Himmelsk jordgubbscheesecake

En superläcker, lyxig jordgubbscheesecake med smulig Digestivebotten! Den är såååå galet god, en perfekt dessert att bjuda på som kan förberedas dagen före. Tänk på att den alltid måste stå några timmar i kylen att stelna innan den serveras.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)

Himmelsk jordgubbscheesecake

Ca 12 bitar

250 g digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
4 gelatinblad
2 ägg, delade i vitor och gulor
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34 procent
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 15  jordgubbar mosade 

Garnering
10–15 jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåtspapper på kanten.

2. Fyllning: Lägg gelatin­bladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.

3. Blanda ihop äggulor, färskost, florsocker och vaniljsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.

4. Värm försiktigt upp crème fraiche i en kastrull (den ska inte koka). Ta bort den från värmen och rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt blandningen svalna något och häll ner den i färskostsmeten under omrörning.

5. Mosa jordgubbarna och rör ner dem i smeten.

6. Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen.

7. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ut dem på smeten. Låt några sjunka ner. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i minst 4 tim.

Lindas himmelska jordgubbstårta

LYXIG, LÄCKER & GALET GOD En magiskt god, läcker sommartårta med fluffig vispgrädde och jordgubbar! Den är lätt att baka och räcker till många. Den består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka! Både barn och vuxna älskar denna goding!

Lindas himmelska jordgubbstårta

12–15 bitar

Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)

Fyllning + garnering
ca 1 liter jordgubbar, skurna i bitar
5 dl vispgrädde
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.

8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut lite mer än hälften på bottnen.

9. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg hälften av dem på vispgrädden. Lägg över den andra bottnen som sett lock. Spritsa resten av grädden som toppar med på tårtan. Toppa med jordgubbshalvor och pudra gärna över lite florsocker.

Himmelsk jordgubbstårta

Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är fylld med jordgubbar och fluffig grädde. Mums!

Himmelsk jordgubbstårta

12–15 bitar

Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)

Fyllning + garnering
ca 1 liter jordgubbar, skurna i bitar
5 dl vispgrädde

 

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.

8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut lite mer än hälften på bottnen.

9. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg hälften av dem på vispgrädden. Lägg över den andra bottnen som sett lock. Spritsa resten av grädden som toppar med på tårtan. Toppa med jordgubbshalvor.

 

Pinocchiotårta med jordgubbar

Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är fylld med jordgubbar och fluffig grädde. Mums!

Pinocchiotårta med jordgubbar

12–15 bitar

Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)

Fyllning + garnering
½–1 liter jordgubbar, skurna i bitar
5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.

8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut lite mer än hälften på bottnen. Lägg över jordgubbsbitar. Lägg över den andra bottnen som sett lock. Spritsa resten av grädden som toppar med på tårtan.

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassiker med en dubbelbotten som består av både sockerkaksbotten och marängbotten. Den är underbart god! Tårtan kan fyllas med egentligen vad man vill, men jag tycker det är enkelt och gott med färska bär och fluffig vispgrädde.

Pinocchiotårta

12–15 bitar

Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)

Fyllning
färska bär
3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.

8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut den på bottnen. Lägg över färska bär. Lägg över den andra bottnen som sett lock.