Pinocchiotårta i Lindas ugnsplåt
Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är toppad med jordgubbar, hallon, blåbär och fluffig grädde. Mums!
Jag har skurit tårtan i 12 rutor så att man enkelt kan ta en egen bit, men självklart kan man strunta i att skära den i bitar och istället breda ut grädde på hela tårtbottnen och garnera grädden med bär, så blir det en vanlig tårta.
Reklam för min nya ugnsplåt. Beställ gärna min suveräna ugnsplåt här – klicka här!
Här får ni ett favoritrecept på den allra godaste Pinocchiotårtan – när ni bakat dessa vill ni inte köpa färdiga hamburgerbröd igen! På bilden har jag gjort bröden extra stora, jag har bakat 12 hamburgerbröd av degen nedan. Men man kan göra 12–18 bröd och om man gör 18 bröd blir de något mindre och något kortare gräddningstid. De ska få lite lätt ljusbrun färg på ytan.
Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!
Pinocchiotårta i Lindas ugnsplåt
12–15 bitar
Botten (blir en blandning av sockerkaka och ljus kladdkaka)
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
Garnering
3 dl vispgrädde
jordgubbar
hallon
blåbär
Tips! Strö lite mandelspån eller hackad mandel på marängen innan gräddning.
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).
2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten i Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
6. Strö mandelspån över marängen.
7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna på plåten.
8. Lägg en skärbräda som är likastor som ugnsformen och vänd tårtan upp och ner så att den ligger med bakplåtspappret uppåt på skärbrädan. Dra försiktigt bort bakplåtspappret. Lägg sedan formen ovanpå tårtbottnen och vänd tillbaka tårtbottnen ner i formen igen. Om man tar bort bakplåtspappret innan man skär tårtan i bitar blir det lättare att lyfta upp tårtbitarna vid servering.
9. Montering: Dela tårtan i 12 bitar. Vispa grädden fluffig och spritsa eller klicka ut grädde på rutorna. Lägg på jordgubbar, hallon och blåbär. Förvara tårtan i kylen.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!