrun färg. Salta och peppar. Stärkelsen i potatisen gör att potatisen håller ihop.
Stektips! Vänd inte rårakan för tidigt i stekpannan för då går den lätt sönder. Vänd den först när den fått en gyllenbrun färg på undersidan. Stärkelsen i potatisen gör att potatispannkakan håller ihop. Låt den steka i några minuter så kommer den hålla ihop. Reglera värmen så den inte bränns.
Klicka på filmen för att se hur man bakar brownietårtan!
Underbar chokladbrownietårta med Tweek Easter Eggs i både browniesmeten och som dekoration. Den här tårtan är sockerreducerad och innehåller inget vetemjöl. Men det är inget man kan ana när man smakar den. En himmelskt god tårta med härlig chokladsmak.
Jag vill verkligen tipsa er alla om Tweeks Easter Eggs! De är himmelskt goda och innehåller bara naturliga ingredienser, inget tillsatt socker och de är fria från palmolja! Och både kolhydratvärdet och kalorierna är mindre (gäller alla Tweeks godissorter)!
Det här är en perfekt tårta att baka till påsk till alla som vill äta mindre socker och kolhydrater.
Jag älskar Tweeks godis som innehåller minimalt med socker, kolhydrater, kalorier och endast naturliga ingredienser (gäller alla sorter). För min son som har diabetes typ 1 är Tweeks godis räddningen eftersom Tweek har mycket mindre påverkan på blodsockret. @tweeksweets #tweeksteregg
Brownietårta med chokladtryffel och Tweek Easter Eggs
1. Sätt ungen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt kakao, salt, sötströ, salt mandelmjöl och ägg. Rör om allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad (kakao) springform, ca 24 cm i diameter.
4. Lägg ut 1 påse Tweek Easter Eggs på smeten. De blir härligt sega och goda som fyllning i kakan.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22–24 min. Låt kakan kallna.
6. Chokladtryffel: Smält den mörka chokladen i en skål över vattenbad. Tillsätt vispgrädde och blanda till en slät chokladsmet.
6. Bred ut chokladtryffeln över kakan. Låt den kallna.
7. Garnering: Dekorera i mitten av tårtan med Tweek Easter Eggs.
8. Vispa grädden och spritsa ut gräddtoppar på chokladtryffeln. Dekorera med Tweek Easter Eggs. Förvara tårtan i kylen, den är allra godast kylskåpskall.
FAKTA TWEEKs Easter Egg – Skumägg med smak av banan och toffee – Doppade i TWEEKs egna choklad – Riktigt kakaosmör – Fria från palmolja