Servera gärna lättglassen med kladdkakemuffins bakade med Hermesetas lättströ. Klicka på bilden för att komma till recept på ljuvligt goda kladdkakemuffins!
I samarbete med Hermesetas har jag gjort en fantastiskt god, gräddig vaniljglass som inte innehåller något vanligt strösocker. Istället använde jag Hermesetas lättströ som innehåller 90 % mindre kalorier. Glassen är busenkel att göra och man behöver ingen glassmaskin.
Fakta
Byt ut vanligt strösocker mot Hermesetas lättströ! Det smakar lika sött som vanligt socker men innehåller 90% mindre kalorier. Dessutom har produkten ett lågt GI-värde. Hermesetas strö passar utmärkt för dig som vill få i dig mindre kalorier, men ändå känna samma goda smak! Produkten finns att köpa i de flesta livsmedelsbutik För mer information om fördelarna se länkar nedan:
2. Vispa ägg, lättströ och vaniljpulver pösigt i en annan bunke.
3. Blanda ner grädden i äggblandningen och rör om ordentligt. Klicka ner smeten i en frystålig skål och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
1. Vispa grädden fluffig i en bunke.2. Vispa ägg, lättströ och vaniljpulver pösigt i en annan bunke.3. Blanda ner grädden i äggblandningen och rör om ordentligt. Klicka ner smeten i en frystålig skål och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.Kladdkakemuffins (bakade med Hermesetas lättströ) är ljuvligt gott till glassen! Klicka på bilden för att komma till receptet!
Oerhört saftiga, luftiga och goda muffins! Citronen ger dem är härlig, fräsch, sötsur smak!
Tips! Du kan byta ut citronen och smaksätta dina muffins med t ex: – 1 tsk kanel – 1 msk kakao – ½ tsk kanel – ½ tsk kardemumma
Citronmuffins
Ca 15 st
2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 100 g smör, smält 3 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk
1 citron, rivet skal + saft
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
2. Tvätta citronen. Riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda ner allt i smeten.
3. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).
4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min. Pudra florsocker över dem före servering.
1. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.2. Tvätta citronen. Riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda ner allt i smeten.3. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min. Pudra florsocker över dem före servering.
Saftig, luftiga goda ostfrallor som passar perfekt till frukost eller som måltidsbröd till en sallad, på en buffé eller på utflykten. Osten på frallorna gör dem extra smakrika och goda!
Tips! Du kan byta ut ca 4 dl vetemjöl till 4 dl rågsikt. Eller 2 dl vetemjöl mot 2 dl grahamsmjöl.
Kalljästa ostfrallor
18 st
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 msk rapsolja 2 tsk salt 13–14 dl vetemjöl
Garnering ca 100 g riven ost
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen vila i 20 min.
2. Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i ca 9 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.
3. Lägg bitarna på en plåt eller i en ugnsform, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under folie i kylen över natten. Sätt ugnen på 230 grader.
4. På morgonen: Sätt ugnen på 230 grader. Riv osten grovt.
5. Strö osten över frallorna.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. 2. Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i ca 9 skivor med en vass kniv eller en degskrapa. 3. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.4. Riv osten grovt. 5. Strö osten över frallorna. 6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
50 g jäst 300 g mjölk, fingervarm (3 dl) 130 g strösocker (1 ½ dl ) 1 krm salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 ägg 150 g smör, rumsvarmt 720 g vetemjöl (12 dl)
Fyllning ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)
1 citron, rivet skal + 1 msk citronsaft
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Riv citronen och pressa ur saften. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Blanda ner citronskal och citronsaft. Blanda till en lagom konsistens. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.Riv citronen och pressa ur saften.3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Blanda ner citronskal och citronsaft. Blanda till en lagom konsistens. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
En fantastiskt god mazarinkaka med mjuk citronfyllning, frasig botten och citronglasyr. Den här kan man med stolthet bjuda på både till påsk och övriga året!
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna. Ställ degen i kylen i ca 20 min.
3.Mazarinfyllning: Tvätta citronen och riv citronskalet fint.
4. Riv mandelmassan grovt.
5. Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och citronskal och fortsätt vispa till en slät massa.
6. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–43 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Blanda florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en bredbar glasyr. Anpassa mängden citronsaft så att glasyren blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna. Ställ degen i kylen i ca 20 min.3. Mazarinfyllning: Tvätta citronen och riv citronskalet fint. 4. Riv mandelmassan grovt. 5. Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och citronskal och fortsätt vispa till en slät massa.6. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. 7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–43 min. Låt den kallna helt i formen.6. Blanda florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en bredbar glasyr. Anpassa mängden citronsaft så att glasyren blir lagom bredbar. 7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.