Lindas desserter Lindas pajrecept Lindas tips & fakta

Paj pajdeg grundrecept

pajdegGrundrecept på pajdeg - Pajskal i form

Här får ni två recept på pajdeg, till en söt, klassisk bärpaj och till en matig, klassisk matpaj. Fyllningen kan varieras efter egen smak

Här får ni tips på ost- och skinkpaj – klicka för recept!
Här får ni tips på bärpaj – klicka för recept!

Pajdeg (matig paj), recept:
125 g smör, kylskåpskallt
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt

Söt efterrättspaj, recept:
125 g smör, kylskåpskallt
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär smöret i småbitar. Tillsätt salt (till matig pajdeg) och strösocker (till söt pajdeg), mjöl och äggula. Nyp ihop allt med fingrarna eller kör blandningen i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite i taget, efter behov. Blanda ihop allt till en degboll.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut degen tunt eller tryck ut den med händerna i en pajform, 24–26 cm i diameter, ända upp på kanterna.
  4. Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda den mitt i ugnen i 10–15 min. Om du har en blöt fyllning som ska läggas på degen kan du pensla degen med äggvita efter ca 10 min och grädda några minuter till så bildas ett ytskikt som står emot vätskan.
  5. Ta ut pajformen ur ugnen. Lägg i fyllningen och grädda den längst ner i ugnen i 30–35 min eller tills den har fått lagom med färg.

FRÅGOR

Varför naggar man pajdeg?
För att degen inte ska resa sig och bilda stora luftbubblor när man gräddar den i ugnen. Den blir även lite frasigare och spröd.

Hur länge håller en pajdeg i kylen?
En pajdeg som lindas in i plastfolie håller ungefär i fyra-fem dagar.

Varför ska man inte knåda pajdeg länge?
När man knådar en deg som innehåller vetemjöl blir glutentrådarna starka och det gör att bröd och bullar får volym. Men småkakor och pajer ska vara frasiga och spröda, då vill man inte ha starka glutentrådar som håller kvar luftbubblorna i degen.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Chokladsnittar

MJÖLKCHOKLADSNITTAR Både spröda & sega kakor som är helt underbara! Ja, de är galet goda och enkla att baka Chokladsnittar Ca 40 st 75 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker ¾ dl brunt farinsocker ½ ägg 1 ½ tsk vaniljsocker ¼ tsk bikarbonat 1 liten nypa salt 2 dl vetemjöl 50 g choklad (mörk, ljus …

1

Klassiska frallor

  Det finns inget godare än nybakt bröd. Här får ni ett toppenrecept på enkla, klassiska frukostfrallor! De är ljuvligt goda! Tips! Byt ut vattnet mot mjölk då blir bröden lite mjukare i konsistensen. TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt …

0

Wokade grönsaker

  NYTTIG SNABBMAT Det går så snabbt och enkelt att tillaga denna nyttiga, supergoda rätt. Ät de stekta grönsakerna som de är Ät grönsakerna som de är eller servera till en bit kyckling, lax, köttbit, grönsaksbiff, ris eller något annat du gillar. Alla grönsaker som är hårda går att woka. Gurka och tomater innehåller för mycket …

0

Pizza

Hemgjord pizza i långpanna är ljuvligt gott och en uppskattad rätt som alla i familjen älskar. Och alla kan ta valfri storlek på pizzabiten vilket är perfekt! Tips! Gör hemgjord calzone – klicka här för recept! PIZZA 2 plåtar 25 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 3 msk rapsolja 15–16 dl vetemjöl …

0

Glace au four

Glace au four 8–10 portioner 2 liter vaniljglass 2 dl frysta hallon, söndersmulade 100 g mörk eller ljus choklad, hackad Marängtäcke 4 äggvitor 1 ½ dl strösocker Botten 1 marängbotten (eller 1 sockerkaksbotten) GÖR SÅ HÄR 1. Hacka chokladen. 2. Klä en skål med plastfolie. Tryck ner lite glass i botten. Strö över 1/3 av hallonen och chokladen. 3. Upprepa …

0

Ugnsbakad blomkål

  Ugnsbakad blomkål. Det främre blomkålshuvudet är penslat med olja, vitlök och svartpeppar och det bakre med vitlök, olja och curry. Såååå goda båda två kan jag lova!!! Självklart kan man krydda blomkålen med vilka kryddor man vill. Tips! Baka veganska snabbfrallor på 15 min – klicka här för recept! TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka …

0

Scones

  Mjuka, härliga sconesfrallor som går blixtsnabbt att baka. Degen innehåller bakpulver och behöver därför inte jäsa. På bara 10–15 minuter har du goda frukostfrallor att njuta av. Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att tillsätta ca ½ dl blandade frön i degen. TIPS! Följ mig gärna Lindas …

1

Chokladfudge

  En riktigt läcker, god chokladfudge som är en stor favorit i min familj. Den är så god, så god, så god! Man kan tillsätta mörk, ljus eller mjölkchoklad i smeten. TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt till ditt flöde! Tips! Här hittar du massor av …

0

Chokladfudge

  Ljuvligt god fudge gjord på bara 3 ingredienser. Den fullkomligt smälter i munnen och är lätt att göra. Tips! Gör den allra godaste gräddchokladkolan! Klicka här för recept! TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) för fler goda recept! Chokladfudge Ca 40 bitar 400 g mörk eller ljus choklad 25 g smör 1 burk sötad …

1

Minilussebullar

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK! Mjuka, härliga, små minilussebullar. Självklart kan man baka ut bullarna i normalstor storlek, men då behöver man grädda dem i 9-12 min, beroende på storlek. Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas!!! Tips! Forma bullarna i olika, fina lussebullsformer – klicka här för bild som visar hur …

0

Snyggaste klockan från Daniel Wellington

I dag har jag gjort mitt favoritjulgodis: chokladkola. Och i samband med det vill jag ge er ett supererbjudande från Daniel Wellington. Ni får 10% på alla presentboxar (klocka + tillbehör) plus att klockan levereras i en snygg, lyxig julförpckning. Ett toppenerbjudande; jag älskar verkligen deras snygga klockor! På bilderna ser ni min nya klocka från Daniel …

0

Koka knäcken och kolan i rätt temperatur

Klicka till mitt goda, väl beprövade knäckrecept – här! Klicka till min recept på ljuvligt god Koka knäcken och kolan i rätt temperatur Ju längre knäcken (eller kolan) kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar. Det kan kännas …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x