klyftpotatis recept

KLYFTPOTATIS Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i för låg värme kan det bli en hård kärna i mitten som inte blir mjuk oavsett hur länge man kör den i ugnen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt genom potatisen för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt kan den tyvärr förbli hård inuti.

RECEPTTIPS! Krossad potatis i ugn, det är galet gott – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

KLYFTPOTATIS

12 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten)
2–3 msk rapsolja
salt eller flingsalt
färska eller torkade kryddor, t ex rosmarin, basilika, oregano, chiliflakes (valfritt)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.

2. Klipp eller hacka färska kryddor. Strö dem över potatisen (kan uteslutas). Grädda potatisen längst ner i ugnen i ca 40 min eller tills potatisen fått lite färg och är lagom i konsistensen, provsmaka gärna. Rör om någon gång under gräddningen, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.

Smaktips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!

Nyttig bananlimpa

Nyttig, saftig, supergod bananlimpa. Ett lättbakat matbröd som kan bakas antingen med bikarbonat eller bakpulver (då blir det ljusare).
Bananlimpan innehåller mosad banan, havregryn, filmjölk och ägg.

Nyttigt bananbröd. Ett supergott matbröd utan vetemjöl, istället är det bakat på mixade havregryn (havremjöl). Bananen ger brödet en lätt, härlig sötma, men inte för mycket. Supergott till frukost, mellis eller på en utflykt. Skiva gärna upp brödet och frys in i skivor.

Tips! Mixa 7 dl havregryn till 6 dl havremjöl eller köp färdigt havremjöl. Då ska du dosera 6 dl havremjöl. Dock är det mycket billigare att mixa själv i en hushållsmaskin med knivar.

Bikarbonat eller bakpulver i degen?
Limpan kan bakas med antingen bikarbonat eller bakpulver. Jag har bakat brödet på bilden med bikarbonat och därav den bruna färgen plus att den får lite mer smak. Om du bakar med bakpulver blir brödet ljusare och får en lite annan smak. Båda varianterna är lika bra och goda, men på lite olika sätt. Testa gärna båda och kolla vad du gillar bäst!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nyttig bananlimpa

2 ägg
7 dl havregryn (som mixas till 6 dl havremjöl) (6 dl vetemjöl går också bra, eller hälften av varje)
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver, läs om skillnaden ovan)
2 dl filmjölk (naturell yoghurt eller kvarg funkar också)
2 bananer

Dekorering
1 banan

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Visa äggen pösiga i en bunke.

2. Mixa havregrynen i en hushållsmaskin med knivar till havremjöl (eller färdigköpt havremjöl).

3. Tillsätt havremjöl (eller vetemjöl), salt, bikarbonat och filmjölk. Rör om ordentligt till en kladdig deg.

4. Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. Rör ner bananerna i degen. Blanda ordentligt.

5. Lägg degen i en limpform klädd med bakplåtspapper. Dela bananen till dekoreringen längs med, i två delar. Lägg dem ovanpå degen.

6. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 50 min.

7. Lyft upp limpan ur formen och låt den svalna på ett galler.

Tekakor recept

TEKAKOR RECEPT Saftiga, hembakta tekakor. Detta är ett riktigt favoritrecept. Bröden har en rykande åtgång och alla i familjen älskar dem! Går bra att frysa in!

Tips! Mjölken gå att byta ut mot vatten, men då blir bröden lite segare i konsistensen. Men supergoda ändå!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TEKAKOR

25–30 beroende på storlek

Tips! Blanda ner 2 dl rivna morötter i degen!

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
150 g smör, rumsvarmt
17–18 dl vetemjöl (eller 9 dl vetemjöl + 8–9 dl rågsikt)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.

3. Stansa ut runda brödkakor i degen, ca 12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller en rund skål.

4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Strö lite mjöl över degkakorna och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Tips! Här finns fler recept på goda tekakor – klicka här för recept!
Tips! Baka tekakor med grovt mjöl – klicka här för recept! 

NYTTIG BANANCHOKLADGLASS

Krämig bananchokladglass


BANANCHOKLADGLASS Krämig, mjukglassliknande chokladglass banan! Den är klar på bara några minuter (om bananerna redan är infrysta). Perfekt när man är sugen på något gott, men vill vara nyttig.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du fler goda, enkla recept!

NYTTIG bananchokladglass

1–2 portioner

2 bananer, frysta i skivor
2 tsk kakao
½ dl mjölk eller vatten (kan uteslutas, men gör glassen krämigare och lättare att mixa ihop)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du fler goda, enkla recept!

GÖR SÅ HÄR

1. Skiva bananerna och frys in dem.

2. Mixa bananerna och eventuellt mjölk eller vatten (så blir det lättare att mixa), tillsätt lite i taget, i en mixer. Tillsätt kakao och smaka av att kakaohalten är lagom.

Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du fler goda, enkla recept!

Kesogratäng med skinka

Kesogratäng är både nyttigt och supergott! En mycket lättlagad och enkel rätt som innehåller väldigt få kolhydrater. Bara 10 kolhydrater för hela gratängformen. Perfekt för den som vill äta lite kolhydrater.

Till diabetiker:
200 g skinka  = 2 gram kH
500 gr Keso 4 % = 8.5 gram kH
Hela formen innehåller totalt 10 gram kolhydrater.
(glöm inte att lägga på extra kolhydrater om majs tillsätts)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kesogratäng med skinka

4–5 portioner

500 g Keso (valfri fetthalt)
4 ägg
salt
svartpeppar

Smaksättning 
1 lök, hackad (eller 1–2 dl majs eller annan grönsak)

Fyllning
200 g skivad skinka (kokt eller rökt), skuren i småbitar
(eller 200 g stekt kyckling, skurna i småbitar eller vegetariskt alternativ)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop Keso, ägg, salt och lite svartpeppar med en elvisp. Vispa i ca två minuter.

2. Hacka löken och skär skinkan i småbitar.

3. Rör ner hackad lök och skinka i Kesosmeten.

4. Häll smeten i en ugnsform.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Servera gärna med en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

LIMPA MED LITE KOLHYDRATER
Tips! Baka limpa med bara 9 kolhydrater per skiva!

Tips! Baka limpa med lite kolhydrater (bilden ovan)! Klicka här för recept!