Fyllning 4–5 rabarberstänger (beroende på storlek) ca 3–4 msk strösocker 1–2 msk potatismjöl
Smuldeg 100 g smör, rumsvarmt 3 dl vetemjöl 1 dl havregryn 1 ½ dl strösocker en nypa salt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en pajform, 25 x 25 cm eller ca 26 cm i diameter. Blanda dem med strösocker och potatismjöl.
2. Deg: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg.
3. Smula degen över rabarbern.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med vaniljsås eller glass.
Ett av de allra godaste, populäraste recepten: kladdkakemuffins! Så gott, så enkelt att baka och man kan inte sluta äta! Servera gärna med en klick vispgrädde och bär så har du en lyxig dessert som passar alla kalas och fester! Ingen kan motstå en hembakad kladdkakemuffins!
Ljuvligt goda, härliga vitlöksbröd som är perfekt att bjuda på till en god middag eller på en buffé eller ta med dem på en picknick. Riktigt, riktigt goda är de i alla fall, oavsett när man äter dem. Värm dem gärna lite före servering om du tar fram dem ur frysen.
Jag har bakat mina bröd i porslinsformar, men det går lika bra med vanliga pappersformar (bullformar/muffinsformar).
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i någon minut. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 30 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Blanda smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.
Underbart god rabarberkladdkaka! Den syrliga rabarbern i kombination med den söta kladdkakan är magiskt god, en riktigt härlig kladdkaka som ni med stolthet kan bjuda på!
150 g smör 2 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker ½ krm salt 3 ägg 2 dl vetemjöl
Garnering
1 stjälk rabarber 2 msk strösocker ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela längderna på mitten
4. Strö strösocker över rabarberbitarna.
5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller springform, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, filmjölk, smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
3. Fyllning: Skala rabarbern och skär den i småbitar. Blanda bitarna med kanel, strösocker och potatismjöl i en skål. Kör dem gärna i mikrovågsugnen i några minuter så de mjuknar något.
4. Rör ner hälften av rabarbern i smeten.
5. Häll smeten i stekpannan eller formen. Sprid ut resten av rabarberbitarna ovanpå smeten.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–35 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.