Rabarber- och jordgubbssmulpaj
Smulpaj med rabarber och jordgubbar är en ljuvlig kombination! Den syrliga, lite sura rabarbern passar perfekt med jordgubbarna. Det här receptet är helt perfekt, ett favoritrecept som kan användas med valfria bär. T ex blåbär, jordgubbar, hallon eller bara rabarber. Saltet i degen gör smulorna extra goda och smakrika, men man kan baka utan salt om man vill.
Här finns fler läckra recept med rabarber – klicka här!
Rabarber- och jordgubbssmulpaj
Ca 10 portioner
Fyllning i pajformen
ca 300 g rabarber
ca 200 g jordgubbar (frysta eller färska)
½–1 dl strösocker
Smuldeg
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm bitar.
2. Blanda rabarbern och jordgubbarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över strösocker.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
4. Smula degen över rabarbern.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.