MUMS! Drömgod kolatårta med en kladdkakebotten och ett täcke av den allra ljuvligaste chokladkolakrämen. Godare än så här blir det knappast 🙂 Passar både som dessert, kalastårta eller till finfikat. Servera gärna med vaniljglass eller vispgrädde och färska bär.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!Här hittar du fler goda och enkla recept!
Kolatårta
Ca 15 bitar200 g smör, smält5 dl strösocker1 dl kakao2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)1 msk vaniljsocker4 ägg3 dl vetemjölChokladkolakräm
75 g smör½ dl strösocker½ dl ljus sirap1 msk kakao1 tsk vaniljsocker1 ½ dl vispgrädde200 g mörk, ljus eller mjölkchoklad GÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
[caption id="attachment_44834" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_44835" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).[/caption]
[caption id="attachment_44836" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen.[/caption]
[caption id="attachment_44998" align="alignnone" width="860"] 4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.[/caption]
[caption id="attachment_45000" align="alignnone" width="860"] 5. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.[/caption]
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde! En lättbakad, ljuvligt god tårta som ursprungligen kommer från den mjuka kakan pensionärskaka. Tips! Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar, blåbär eller en gör en blandning av valfria bär. SOMMARTÅRTA Ca 12 bitar 3 …