Vörtbröd / vörtlimpa


Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott!
Degen har jag gjort i min Ankarsrum assistent som knådar degen smidigt och bakningen blir så mycket enklare i den.
BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!
Tips!
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂
Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!
Julens godaste jullimpa/vörtbröd
2 st limpor
1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
11–12 dl rågsikt
1–2 dl russin (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.
2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
3. Kör assistenten i ca 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.
5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.
6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min. Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.


Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!