Smakrik köttfärsgryta med tacokrydda och potatis. En väldigt omtyckt maträtt som passar både barn och vuxna. Allt tillagas i en och samma gryta! Enkelt och maten räcker till många. Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!
TACOGRYTA MED POTATIS
1 gul lök 500 g köttfärs 1 påse Tacokrydda 2 klyftor vitlök 1/2 dl tomatpuré 2 burkar krossade tomater 7 dl vatten 2–3 msk köttfond eller grönsaksfond salt 800 g okokt potatis 2 nävar färsk spenat (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
Skala och hacka löken och stek den i olja i en stekpanna.
2. Ta upp löken och stek köttfärsen i en gryta. Tryck och smula sönder den med en gaffel under stekningen. Tillsätt tacokrydda, vitlök, tomatpuré och krossade tomater. Blanda.
3. Tillsätt vatten, fond och salt. Låt det puttra med medelvärme.
4. Skär potatisarna i små bitar. Tillsätt dem i grytan och låt det puttra tills potatisen mjuknat i ca 20 min. Tillsätt färsk spenat mot slutet och rör om. Tillsätt extra vatten om du vill ha en lösare konsistens på grytan. Smaka av kryddningen och tillsätt mer kryddor om du vill ha mer smak.
Tips! Servera gärna med en klick gräddfil eller creme fraische.
Saftiga, mjuka frallor rika på fibrer eftersom det innehåller grovt rågmjöl.
FAKTA GROVT RÅGMJÖL Grovt rågmjöl är ett fullkornsmjöl som mals från hela rågkärnan, vilket ger det en grövre textur jämfört med fint rågmjöl. Mjölet är rikt på fibrer. – Innehåller alla delar av rågkärnan, inklusive kli, grodd och endosperm, vilket gör det näringsrikt – Innehåller viktiga vitaminer och mineraler som B-vitaminer, järn, magnesium och zink.
50 g jäst 8 dl vatten, fingervarmt 3 dl grovt rågmjöl 1 msk salt 1/2 dl rapsolja ca 14 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rågmjölet och blanda. Låt blandningen stå och svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter, gärna i en bakmaskin.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
4. Dela degen i 15 bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer.
5. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga fem hål i varje frallor med baksidan på något köksverktyg. Låt dem jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 min. Frallorna går bra att frysa in.
Drömfrallor – extra fluffiga, mjuka bröd som är så goda att man drömmer om dem på natten. Välj om du vill baka ut bröden direkt när du gjort degen (läs instruktionerna gör så här 2) eller låt dem jäsa över natten: KALLJÄSNING (gör så här 1).
KALLJÄSNING: Gör degen på kvällen och grädda dem direkt när du vaknar. Undertiden de jäser och du sover så drömmer du om dessa ljuvligt goda bröd och får njuta av nybakat bröd till frukost! GÖR SÅ HÄR 1: – Gör degen och baka ut frallorna direkt på plåten. Strö över lite mjöl. – Lägg på en bakhandduk och ställ plåten i kylen över natten. – Ta fram plåten ca 20 minuter innan gräddning och låt den stå i rumstemperatur.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt 1/2 dl rapsolja 8 dl rågsikt 8 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter, gärna i en bakmaskin.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i 15 bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer.
4. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga tre hål i varje frallor med baksidan på något köksverktyg. Låt dem jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 18–20 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Frallorna går bra att frysa in.
Ett saftigt bananbröd med havregryn och ägg är ett utmärkt sätt att njuta av ett nyttigt, naturligt sött bröd, perfekt för frukosten eller mellanmålet. Ett vansinnigt gott bröd
Reklam för Lindas brödform. Jag vill rekommendera er att baka limpan i min brödform som jag har tagit fram! De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela bottnen.Beställ gärna min brödform – klicka här!
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 45 minuter. Ta upp brödet i pappret och låt det kallna innan du skär det i skivor.
Reklam för Lindas brödform. Jag vill rekommendera er att baka limpan i min brödform som jag har tagit fram! De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela bottnen.Beställ gärna min brödform – klicka här!