SAFTIGA FRALLOR recept

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nygräddade havrefrallor med smör, ost och en skiva paprika är bland det godaste jag vet! Underbara bröd med havregryn i degen.

Tips! Om du vill garnera bröden med sesamfrön, solroskärnor eller linfrön istället för havregryn så går det jättebra! För mer fibrer i degen kan du byta ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

saftiga frallor

15 st

25 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
3 dl havregryn
2 tsk salt
3 msk rapsolja
10–11 dl vetemjöl (eller rågsikt)

Garnering
vatten
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Häll i alla havregryn, rör om och låt stå i ca fem minuter.

2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Knåda ihop degen på ett mjölat bakbord. Rulla degen i vetemjöl och dela den i 15 bitar.

4. Forma runda frallor av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över havregryn. Låt bröden jäsa i 30 min.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på plåten. 

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) 

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

VIT KLADDKAKETÅRTA

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Vit kladdkaka är himmelskt gott och denna kladdkaka har jag garnerat med jordgubbssylt, vispgrädde och jordgubbar och vips så har jag förvandlat den till en superläcker tårta. Så himla god!

Vit kladdkaketårta 

12 bitar

Kladdkakebotten
150 g smör
2 ¾ dl strösocker
3 ägg
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

Ovanpå kladdkakan, välj mellan:
1 dl jordgubbssylt  
1 dl vaniljkräm
10 mosade jordgubbar 

Garnering
5 dl vispgrädde
jordgubbar, valfritt antal

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22 min (tiden kan variera i olika ugnar. Låt den kallna i formen. 

4. Lägg kladdkakan på ett tårtfat. Bred ut jordgubbssylt (vaniljkräm eller mosade jordgubbar) på kladdkakan.

5. Vispa grädden. Bred ut eller spritsa grädden på kladdkakan.

6. Garnera med färska jordgubbar.

Mandelkubbkaka

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) 

Den gamla klassikern mandelkubb i nytt format! I stället för att baka ut små mandelkubb har jag bakat en hel stor kaka som räcker till många. Mycket enklare, mindre jobb och så himla gott!

Mandelkubbkaka


Ca 12 bitar

1 ägg
1 dl strösocker
50 g smör, rumsvarmt
1 dl filmjölk
4 bittermandlar, fint rivna
3/4 tsk hjorthornssalt
3 dl vetemjöl

Garnering
2 msk pärlsocker

Tips! Strö gärna över lite hackad sötmandel på smeten också.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg, strösocker och smör krämigt med en elvisp. Tillsätt filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en kladdig deg.

2. Bred ut smeten i en smord rund form, ca 24 cm i diameter. Strö över pärlsocker.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 23–25 min. Låt kakorna kallna i formen. Hjorthornssaltet gör att kakan kan dofta lite starkt när man tar ut den ur ugnen, men det försvinner när den kallnat helt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KLADDKAKETÅRTA MED JORDGUBBSGRÄDDE

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kladdkaka är alltid uppskattat och gott och väldigt enkelt att baka! Och med massor av jordgubbar och vispgrädde på kladdkakan blir det en ljuvlig sommartårta som garanterat blir väldigt populär.

Tips!
– Garnera tårtan med blåbär eller hallon.
– Grovhacka en chokladkaka och strö över smeten före gräddning.

Kladdkaketårta med jordgubbsgrädde

Kladdkakebotten
150 g smör
2 ¾ dl strösocker
3 ägg
1/2 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering, välj mellan:
1 dl jordgubbssylt  
1 dl vaniljkräm
10 mosade jordgubbar 

Jordgubbsgrädde
3 dl vispgrädde
10 jordgubbar, mosade

Garnering
jordgubbar, valfritt antal

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22 min (tiden kan variera i olika ugnar. Låt den kallna i formen. 

4. Lägg kladdkakan på ett tårtfat. Bred ut jordgubbssylt (vaniljkräm eller mosade jordgubbar) på kladdkakan.

5. Vispa grädden. Mosa jordgubbarna och blanda med grädden. Bred ut eller spritsa grädden på kladdkakan.

6. Garnera tårtan med färska jordgubbar.

HAVREFRALLOR

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nygräddade havrefrallor med smör, ost och en skiva paprika är bland det godaste jag vet! Underbara bröd med havregryn i degen.

Tips! Om du vill garnera bröden med sesamfrön, solroskärnor eller linfrön istället för havregryn så går det jättebra! För mer fibrer i degen kan du byta ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl.

Havrefrallor

15 st

25 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
3 dl havregryn
2 tsk salt
3 msk rapsolja
10–11 dl vetemjöl (eller rågsikt)

Garnering
vatten
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Häll i alla havregryn, rör om och låt stå i ca fem minuter.

2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Knåda ihop degen på ett mjölat bakbord. Rulla degen i vetemjöl och dela den i 15 bitar.

4. Forma runda frallor av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över havregryn. Låt bröden jäsa i 30 min.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på plåten. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)