GÖR SÅ HÄR:
–Strö bikarbonat på en fuktig disktrasa. Torka på väggar, hyllor och galler i kylen. Torka rent efteråt med en trasa med rent vatten. Kylskåpet blir blankt, rent och fräscht och smutsen släpper från ytorna.
Fyllning ca 4 äpplen 1/2 tsk kanel 2 msk strösocker
Smuldeg 150 g smör, kylskåpskallt 1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill) 3 dl vetemjöl 1 dl havregryn ½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 220 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.
2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
4. Smula degen över äpplena.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–28 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass.
Smuldeg 150 g vegansk margarin, kylskåpskallt 1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill) 3 dl vetemjöl 1 dl havregryn ½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt)
175 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker 3 ägg 2 ¾ dl vetemjöl 2 äpplen kanel
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet.
2. Skala och riv båda äpplena.
3. Rör ner de rivna äpplena i kladdkakesmeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Pudra över kanel.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra gärna kakan med med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.