GOTT & ENKELT TILL FIKAT Blixtsnabb, mumsig bakpulverkaka med kanel & socker! Den är lätt att göra och behöver inte jäsa. Kakan innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma. Den tar bara några minuter att slänga ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vaniljsocker, bakpulver, strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop allt till en kladdig deg.2. Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.3. Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.4. Strö över kanel och pärlsocker i valfri mängd.5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen.
200 g osötad, mörk choklad (eller mörk 70 % choklad) 1 msk kakao ½ tsk bakpulver 10 st urkärnade dadlar 3 ägg ½ dl kokosolja 1 tsk vaniljpulver (vaniljsocker funkar också, men det innehåller socker vilket inte vaniljpulver inte gör)
Garnering ev. kakao
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa choklad, kakao och bakpulver i en matberedare med knivar.
2. Mixa dadlar, ägg, kokosolja och vaniljpulver i matberedaren.
3. Blanda ihop allt till en smet och häll den i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna i formen. Pudra ev. över kakao före servering.
En ost- & skinkpaj passar vid alla tillfällen. Både till lunch, middag, buffé, kalas och fest. Eller som pickmat. Använd kokt eller rökt skinka och en ostsort du gillar. Vill du göra pajen vegetarisk kan du utesluta skinkan och tillsätta t ex broccoli, quorn, bönor eller annat du gillar.
Tips! Tillsätt räkor, lök, svamp, fetaost eller cocktailtomater i fyllningen. Krydda med örter, färska eller torkade.
Tips! Byt ut mjölken i fyllningen mot vispgrädde om du vill att fyllningen ska bli extra krämig, festlig & härlig.
Tips! Om du vill ha mindre fett i pajdegen kan du göra den med 3 dl vetemjöl, 1/2 dl vatten och 75 g smör. Pajskalet blir inte lika frasig, men mycket gott på ett annat sätt.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Pajdeg 3 dl vetemjöl ½ krm salt 150 g smör, rumsvarmt
Fyllning 3 ägg 2 ½ dl mjölk 200 g ost (4–5 dl)
100 g skinka, strimlad eller skuren i småbitar salt svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna river till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter, (även upp på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.
4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem med mjölken. Tillsätt lite salt och svartpeppar.
5. Strö skinkan och osten jämnt över pajbottnen.
6. Häll ägg- & mjölkblandningen jämnt över osten.
7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna river till en deg.2. Tryck ut degen i en pajform, 24–25 cm i diameter (även på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem mjölken. Tillsätt lite salt och svartpeppar.5. Strö skinkan och osten jämnt över pajbottnen.6. Häll ägg- & mjölkblandningen jämnt över osten.7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.
MUMS! Drömgod kolatårta med en kladdkakebotten och ett täcke av den allra ljuvligaste chokladkolakrämen. Godare än så här blir det knappast 🙂 Passar både som dessert, kalastårta eller till finfikat. Servera gärna med vaniljglass eller vispgrädde och färska bär.
Chokladkolakräm 75 g smör ½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 1 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 1 ½ dl vispgrädde 200 g mörk, ljus eller mjölkchoklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen.4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.5. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.