Enkla rågsiktsrutor

dagens-recept

De här rågsiktsrutorna brukar jag ofta baka när vi är på vårt landställe eller i fjällen. När vi är lediga eller på semester bakar jag alltid bröd till frukost. Jag älskar nybakat bröd!
Med fem barn i åldrarna 5–17 år är det här brödet perfekt eftersom alla i familjen älskar det.  Det är enkelt att göra, kräver inga speciella formar eller någon kavel. Superenkelt!

 

Tips: Kalljästa rågsiktsrutor
Ibland kalljäser jag dessa bröd. Då gör jag degen på kvällen och jäser den under bakduk i kylskåpet på natten. På morgonen: Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper (eller smord med smör) . Skär den i ett rutmönster och låt degrutorna jäsa under en bakduk medan ugnen blir varm (20–30 min). Följ i övrig receptet nedan.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Enkla rågsiktsrutor

12 st

Rustikt bröd som är saftigt och kräver en liten arbetsinsats.

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
25 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
7–8 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

4. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjock.

5. Dela degen i ett rutmönster, 12 st, med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–20 min. Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. 4.Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjock.
2. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjock.
3. Dela degen i ett rutmönster, 16 st, med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min.
3. Dela degen i ett rutmönster, 12 st, med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min.
Nygräddat och klart! 7.Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.
Nygräddat och klart! Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.

 

 

 

 

 

Lindas matbröd

Beställ Lindas matbröd fraktfritt – klicka här

Boken innehåller bland annat rågsiktskakor, fröknäcke, pizza, vitlöksbröd, snabba bröd, limpor, grova bröd, filmjölksbröd, morotsbröd, stekpannebröd, ja det mesta man kan tänka sig i brödväg! En bibel för alla som vill baka sitt eget bröd. Hembakat bröd är billigare och nyttigare än att köpa! Och tusen gånger godare!

 

 

Bananglass med 2 ingredienser

bananglass2 bananglass5

Hemgjord, nyttig glass, helt utan tillsatt socker! Här får ni ett grymt gott, enkelt recept på bananglass med chokladsmak! Och den är oerhört enkel att göra! Njut av glass – varje dag om du vill. Se bara till att alltid ha några bananer i frysen så kan du göra glass när du vill. Även mina barn älskar denna glass!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Här finns fler nyttiga, goda recept – klicka här!

Bananglass med 2 ingredienser

2–3 bananer, frysta
1–2 msk kakao
Tips! Tillsätt lite mjölk medan du mixar bananen om du vill ha en ännu krämigare glass.

GÖR SÅ HÄR

1. Skiva bananerna och frys in dem.

2. Kör bananskivorna och kakao i en hushållsassistent med knivar. (Låt bananen tina lite, lite grann så är den lättare att mixa).

1. Skiva bananerna och frys in dem.
1. Skiva bananerna och frys in dem.
2. Kör bananskivorna och kakao i en hushållsassistent med knivar. (Låt bananen tina lite, lite grann så är den lättare att mixa).
2. Kör bananskivorna och kakao i en hushållsassistent med knivar. (Låt bananen tina lite, lite grann så är den lättare att mixa).

bananglass3 bananglass1

Smulpaj med äpple

äppelpajsmultäcke4 äppelpajsmultäcke2

SUPERLÄCKER ÄPPELPAJ  som har en perfekt kombinationen av sött, lite salt och smulor. Den godaste äppelsmulpajen man kan tänka sig! Servera den med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde.

Saftig, superläcker äppel-kanelbullekaka – klicka till receptet här!
Saftig, superläcker äppel-kanelbullekaka – klicka till receptet här!
äppelkladdkaka
Ljuvligt god äppelkladdkaka – klicka här för recept!

TIPS!Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Här finns fler läckra, goda recept med äpplen!

Här hittar du alla recept i Linda bakskola!

Smulpaj med äpple

Ca 10 portioner

Fyllning
ca 3 äpplen
ca 1 tsk kanel
1–2 msk strösocker 

Smuldeg
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt) 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.

2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.

4. Smula degen över äpplena.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.
2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.
2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
4. Smula degen över rabarbern.
4. Smula degen över äpplena.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

äppelpajsmultäcke1 äppelpajsmultäcke3 äppelpajsmultäcke1

Kalljästa morotsfrallor

kalljästamorotsfrallor9 kalljästamorotsfrallor13

Kalljästa morotsfrallor! Gör degen på kvällen, lägg frallorna på en plåt och låt dem jäsa i kylen över natten. Grädda dem direkt när du vaknar och servera nybakta, varma bröd till frukost! Ljuvligt gott! Och enkelt!

Tips! Om du inte vill kalljäsa brödet kan du låta degen jäsa i bunken i ca 45 min. Baka sedan ut frallorna och låt dem jäsa i ca 30 min på plåten innan gräddning.

Enkla limpan i papper jäser bara en gång direkt i ett bakplåtspapper för att hålla formen. Klicka här för recept!
Enkla limpan i papper jäser bara en gång direkt i ett bakplåtspapper för att hålla formen. Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Kalljästa morotsfrallor

Ca 12 st

25 g jäst
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 morot, fint riven
2 dl grahamsmjöl
8–9 dl vetemjöl 

Garnering
1 ägg, uppvispat
sesamfrön 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

2. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bollar.

3. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten.

4. På morgonen: Ta fram bröden och pensla dem med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Strö över sesamfrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
2. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bollar.
2. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bollar.
3. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten.
3. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten.
4. På morgonen: Ta fram bröden och pensla dem med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader.
4. På morgonen: Ta fram bröden och pensla dem med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Strö över sesamfrön.
5. Strö över sesamfrön.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

kalljästamorotsfrallor7 kalljästamorotsfrallor8 kalljästamorotsfrallor12 kalljästamorotsfrallor10 kalljästamorotsfrallor11