Glassbomb nyårsdessert

glassbombtresmaker13
glassbombtresmaker9

GLASSBOMB med tre smaker – vanilj, hallon och choklad. Ljuvligt god och lätt att göra! Passar både vuxna och barn. Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster, men inte lika jämnt som när man låter varje lager stelna i frysen. Tips! Tillsätt maränger i smeten!

Tips 1:
Spola skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa den i frysen en stund till.

Tips 2: Om du har bråttom kan du använda färdigköpt vaniljglass och smaksätta 1/3 med hallon och 1/3 med choklad!

Tips 3: Stjälp upp bottnen på en marängbotten vid servering (färdigköpt eller hembakad).

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Servera glassbomben med t ex mosade hallon, chokladsås, maränger eller färska bär.

Glassbomb tre smaker

12–15 portioner

8 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g, sweetened, okokt) 
2 dl frysta hallon
50 g mörk choklad
1 msk kakao

Tips! Tillsätt maränger i skålen med glassmet innan den fryses in! Jättegott!

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
  2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
  3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
  4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
  5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
  6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
  7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa).

Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.

1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Ta fram glassen ca 15 min före servering.
7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.
glassbombtresmaker10
glassbombtresmaker8
glassbombtresmaker14
glassbombtresmaker11

GRILJERAD RIMMAD JULSKINKA – MOR MATILDAS

I betalt annonssamarbete med Jakobsdals Charkuteri.

Den absolut saftigaste julskinkan tillagar man i stekpåse. Och Mor Matildas rimmade julskinka levereras direkt i en vakuumförpackad stekpåse. Tillagningsmetoden kallas sous vide och ugnstemperaturen är låg. Det gör att skinkan blir sååååå himla mör, saftig och smakrik.
Ta inte bort plasten på skinkan! Det är en stekpåse som skinkan ska ligga i när den tillagas i ugnen.
Stick ner ugnstermometern genom plasten i skinkan.
Ugnstemperatur: 80 grader. Ta ut skinkan när termometern nått 70 grader.
Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals Charkuteri är väldigt enkel att tillaga eftersom det enda man behöver göra är att sätta in den i ugnen och ha koll på att den når 70 graders temperatur. Och sedan griljera. Busenkelt och den godaste skinkan jag någonsin ätit hemma i mitt kök.
Kolla min lilla film hur man tillagar Mor Matildas rimmade julskinka.

Mor Matildas rimmade julskinka är en riktig delikatess! Skinkan ligger i en vakuumförpackad stekpåse vilket innebär att man stoppar in skinkan direkt i ugnen i den förpackningen den levereras i. Så himla enkelt och tillagningsmetoden går att skinkan blir extremt mör, saftig och god. Julskinkan består av de finaste skinkdelarna från svenska grisar. 

Tillagningsmetoden kallas sous vide vilket innebär låg ugnsvärme och det gör skinkan extremt saftig och mör. Och den sköter sig helt själv i ugnen.

Mor Matildas rimmade julskinka har högsta kvalitet och smak och den enklaste tillagningsmetoden. Det gillar jag! Jag har tillagat och smakat många skinkor i mina dar och det här är min favoritjulskinka! Enklast att tillaga och godast att äta.

Alla återförsäljare av Mor Matildas rimmade julskinka hittar ni på deras hemsida – klicka här!

GRILJERAD RIMMAD JULSKINKA – MOR MATILDAS

DU BEHÖVER
1 Mor Matildas rimmade julskinka

TILLAGA JULSKINKAN SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 80 grader, över och undervärme.
2. Ta bort det yttre svarta nätet. Plastförpackningen (stekpåsen) ska sitta kvar.
3. Lägg skinkan med sin stekpåse i en ugnssäker form.
4. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar i den tjockaste delen. 
5. Ställ in formen i ugnen. Undvik att stekpåsen vidrör något värmeelement.
6. Ta ut skinkan när termometern visar 70 grader. 
7. Ställ skinkan svalt i någon timma, gärna i kylen.
8. Ta bort stekpåsen och det inre nätet. Nu är skinkan klar att griljera (läs recept nedan)

Griljering recept:

2 msk sötstark senap eller vanlig senap
1 ägg
1 dl ströbröd

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda senap och ägg i en skål. Rör om ordentligt.
2. Pensla senapsröran på skinkan (ej undertill).
3. Strö ströbröd över skinkan.
4. Griljera skinkan mitt i ugnen i ca 10 min eller tills den är gyllenbrun på ytan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är julskinka-steg-för-steg-1-1024x725.jpg
Gör så här: Blanda två matskedar senap med ett ägg. Pensla skinkan. Strö över ströbröd och griljera i ugnen i ca 10 min (225 grader över- och undervärme).

Alla återförsäljare av Mor Matildas rimmade julskinka hittar ni på deras hemsida – klicka här!

Saffransblomma saffransbullar

Ljuvligt god saffransbulle.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Supersaftiga saffranbullar i form av en blomma. De ljuvigaste, saftigaste, lyxigaste & mjukaste saffransbullarna med knastrande pärlsocker och en Dumlechoklad i mitten (välj vilken choklad du vill att stoppa i bullen)

Saffransblommor

Ca 30 st

Deg
½ g saffran (1 påse)
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
13–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

30 st Dumlekolor eller annan valfri chokladgodis

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma runda, släta bullar. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Skär fyra djupa jack i varje bulle så att den får totalt 8 bitar. Bitarna ska ligga kvar ihop bredvid varandra.

4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker

5. Stick ner en Dumle eller annan chokladgodis i mitten på varje bulle.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

Skär tre djupa jack i varje bulle så att den får totalt 8 bitar. Bitarna ska ligga kvar ihop bredvid varandra.

Pepparkaks nicecream

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nyttig pepparkaksglass med bara 3 ingredienser som är oerhört krämig och god. Som en riktigt glass, men innehåller fryst banan, mjölk och pepparkakskrydda. Så himla god och man kan frossa i hur mycket glass man vill utan att få en sockerchock.

Pepparkaksglass nicecream

2–3 frysta bananer
ca 1/2 tsk pepparkakskrydda
1–2 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR
1. Frys in bananerna i skivor. Mixa bananerna i en hushållsmaskin med knivar. Tillsätt pepparkakskryddan.

2. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!

Chokladdoppade bananer med strössel

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Chokladdoppade bananer är gott, festligt och  passar perfekt som snacks till kvällsfikat, på barnkalaset eller helgmyset. Alltid lika gott och väldigt roligt att göra.

Chokladdoppade bananer med strössel

50 g choklad (valfri sort)
1 banan
1 dl strössel

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.

2. Skär bananen i skivor, ca 1 cm breda.

3. Doppa bananerna i chokladen.

4. Doppa dem i strösslet.

5. Lägg chokladbananerna på en tallrik och ställ den i kylen eller frysen en stund så chokladen stelnar. Förvara chokladbananerna i kylen.

Skär bananen i bitar, doppa i chokladen och sedan i strösslet. Låt chokladen stelna i kylen.