Nyttig morotslimpa utan vetemjöl! Ett mycket saftigt, luftigt gott bröd som bakas helt utan vanligt vetemjöl. Perfekt för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Mixa havregryn till ett mjöl i en hushållsmaskin eller mixer med knivar. Obs! Brödet måste kallna helt och gärna ligga i någon timme innan man äter det.
Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
1 st
7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
1 morot
Garnering
havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Skala och riv moroten fint.
4. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
Silviakaka är en klassisk favorit som är vansinnigt god till fikat! Den kommer garanterat gå åt som smör i solsken! Obs! Kaksmeten innehåller inte fett.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här).
Tips! Smaksätt smeten med riven citron och glasyren med pressad citron!
Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!
12–16 bitar
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ dl vatten
Glasyr
150 g smör
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
Garnering
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.
5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.
[caption id="attachment_57363" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.[/caption] [caption id="attachment_57364" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.[/caption] [caption id="attachment_57365" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.[/caption] [caption id="attachment_57366" align="alignnone" width="860"] 4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.[/caption] [caption id="attachment_57367" align="alignnone" width="860"] 5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.[/caption]
Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här).
Ca 30 st
Deg
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
½ krm salt
200 g smör, rumsvarmt
Garnering
1 dl pärlsocker
1–2 tsk kanel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.
3. Garnering: Blanda pärlsocker och kanel i en skål.
4. Doppa ovansidan av kakorna i socker- och kanelblandingen. Tryck till lite så pärlsockret fastnar.
5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten.
MJÖLKCHOKLADGROTTOR Spröda, härliga mördegskakor med en chokladbit på toppen. Riktigt läckra godiskakor!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här).
Ca 30 st
Deg
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
½ krm salt
200 g smör, rumsvarmt
Garnering
30 bitar mjölkchoklad (eller annan valfri choklad)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra eventuellt över florsocker före servering.