Sommarens enklaste (och godaste!) tillbehör är utan tvekan tzatziki! Riv gurka, blanda med yoghurt, vitlök och en ev. en skvätt olivolja. Klart att njuta till det mesta! Passar som en kall sås till det mesta eller doppa rostade baguetter i din tzatziki.
TZATZIKI
1 gurka 5 dl g grekisk yoghurt 2–3 klyftor vitlök salt svartpeppar
ev. olivolja
GÖR SÅ HÄR 1. Riv gurkan och krama ur vätskan med händerna.
2. Blanda grekisk yoghurt med vitlök, den rivna gurkan, salt och peppar efter smak. Ringla ev. över lite olivolja. Förvara i kylen.
Tillbehör: Skär en baguette i skivor och stek dem i olja i en stekpanna. Så enkelt och ljuvligt gott!
Få saker slår doften av nybakade bröd, och de här brytfrallorna är verkligen något extra! När de jäser ihop på plåten skapar de en fantastisk mjukhet och supersaftig konsistens som gör varje tugga till en ren njutning. Perfekta att bryta loss direkt från plåten – rena drömmen till frukosten, soppan eller som tillbehör till grillat!
BRYTFRALLOR
Ca20 st
50 g jäst 8 dl vatten, fingervarm 1 msk salt 3/4 dl rapsolja 9 dl rågsikt ca 9 dl vetemjöl (eller 18 dl vetemjöl)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.
2. Låt degen jäsa i ca 40 min.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Forma ca 15 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.
4. Grädda frallorna mitt i ugnen i 15–18 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.
Såsen som passar till allt! En kall lättgjord sås som du blandar ihop på några minuter! Servera den till kyckling, kött, lax, som dressing på en sallad eller precis vad du vill. Vansinnigt god sås!
Jag älskar dessa hembakade hamburgerbröd! Varför nöja sig med köpt när hembakat är så här fantastiskt? Enkla att göra och gör en otrolig skillnad för din burgarupplevelse. Hembakade hamburgerbröd är nyckeln till den ultimata sommarfavoriten! ☀️
Frys gärna in bröden så du kan ta fram när du vill grilla hamburgare spontant. Värm gärna brödet på grillen innan du stoppar in hamburgerköttet.
50 g jäst 9 dl vatten, fingervarmt 1 msk salt 1 dl rapsolja 8 dl rågsikt 12–14 dl vetemjöl (Det går även baka hamburgerbröden med endast vetemjöl och byta ut rågsikten till vetemjöl, men jag tycker de blir extra goda och fluffigare med en del rågsikt i degen.)
Garnering 1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten) sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk) och blanda tills jästen löses upp.
2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 15 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser degen snabbare. När degen växt till nästan det dubbla är den färdigjäst.
4. Dela degen i ca 20 bitar, beroende på hur stora bröd du vill ha. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön om du vill (jag bakade utan sesamfrön denna gång).
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min tills de får lite färg (tiden kan variera lite beroende på storlek). Bröden går bra att frysa in.