Pärlsockerkaka

 

SUPERSAFTIG, GOD PÄRLSOCKERKAKA Filmjölken i smeten gör kakan oerhört saftig och god. Det går att byta ut filmjölken mot 1 ½ dl mjölk, men filmjölk gör den extra saftig och mjuk.

Tips! Baka en underbar kanelbullekladdkaka – klicka här för recept!

Pärlsockerkaka

Ca 10 bitar

Kanel och pärlsocker är goda smaksättare i denna mjuka och saftiga kaka.

2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl filmjölk (eller 1 ½ dl mjölk)
75 g smör, smält
3 ½ dl vetemjöl 
kanel
pärlsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Pudra kanel över och häll sedan över resten av smeten. Rör om lite lätt så kanelen blandas lite lätt i smeten. Strö över pärlsocker på ytan.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–43 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. 

Fryst jordgubbscheesecake

 

En riktigt läcker, härlig jordgubbscheesecake! Låt din cheesecake smälta lite lätt i kanterna innan servering.

Tips! Baka världens godaste jordgubbskladdkaka – klicka här för recept!

Fryst jordgubbscheesecake

ca 12 bitar

Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
15 st jordgubbar, mosade
2 dl strösocker
2 ägg, delade i vitor & gulor
5 dl vispgrädde
400 g färskost, t ex Philadelphia
8 st jordgubbar, skurna i bitar

Garnering
4  st jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.

3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan i en annan skål. Vispa grädden lagom fluffig, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.

4. Blanda försiktigt ner jordgubbsbitarna i smeten.

5. Bred ut hela fyllningen på smulbottnen.

6. Garnering: Mosa jordgubbarna och bred försiktigt ut dem på ytan så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering. Låt den tina lite lätt i kanterna före servering.

Grovlimpa som bara jäser en gång

En mycket lättbakad limpa med grovt mjöl i degen. Den jäser bara en gång direkt i formen vilket är smidigt och enkelt!

Tips! Baka grova grötfrallor som är mycket saftiga och goda! Klicka här för recept!

Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna limpan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!

Grovlimpa som bara jäser en gång

25 g jäst

3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.

2. Forma degen till en limpa (samma längd som din limpform).

3. Lägg limpan, i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Skär snitt i degen med en vass kniv.

4. Spola upp varmvatten i diskhon, ca 5 cm. Ställ ner limpformen och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min (degen jäser snabbare i det varma vattnet). Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Ta upp liman ur formen och låt den svalna på ett galler.

Chokladkaka med färska jordgubbar

 

En otroligt god, läcker chokladkaka fylld med färska jordgubbar. Den här är mycket uppskatt, lyxig och läcker att bjuda på!

Tips! Baka en underbar jordgubbskladdkaka – klicka här för recept!

Chokladkaka med färska jordgubbar

250 g mörk eller ljus choklad
ca 12 jordgubbar (beroende på storlek)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen över vattenbad.

2. Klä en limpform, ca 1 ½ liter med bakplåtspapper. Testa hur många jordgubbar som får plats i botten på formen. Ta bort jordgubbarna ur formen.

3. Täck botten av formen med ett tunt lager choklad.

4. Ställ jordgubbarna i två raka rader på chokladbottnen.

5. Häll resten av chokladen över jordgubbarna. Använd en smörkniv eller liknande och jämna till och måla choklad över jordgubbarna så att de blir helt täckt av choklad. Ställ formen i kylen så att chokladen stelnar. Förvara den i kylen.

MARÄNGTÅRTA MED BÄRGRÄDDE

 

En riktigt härlig, stor marängtårta som räcker till många! Jag penslar smält choklad på marängbottnen av två anledningar; dels för att det är underbart gott, men också för att marängen då inte blir blöt och mjuk av vispgrädden och bären. Man kan självklart variera fyllningen helt efter egen smak!

Tips! Baka en rund marängtårta med jordgubbar och vispgrädde – klicka här för recept!

MARÄNGTÅRTA MED BÄRGRÄDDE

16–20 bitar

Marängbotten
6 äggvitor
3 dl strösocker

Ovanpå bottnen
200 g mörk choklad

Fyllning
2 dl vaniljkräm (frivilligt)
10 dl vispgrädde
200 g vit choklad, finhackad
2–3 dl valfria bär

Garnering
jordgubbar, hallon eller hackad choklad 

GÖR SÅ HÄR

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.

2. Bred ut marängsmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 30 x 38 cm. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.

3. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Pensla marängbottnen med chokladen. Ställ den i kylen tills chokladen stelnat.

4. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Hacka den vita chokladen fint och blanda ner den i grädden.

5. Bred eventuellt ut 2 dl vaniljkräm på bottnen. Bred sedan ut ett tunt lager vispgrädde ovanpå (eller endast vispgrädde). Strö ut valfria bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbsbitar ovanpå grädden. Täck bären med ett tjockt lager grädde.

6. Garnera tårtan efter egen smak, gärna med bär eller hackad choklad.