200 g mörk choklad (välj en kvalitetschoklad som du gillar) 3 ägg
Garnering ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.
2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.
3. Blanda ner gulorna i chokladen.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.
6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.
7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).
8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. (Kakan sjunker ihop när den svalnar). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde och hallon, eller ät den som den här.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.3. Blanda ner gulorna i chokladen.4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. (Kakan sjunker ihop när den svalnar). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde och hallon, eller ät den som den här.
LÄCKRA LAKRTISKOLOR Ljuvligt goda kolor smaksatta med Turkisk peppar. De har en fantastisk härlig smak av saltlakrits. Jag älskar dessa sega, lättjgorda kolor. Det är bra att ha en digital termometer när man kokor kola för att få den rätta konsistensen. Det går att göra kulprovet (då droppar man kolan i kallt vatten efter en stunds kokning och när det bildas kulor av kolan så är den klar). Dock är kulprovet inte lika säkert. Jag upplever att man ofta tror att kola är klar lite för tidigt och så blir den för mjuk.
100 g Turkisk peppar-karameller 2 dl vispgrädde 1 ¼ dl vit sirap 25 g smör 2 dl strösocker ½ tsk ättiksprit
GÖR SÅ HÄR
1. Krossa eller hacka sönder karamellerna grovt.
2. Koka upp vispgrädde och vit sirap. Tillsätt smör, Turkisk peppar och strösocker. Låt allt koka på medelvärme till 127 grader. Stäng av värmen, tillsätt ättikspriten när värmen uppnåts och rör om ordentligt.
3. Häll kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 12 x 22 cm (en större form går bra, men då blir kolarna plattare).
4. Låt kolan stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i rutor med en vass kniv. Garnera ev med lite flingsalt.
1. Krossa eller hacka sönder karamellerna grovt.2. Koka upp vispgrädde och vit sirap. Tillsätt smör, Turkisk peppar och strösocker. Låt allt koka på medelvärme till 127 grader. Stäng av värmen, tillsätt ättikspriten när värmen uppnåts och rör om ordentligt.3. Häll kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 12 x 22 cm (en större form går bra, men då blir kolarna plattare).4. Låt kolan stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i rutor med en vass kniv. Garnera ev med lite flingsalt.
HEMGJORD DAIM! Gott godis som man enkelt gör själv! Knaprig knäckbotten med en härligt täcke av choklad. Supergott godis som funkar året runt, men något man kansk gör extra ofta under julen.
Tips! Piffa till Daimen genom att strö hackade nötter eller sötmandel på chokladen innan den stelnar.
200 g smör 3 dl strösocker 1 ½ dl farinsocker 2 krm salt ½ dl vatten
Garnering 200 g mjölkchoklad 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.
2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.
3. Garnering: Smält all choklad i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.
4. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar. Förvara Daimbräcken i en burk med tätslutande lock i kylen. Bottnen kan mjukna i rumstemperatur.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.3. Garnering: Smält all choklad i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.4. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar. Förvara Daimbräcken i en burk med tätslutande lock i kylen. Bottnen kan mjukna i rumstemperatur.
UNDERBARA BULLAR Jag älskar dessa vaniljbullar! De är gudomligt saftiga och smakar helt underbart. Jag tillsätter lite kardemumma i degen för att själva bullen ska smaka lite extra, men det är frivilligt. Om man inte vill ha det stå skippar man bara kryddan. Fyllningen består av smör, vaniljsocker och strösocker. Självklart kan man ändra på fyllningen och byta ut vaniljsockret mot kanel, kardemumma eller riven choklad.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör 4 msk vaniljsocker ca 1 dl strösocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.3. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.4. Rulla ihop degplattan till en rulle.5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
UNDERBARA BULLAR Jag älskar dessa vaniljbullar! De är gudomligt saftiga och smakar helt underbart. Jag tillsätter lite kardemumma i degen för att själva bullen ska smaka lite extra, men det är frivilligt. Om man inte vill ha det stå skippar man bara kryddan. Fyllningen består av smör, vaniljsocker och strösocker. Självklart kan man ändra på fyllningen och byta ut vaniljsockret mot kanel, kardemumma eller riven choklad.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering 1 ägg florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Pudra över florsocker före servering.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.4. Rulla ihop degplattan till en rulle.5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Pudra över florsocker före servering.