Pensionärskaka

Pensionärskaka, Sverigekaka, ja kärt barn har många namn. Den är i alla fall den saftigaste, mjukaste kakan som finns med en ljuvlig vaniljsmörfyllning! En mycket lättgjord kaka som är lätt att lyckas med. Obs! Fyllningen ska vara lös och rinnig.

PENSIONÄRSKAKA

Ca 12 bitar

3 st ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker

2 tsk bakpulver
1 dl  vatten, kokhett

Vaniljfyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med det kokheta vattnet i smeten. Rör till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen  i 30–33 min. Låt den kallna i formen.

4. Vaniljfyllning: Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om till en rinnig smörsås.

5. Dela kakan på mitten till två bottnar.

6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel eller baksidan av en sked.

7. Sätt ihop bottnarna igen och lägg kakan på en tallrik. Pudra över florsocker.

 

Bevara frukt och bär längre med infrysning

Bevara frukt och bär längre med infrysning

Frukt och bär som förvaras i rumstemperatur förlorar vätska snabbare efter som den dunstar genom skalet. De drabbas av uttorkning vilket gör att frukten blir mindre saftig samt att texturen och konsistensen blir trist. Man förlänger saftigheten i frukten och bären genom att förvara dem i kylen. Men om man vill bevara dem fräscha mer än ett par dagar bör man frysa in dem.

Så här bevarar man frukt och bär längre genom infrysning: Infrysning är ett enkelt sätt att konservera frukt och bär. Bär som är små bör gärna styckfrysas för att inte fastna i varandra. Medan större bär som jordgubbar kan delas före infrysning eller frysas hela. Frukt bör delas i mindre bitar och ev. blancheras* före infrysning för att förhindra brunfärgning. Man kan sockra frukten före infrysning för smakens skull och för att färgen ska bevaras bättre. Infrysningen ska gå snabbt.

*Blanchera: Lägg ner frukten i kokande vatten i 20–30 sekunder. Skölj sedan av frukten direkt i iskallt vatten så den kallnar snabbt. Lägg gärna ner dem i en balja med iskallt vatten och isbitar.

Därför ska man förvara frukt, bär & grönsaker i kylen

Förvara frukt, bär och grönsaker i kylen (eller svalen)

Frukt, bär och grönsaker innehåller mellan 79 och 95 procent vatten. För att behålla kvaliteten är det angeläget att behålla så stor mängd vatten som möjligt i produkterna. När de ligger i rumstemperatur drabbas frukterna, bären och grönsakerna snabbare av uttorkning eftersom vätskan lättare dunstar genom skalet än om de förvaras i kylen.

Så länge frukten, bären och grönsakerna sitter fast i trädet eller på plantan får de vätska genom rotsystemet, men när de skördas upphör tillförseln och uttorkning kan ske om de inte förvaras övertäckta och i kyla.

Frukter som äpplen och päron som utsöndrar mycket etangas bör hållas åtskilda från andra frukter, till exempel genom förvaring i plastpåsar, för att inte påskynda åldrandeprocessen hos andra frukter och grönsaker. Bananer mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, eller över + 12 grader. Vissa frukter som avokado och mango som ska eftermogna bör förvaras i rumstemperatur under mognad och därefter svalt.

 

Kanelbullekladdkaka i långpanna

Kanelbullekladdkakan med pärlsocker på toppen som knastrar mellan tänderna är magiskt gott! En stor favorit! När jag bjöd på denna på min sons fotbollsavslutning var det flera av barnen som sade att det var den godaste kakan de någonsin ätit. 🙂

KANELBULLEKLADDKAKA

20–24 bitar

400 g smör
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 krm salt
5 dl vetemjöl
6 ägg

Garnering
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i långpanna, ca 34 x 28 cm, klädd med bakplåtspapper eller smord och bröad. Strö över pärlsocker.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 22–26 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller glass.

Kärleksmumskladdkaka med strössel

Kladdkaka + kärleksmums + strössel = för gott för att vara sant! En riktigt läcker chokladkladdkaka med underbar glasyr, samma som man brukar ha på kärleksmums. Detta är toppat med strössel som knastrar härligt mellan tänderna.

Kärleksmumskladdkaka med strössel

Ca 12 bitar

150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
2 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca 3 1/2 dl florsocker
1 msk kaffe
(reglera mängden florsocker och kaffe till en lagom bredbar glasyr)

Garnering
ca ½ dl strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos).

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Smält smöret i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en bredbar glasyr. Tillsätt lite extra florsocker om den är för lös eller lite mer kaffe eller vatten om den är för fast i konsistensen.

5. Strö över strössel. Ställ kakan i kylen i ca 30 min och låt glasyren stelna innan den skärs i bitan.