Saffransblomma saffransbullar

Ljuvligt god saffransbulle.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Supersaftiga saffranbullar i form av en blomma. De ljuvigaste, saftigaste, lyxigaste & mjukaste saffransbullarna med knastrande pärlsocker och en Dumlechoklad i mitten (välj vilken choklad du vill att stoppa i bullen)

Saffransblommor

Ca 30 st

Deg
½ g saffran (1 påse)
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
13–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

30 st Dumlekolor eller annan valfri chokladgodis

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma runda, släta bullar. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Skär fyra djupa jack i varje bulle så att den får totalt 8 bitar. Bitarna ska ligga kvar ihop bredvid varandra.

4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker

5. Stick ner en Dumle eller annan chokladgodis i mitten på varje bulle.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

Skär tre djupa jack i varje bulle så att den får totalt 8 bitar. Bitarna ska ligga kvar ihop bredvid varandra.

Pepparkaks nicecream

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nyttig pepparkaksglass med bara 3 ingredienser som är oerhört krämig och god. Som en riktigt glass, men innehåller fryst banan, mjölk och pepparkakskrydda. Så himla god och man kan frossa i hur mycket glass man vill utan att få en sockerchock.

Pepparkaksglass nicecream

2–3 frysta bananer
ca 1/2 tsk pepparkakskrydda
1–2 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR
1. Frys in bananerna i skivor. Mixa bananerna i en hushållsmaskin med knivar. Tillsätt pepparkakskryddan.

2. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!

Chokladdoppade bananer med strössel

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Chokladdoppade bananer är gott, festligt och  passar perfekt som snacks till kvällsfikat, på barnkalaset eller helgmyset. Alltid lika gott och väldigt roligt att göra.

Chokladdoppade bananer med strössel

50 g choklad (valfri sort)
1 banan
1 dl strössel

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.

2. Skär bananen i skivor, ca 1 cm breda.

3. Doppa bananerna i chokladen.

4. Doppa dem i strösslet.

5. Lägg chokladbananerna på en tallrik och ställ den i kylen eller frysen en stund så chokladen stelnar. Förvara chokladbananerna i kylen.

Skär bananen i bitar, doppa i chokladen och sedan i strösslet. Låt chokladen stelna i kylen.

Strösselknappar

Spritsa eller klicka ut chokladen med en sked.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Strössel och choklad är en perfekt kombination. Ett ljuvligt gott godis med bara 2 ingredienser som är väldigt roligt att göra! Det knastrar gott mellan tänderna! Förvara chokladen i kylen.

Strösselknappar

2 dl strössel
100 g choklad (valfri sort)

GÖR SÅ HÄR

  1. Häll strösslet på en liten tallrik/assiett.
  2. Smält chokladen i en skål över vattenbad (kastrull med kokande vatten).
  3. Häll chokladen i knäcktratt, spritspåse eller liten plastpåse (klipp hål i ena hörnet).
  4. Spritsa eller klicka ut små knappar med en sked ovanpå strösslet. Ställ in skålen i kylen eller frysen en stud tills chokladen stelnar.
  5. Ta bort de stelnade chokladknapparna. Spritsa eller klicka ut ny choklad och gör en ny omgång strösselknappar.

Saffransdrömmar

Baka de allra godaste saffransbullarna – klicka här för recept!

Drömgoda, spröda, gyllengula småkakor som fullkomligt smälter i munnen. Dessa saffransdrömmar doftar och smakar himmelskt gott och är mycket lätta att baka.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Saffransdrömmar 

18 st

1/2 g saffran (1 påse)
50 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk hjorthornssalt

1/2 dl matolja eller rapsolja
2 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ihop saffran, smör, strösocker och hjorthornssalt i en bunke med en elvisp.

2. Tillsätt oljan och och vispa en minut till. 

3. Tillsätt vetemjöl och blanda ihop allt snabbt till en deg.

4. Rulla ut degen till en lång rulle. Dela den i ca 18 bitar. Rulla bollar av degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)