Saffransfrallor som inte behöver jäsa

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Lättbakade saffransfrallor med bakpulver, som inte behöver jäsa. Supergoda frallor med saffran i degen! Jag älskar dessa bröd och blev glad när mina barn även blev positivt överraskade och gav dem högsta betyg! Ett perfekt bröd att snabbt slänga ihop till frukost under julmånaderna.

Tips! Baka en fantastiskt god fryst saffranscheesecake med pepparkaksbotten – klicka här för recept!

Tips! Baka en saftig, ljuvligt god saffranslimpa! Klicka här för recept!

Saffransfrallor som inte behöver jäsa

10 st 

1 pkt saffran + 1 msk vatten
1 msk bakpulver
¾ tsk salt
7 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lös upp saffranet i en liten skål med 1 msk vatten.

2. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smör, saffran och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

3. Dela degen i ca 10 bitar.

4. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Strö över lite vetemjöl.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

snabbasaffransfrallor1

Vit kladdkaka med pepparkakssmul

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kladdkaka i alla former är magiskt gott! Och den här vita varianten är makalöst god den också. Ingredienserna har man oftast hemma och därför kan man slänga ihop den när man vill och är sugen på något gott. Eller får oväntat besök.

Tips! Blanda ner 200 g vit choklad i kladdkakesmeten så blir kladdkakan extra lyxig och god!

Vit kladdkaka med pepparkakssmul

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Garnering
florsocker

Tillbehör
hallon
vispgrädde
söndersmulade pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 20–23 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.

5. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde, hallon och söndersmulade pepparkakor.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Vörtfrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Fantastiskt mjuka, härliga, smakrika vörtfrallor. Julens godaste bröd!

Tips! Det går att byta ut lättölen och tillsätta 2 flaskor julmust istället. Det spelar ingen roll om vätskan i degen är kylskåpskall eller rumsvarm.

Vörtfrallor

24 st

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till dem lite med mjölade händer.

6. Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min.  Låt dem svalna på plåten.

Vörtbröd / vörtlimpa

Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott!
Degen har jag gjort i min Ankarsrum assistent som knådar degen smidigt och bakningen blir så mycket enklare i den.

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Tips!
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

Julens godaste jullimpa/vörtbröd

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Saffranskaka utan socker och mjöl

I betalt annonssamarbete med Hermesetas.

Hermesetas lättströ innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för t ex diabetiker och alla som vill äta mindre socker och kolhydrater.

En saftig, härlig saffranskaka bakad utan vanligt strösocker och mjöl. Istället har jag sötat den med Hermesetas lättströ och använt mandelmjöl och kokosmjöl vilket gör att kakan har ett väldigt lågt kolhydratinnehåll och påverkar blodsockret minimalt.

Hermesetas lättströ innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för t ex diabetiker och alla som vill äta mindre socker och kolhydrater.

Saffranskaka utan socker och mjöl

12 bitar

2 ägg
2 dl Hermesetas lättströ
150 g smör, rumsvarmt
0.5 g saffran (1 påse)
2 tsk bakpulver
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl mjölk

Till formen

smör
kokos eller ströbröd

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga ihop med Hermesetas lättströ. Tillsätt smöret och vispa en stund till.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en smet.

3. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 23 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 minuter. Låt den svalna i formen

Fakta 
Byt ut vanligt strösocker mot Hermesetas lättströ! Det smakar lika sött som vanligt socker men innehåller 90% mindre kalorier och påverkar inte blodsockret. Dessutom har produkten ett lågt GI-värde. Hermesetas strö passar utmärkt för dig som vill få i dig mindre kalorier, men ändå känna samma goda smak! Produkten finns att köpa i de flesta livsmedelsbutik. För mer information om fördelarna – klicka här!