Ost & skinkpaj
En ost- & skinkpaj passar vid alla tillfällen. Både till lunch, middag, buffé, kalas och fest. Eller som pickmat. Använd kokt eller rökt skinka och en ostsort du gillar. Vill du göra pajen vegetarisk kan du utesluta skinkan och tillsätta t ex broccoli, quorn, bönor eller annat du gillar.
Tips! Tillsätt räkor, lök, svamp, fetaost eller cocktailtomater i fyllningen. Krydda med örter, färska eller torkade.
Tips! Byt ut mjölken i fyllningen mot vispgrädde om du vill att fyllningen ska bli extra krämig, festlig & härlig.
Tips! Om du vill ha mindre fett i pajdegen kan du göra den med 3 dl vetemjöl, 1/2 dl vatten och 75 g smör. Pajskalet blir inte lika frasig, men mycket gott på ett annat sätt.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!
Ost & skinkpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
½ krm salt
150 g smör, rumsvarmt
Fyllning
3 ägg
2 ½ dl mjölk
200 g ost (4–5 dl)
100 g skinka, strimlad eller skuren i småbitar
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna river till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter, (även upp på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.
4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem med mjölken. Tillsätt lite salt och svartpeppar.
5. Strö skinkan och osten jämnt över pajbottnen.
6. Häll ägg- & mjölkblandningen jämnt över osten.
7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.