Jordgubbsgräddtårta utan socker

Somrig jordgubbsgräddtårta utan socker.

I stället för socker har jag sötat sommarens himmelska jordgubbsgräddtårta med Hermesetas Lättströ. En underbar gräddtårta för alla som vill utesluta socker och perfekt för diabetiker som vill äta mindre mängd kolhydrater. Hermesetas Lättströ innehåller 90 % mindre kalorier och påverkar inte blodsockret. 

Jordgubbsgräddtårta utan socker

En somrig tårta fylld med vispgrädde och jordgubbar som passar skolavslutningar, midsommar, kalas och som dessert till sommarens alla middagar. Bättre kan det inte bli!

Tårtbotten
4 ägg
3 dl Hermesetas Lättströ
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
75 g smör, smält

Fyllning
200 g jordgubbar (färska eller frysta)
1 msk Hermesetas Lättströ
3 dl vispgrädde

Garnering
2 dl vispgrädde
ca 10 jordgubbar, färska

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Tillsätt Hermesetas Lättströ och vispa en stund till.

2. Tillätt vetemjöl, bakpulver, mjölk och smör. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form. 

4. Grädda kakan längst ner i ca 40 min. Låt den kallna i formen.

5. Stjälp upp kakan på en skärbräda. Skär den i tre bottnar med en vass kniv. 

6. Lägg den understa bottnen på ett tårtfat. 

7. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Mosa jordgubbarna och blanda dem med 1 msk Hermesetas Lättströ. Rör ner dem i den vispade grädden. Bred ut hälften på första bottnen. Lägg botten nummer två ovanpå. Bred ut resten av jordgubbsgrädden.

8. Lägg på botten nummer tre.

9. Garnering: Vispa grädden fluffig. Bred ut den på tårtan. Garnera med jordgubbar. 

Fakta 
Byt ut vanligt strösocker mot Hermesetas lättströ! Det smakar lika sött som vanligt socker men innehåller 90% mindre kalorier och påverkar inte blodsockret. Dessutom har produkten ett lågt GI-värde. Hermesetas Lättströ passar utmärkt för dig som vill få i dig mindre kalorier, men ändå känna samma goda smak! Produkten finns att köpa i de flesta livsmedelsbutik För mer information om fördelarna – klicka här!

NYTTIG MANGOGLASS

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nyttig fruktglass med bara 3 ingredienser! På bara några minuter gör man denna ljuvligt goda, nyttiga glass! Den är allra godast att äta direkt eftersom den då är oerhört krämig. Om man ställer den i frysen blir den hård i konsistensen.

Nyttig Mangoglass

2 portioner

1 banan, fryst i bitar
ca 200 g fryst mango
ca 1 dl mjölk

(Mängderna av ingredienserna kan variera lite efter hur konsistensen blir).

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa bananen och mangon till smulor i en hushållsmaskin med knivar.

2. Tillsätt mjölk och mixa till en krämig glass. Ät den direkt, då är den allra krämigast och godast!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

BÄRPAJ MED KOLASNITTDEG

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Hallon- & och jordgubbspaj med ett kolasnitt-täcke. Den är himmelskt god. En riktigt läcker, lyxig bärpaj som är väldigt enkel att baka! Bland det godaste jag bakat på länge! En underbar paj! Kolasnittstäcket är makalöst gott!

Servera gärna med hemgjord vaniljvisp – recept klicka här eller hemgjord vaniljsås – recept klicka här!

Bärpaj med kolasnittdeg

Kolasnittdeg
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
½ tsk bakpulver
2 msk ljus eller mörk sirap 

2 ½ dl vetemjöl
½ krm salt

Fyllning
300 g valfria blandade bär, t ex hallon, jordgubbar, blåbär (frysta eller färska)
1–2 msk potatismjöl
3 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med alla ingredienserna till en deg.

2. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper (ungefär samma storlek som pajformen).

3. Lägg dina bär i botten på en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över potatismjöl och strösocker. Rör om.

4. Vält bakplåtspappret med den utkavlade degen över pajformen så att pajdegen hamnar över bären. Dra bort bakplåtspappret.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min eller tills den fått fin färg. Servera gärna med vaniljsås, vaniljvisp eller glass.

Hemgjord vaniljsås – recept klicka här!

Vaniljvisp – recept klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

RABARBERKAKA recept

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

RABARBERKAKA Fantastiskt god och lättgjord rabarberkaka ihop snabbat och kan serveras som efterrätt, fika eller på picknick. Servera gärna med hemgjord vaniljvisp – recept klicka här!

Tips!
Byt ut rabarbern mot hallon, blåbär, jordgubbar eller rivet äpple och kanel! En perfekt kaka man kan variera i det oändliga!

RABARBERKAKA recept

Ca 12 bitar

Smet
75 g smör, smält
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl

Garnering
2–3 stjälkar rabarber (beroende på storlek, ca 250 g)
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och tillsätt resten av ingredienserna i nämnd ordning. Du behöver inte vispa utan bara röra ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i smord och bröad form, 23–24 cm i diameter. 

3. Skala och skär rabarbern i små bitar. Strö strösocker och potatismjöl över rabarberbitarna. Rör om.

4. Lägg ut alla rabarberbitar ovanpå smeten i formen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min eller tills den fått lite färg. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vaniljvisp, vaniljsås eller vispgrädde.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)


Lättlagad Kycklinggryta Mango Chutney

Underbart god kycklinggryta smaksatt med Mango Chutney, curry och sötsur sås. Hela min familj, även barnen, älskar denna kycklinggryta. Självklart kan man utesluta lök och/eller champinjoner om man inte gillar det. Man kan istället tillsätta stekt paprika eller någon annan grönsak man gillar. Eller bara strunta i det.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Ca 4 portioner

500–600 g kycklingfilé (3–4 stycken)
1 gul lök (kan uteslutas)
6 champinjoner
(kan uteslutas)

Sås
3 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl vatten
1/2 tsk curry
ca 1 1/2 msk kycklingfond 
ljus såsredning (dosera enligt förpackningen)
3–4 msk Mango chutney

2 msk sötsur sås
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och finhacka löken. Skär champinjonerna i småbitar. Stek allt i ilja en stekpanna tills det får en gyllene färg (detta moment kan uteslutas om man inte gillar lök och/eller champinjoner).

2. Skär varje kycklingfilé i 3 längder. Häll rapsolja i botten på en stekpanna. Sätt värmen på högsta.

3. Krydda kycklingfiléerna med salt och curry.

4. Stek kycklingfiléerna i oljan i någon minut på varje sida i hög värme tills de får en fin stekyta. Sänk värmen till låg temperatur. Lägg på ett lock och låt kycklingfiléerna ligga i några minuter tills de är genomstekta.

5. Ta upp kycklingfiléerna och skär dem i mindre strimlor. Lägg tillbaka dem och den stekta löken och champinjonerna i stekpannan.

6. Tillsätt grädde, vatten, kycklingfond, curry, Mango chutney, sötsur sås och ljus såsredning (dosera enligt förpackningen). Blanda och låt allt puttra i några minuter tills såsen är lagom tjock. Smaka av och tillsätt eventuellt ytterligare några droppar kycklingfond, curry eller Mango chutney om du vill ha såsen smakrikare. Salta om det behövs.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!