Smulpaj med rabarber är bland det godaste som finns! Den syrliga, lite sura rabarbern är en läcker, helt underbar kombination till smuldegen. Det här receptet är helt perfekt, ett favoritrecept som kan användas till valfria bär. Saltet i degen gör smulorna extra goda och smakrika, men man kan baka utan salt om man vill.
Fyllning i pajformen ca 500 g rabarber ½–1 dl strösocker
Smuldeg 150 g smör, kylskåpskallt 1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill) 3 dl vetemjöl 1 dl havregryn 1 tsk flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm bitar.
2. Lägg rabarbern i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över strösocker.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
4. Smula degen över rabarbern.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm bitar.2. Lägg rabarbern i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över strösocker.3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.4. Smula degen över rabarbern.5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Wow vilken läcker och fantastiskt god kladdkaka! Den sura rabarbern i kombination med den söta, kladdiga kakan är underbar! En riktig favoritkaka som är en perfekt till fikat eller som dessert efter en god middag! Den här kommer bakas om och om igen så länge det finns rabarber i rabatten! Servera gärna med en klick vispgrädde, glass eller vaniljsås.
Smaktips!
Strö lite mortlad kardemumma på kakan innan gräddning!
150 g smör 2 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 3 ägg 2 dl vetemjöl
Garnering
250–300 g rabarber ca 2 msk strösocker ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten
4. Strö socker över rabarberbitarna.
5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten4. Strö socker över rabarberbitarna.5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra gärna florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.
LÄTTGJORD MARÄNGTÅRTA Pavlova är en marängtårta som fylls med t ex vispgrädde, vaniljkräm, lemon curd, vit chokladmousse, choklad och bär . Tårtan sägs ha fått sitt namn efter den ryska ballerinan Pavlova som besökte Nya Zeeland på 1920- talet, men även Australien gör anspråk på ursprunget och har den som nationaldessert.
Den lätta, frasiga marängbottnen tillsammans med fluffig grädde är alltid rätt och det är en enkel tårta som alla gillar! Den är perfekt att bjuda på om du har många gäster i olika åldrar. Alla kommer att älska den – oavsett vuxen som barn.
4. Citronkvargsgrädde + bär 2 dl vispgrädde 2 dl Valio kvarg citron Vispa grädden fluffig och rör ihop den med kvargen Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär, riven citron
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
8. Garnera tårtan enligt tipsen ovan!
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
LÄTTGJORD MARÄNGTÅRTA Pavlova är en marängtårta som fylls med t ex vispgrädde, vaniljkräm, lemon curd, vit chokladmousse, choklad och bär . Tårtan sägs ha fått sitt namn efter den ryska ballerinan Pavlova som besökte Nya Zeeland på 1920- talet, men även Australien gör anspråk på ursprunget och har den som nationaldessert.
Den lätta, frasiga marängbottnen tillsammans med fluffig grädde är alltid rätt och det är en enkel tårta som alla gillar! Den är perfekt att bjuda på om du har många gäster i olika åldrar. Alla kommer att älska den – oavsett vuxen som barn.
3. Citronkvargsgrädde + bär 2 dl vispgrädde 2 dl Valio kvarg citron Vispa grädden fluffig och rör ihop den med kvargen Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär, riven citron
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
8. Garnera tårtan enligt tipsen ovan!
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
Desserttips! Fyll fina glas, t ex champagneglas eller cocktailglas med vit chokladmousse. Garnera med bär, hackad choklad, maränger, chokladsås eller något annat gott du gillar!
GÖR SÅ HÄR 1. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den smälta chokladen samt äggulan, rör försiktigt ihop allt till en slät mousse.
1. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den smälta chokladen samt äggulan, rör försiktigt ihop allt till en slät mousse.
Desserttips! Fyll fina glas, t ex champagneglas eller cocktailglas med vit chokladmousse. Garnera med bär, hackad choklad, maränger, chokladsås eller något annat gott du gillar!