ciabatta recept

Ciabatta recept. Ciabatta är ett italienskt bröd som jäser länge för att få en rustik konsistens med luftbubblor i brödet. Ciabattan har en knaprig skorpa och ett mjukt inre med luftbubblor i inkråmet. En ciabatta delas på mitten och äts med smör och ost eller annat gott pålägg. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ciabatta

8–10 st

En färdig ciabatta smakar inte äpple trots att surdegen innehåller det. Äpplet används för att snabba på jäsprocessen och få i gång surdegskulturen.

Surdeg
100 g äpple utan skal, grovrivet
2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl special

Bröddeg
300 g vetesurdeg (ca 3 dl)
2 1/2 dl vatten, rumsvarmt
10 g jäst
1 msk olivolja 
1 1/2  tsk salt 
5–6 dl vetemjöl 

Till bunken & bakbordet
olivolja

1. Dag 1–3: Surdeg: Rör ihop alla ingredienser i en stor glasburk med lock. Rör om en gång per dygn. Efter 2–3 dygn börjar sur-degen att bubbla. Då är den klar att användas. 

2. Dag 3: Väg upp rätt mängd surdeg och häll den i en bunke. 

3. Tillsätt vatten, jäst, olivolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop till väldigt lös, men smidig deg. Knåda degen i ca 8 min med elvispens degkrokar, en köks-maskin eller för hand, men då får man hålla på några minuter extra. 

4. Pensla insidan på en ren bunke med olivolja så att degen inte fastnar när den jäser. Lägg över degen i den oljade bunken och
låt den jäsa under bakduk i 2 tim.

5. Pensla en bakmatta eller ett bakbord med olivolja. Ta upp degen och lägg den på bordet. Dra försiktigt ut degen till en kvadrat. Vik ihop degen några gånger. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa i ca 20 min. Upprepa vikningen och jäsningen till totalt tre gånger. Detta gör man för att det ska bildas stora luftbubblor inuti brödet när det gräddas. 

6. Dela degen i 8–10 bitar på ett mjölat bakbord. Forma bitarna
till rektanglar, ca 12 x 6 cm.

7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader och låt en tom ugnsplåt stå i ugnen under uppvärmningen. 

8. Lägg snabbt över bakplåtspapperet med bröden på den varma plåten i ugnen och grädda bröden mitt i ugnen i 10–15 min.

Servera gärna ciabattan med lite olivolja och en god ost.

ananaskladdkaka

Fruktig ananaskladdkaka som är makalöst god!

ANANASKLADDKAKA Ananaskladdkaka är ljuvligt gott. Ananasen lyfter smaken otroligt mycket och kladdkakan smakar fruktigt, exotiskt och fantastiskt gott! En underbar ananaskladdkaka som är lätt att baka!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Baka en fantastiskt god citronkladdkaka – klicka här för recept!

ANANASKLADDKAKA

150 g smör
3 dl strösocker
1/2 krm salt
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl

Garnering
7 ananasringar
florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa gärna formen med kokos (eller ströbröd).
  3. Lägg ut ananasringarna jämnt på smeten.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den (ananasen kan förlänga gräddningstiden något). Servera gärna med vispgrädde.

äppelkaka recept

Ljuvlig äppelkaka
Servera gärna äppelkakan med vaniljsås eller vaniljvisp.

ÄPPELKAKA RECEPT. En underbar, fantastiskt god och härlig äppelkaka. Ett riktigt favoritrecept som alltid blir lika gott! Ät den denna äppelkaka som den är eller servera den med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås om du vill ha en god dessert. Äppelkaka är livet!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!   

Recept på hemgjord vaniljvisp – klicka här!

äppelkaka

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
150 g smör, smält

Garnering
2 äpplen
kanel

2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Rör ner det ihop med smöret och blanda allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Skala och skiva äpplena i tunna skivor.

4. Lägg äppelskivorna i ett fint mönster på smeten.

5. Pudra över kanel och strösocker (och gärna några hackade sötmandlar).

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Servera gärna med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås.

Recept på hemgjord vaniljvisp – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Mandarinkladdkaka

MANDARINKLADDKAKA Mandarinkladdkaka är ljuvligt gott. Mandarinklyftorna lyfter smaken otroligt mycket och kladdkakan smakar fruktigt och fantastiskt gott! En riktigt läcker kladdkaka som är mycket lätt att baka!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Baka en fantastiskt god citronkladdkaka – klicka här för recept!

Mandarinkladdkaka

150 g smör
3 dl strösocker
1/2 krm salt
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl

Garnering
1 burk konserverade mandarinklyftor, avrunnen vikt 175 g (eller ta bort skalet på motsvarande mängd färska mandarinklyftor)
florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa gärna formen med kokos (eller ströbröd).
  3. Låt mandarinklyftorna rinna av ordentligt så att de inte är för blöta. Lägg ut dem jämnt på smeten.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den (mandarinklyftorna kan förlänga gräddningstiden något). Servera gärna med vispgrädde.

Stekpannebröd recept

STEKPANNEBRÖD RECEPT Det mjuka, ljuvligt goda stekpannebröden tar bara några minuter att grädda i stekpannan. De är allra godast när de är nygräddade. Frys in de stekpannebröd som blir över och tina dem i mikron och ät dem gärna ljumna med smör och ost.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här!)

Stekpannebröd

6 st

50 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk, mjölk eller naturell yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken eller mjölken och blanda ihop allt till en lätt kladdig deg. Rulla degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.

2. Rulla degen till en rulle och skär degen i 6 bitar.

3. Kavla ut degbitarna till rundlar, 3–4 mm tunna på ett mjölat bakbord.

5. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Vänd brödet när det får bruna fläckar, någon minut på varje sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.

Tips! Baka ljuvliga, snabba bakpulverfrallor – klicka här för recept!