VIT CHOKLADMOUSSE En fluffig, läcker tårtfyllning eller häll upp den i glas och toppa med färska bär så blir det en smarrig, lättgjord dessert!
Desserttips! Fyll fina glas, t ex champagneglas eller cocktailglas med vit chokladmousse. Garnera med bär, hackad choklad, maränger, chokladsås eller något annat gott du gillar!
GÖR SÅ HÄR 1. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den smälta chokladen samt äggulan, rör försiktigt ihop allt till en slät mousse.
Desserttips! Fyll fina glas, t ex champagneglas eller cocktailglas med vit chokladmousse. Garnera med bär, hackad choklad, maränger, chokladsås eller något annat gott du gillar!
LÄTTGJORD MARÄNGTÅRTA Pavlova är en marängtårta som fylls med t ex vispgrädde, vaniljkräm, lemon curd, vit chokladmousse, choklad och bär . Tårtan sägs ha fått sitt namn efter den ryska ballerinan Pavlova som besökte Nya Zeeland på 1920- talet, men även Australien gör anspråk på ursprunget och har den som nationaldessert.
Den lätta, frasiga marängbottnen tillsammans med fluffig grädde är alltid rätt och det är en enkel tårta som alla gillar! Den är perfekt att bjuda på om du har många gäster i olika åldrar. Alla kommer att älska den – oavsett vuxen som barn.
1. Citronkvargsgrädde + bär 2 dl vispgrädde 2 dl Valio kvarg citron Vispa grädden fluffig och rör ihop den med kvargen Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär, riven citron
2. Drottningpavlova ca 2 dl vispgrädde
ca 2 dl Valio kvarg blåbär & blåbär hallon blåbär florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
LÄTTGJORD MARÄNGTÅRTA Pavlova är en marängtårta som fylls med t ex vispgrädde, vaniljkräm, lemon curd, vit chokladmousse, choklad och bär . Tårtan sägs ha fått sitt namn efter den ryska ballerinan Pavlova som besökte Nya Zeeland på 1920- talet, men även Australien gör anspråk på ursprunget och har den som nationaldessert.
Den lätta, frasiga marängbottnen tillsammans med fluffig grädde är alltid rätt och det är en enkel tårta som alla gillar! Den är perfekt att göra om du har bjudit hem många gäster i olika åldrar. Alla kommer att älska den – oavsett vuxen som barn.
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
Extra saftiga vetebullar fyllda med krämig härlig, vaniljkräm! Godare än så här blir det knappast! Riktiga favoritbullar som har en rykande åtgång. Äggen i degen gör bullarna oerhört fluffiga och mjuka.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 2 ägg 200 g smör, rumsvarmt 12–14 dl vetemjöl
Fyllning ca 2 dl marsankräm (blandad enligt förpackningen)
Garnering 1 ägg, uppvispat florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Blanda ihop marsankräm/vaniljkräm, ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig.
5.Gör en grop med pekfingret i mitten på bullarna . Fyll den med marsankräm. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem kallna på ett galler.
8. Pudra florsocker över bullarna före servering. (Strunta i florsockret om bullarna ska frysas in).
Underbara chokladbollar som är fyllda med vit choklad istället för kakao. De är verkligen fantastiska och de har en rykande åtgång! Både jag och mina fem barn älskar dessa chokladbollar! Min 6-åriga dotter Frida tyckte att de är mycket godare än de bruna. De går jättebra att frysa in!