Tips för att lyckas med småkakorna: knåda aldrig en kakdeg!
– Knåda aldrig en vanlig kakdeg. Om den bearbetas för länge utvecklas glutentrådarna i mjölet och kakorna blir hårda och sega. Rör bara snabbt ihop ingredienserna till en deg, inte mer! Då blir kakorna spröda i konsistensen. (Alltså tvärtemot när man bakar bröd och bullar – då ska man knåda degen länge så glutentrådarna blir starka).
300 g blandade frysa bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, svarta vinbär, röda vinbär 1 banan ca 2 dl Yoghurt Alpro mild & creamy naturell (eller med Alpros kokos eller blåbärssmak)
GÖR SÅ HÄR
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.
Ljuvligt gott skumgodis som är enkelt att göra själv. Det är roligt att bjuda vänner och bekanta på hemgjorda marshmallows för alla blir alltid lika förvånade över att man enkelt kan göra sådana själv. Färga dem gärna i olika färger med hushållsfärg!
Smet 1 1 ¼ dl vatten 1 ¼ dl vit sirap 5 dl strösocker
Smet 2 2 ½ msk gelatinpulver 1 ¼ dl vatten, kallt
Smet 3 2 äggvitor 1 tsk vaniljsocker
några droppar hushållsfärg av valfri kulör
GÖR SÅ HÄR
1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.
2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.
3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1)i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3)och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt några droppar hushållsfärg (karamellfärg) av valfri färg i slutet av vispningen. Om man inte vill ha dem färgade hoppar man över hushållsfärgen.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.
7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet. Klipp kakan i fyrkanter med en sax.
8. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock.
Saftiga, goda frukostfrallor bakade helt utan mjöl. Istället innehåller degen havregryn som man enkelt mixar till en fint havremjöl i en mixer eller köksmaskin med knivar. Frallorna behöver inte jäsa och tar bara 15–20 min att göra!
Tips! Använda rent havre om du inte kan äta vanliga havregryn pga glutenintolerans.
Nyttiga kokosbollar helt utan tillsatt socker – istället innehåller de dadlar som ger en söt, god smak! De är underbart goda och man kan inte tro att de inte innehåller något tillsatt socker. Även mina barn gillar dem utan att ens reflektera över att de innehåller dadlar istället för socker. Ett perfekt, nyttigt snacks om man vill minska på sockret.
Nyttiga dadel-kokosbollar utan socker
Ca 15 st
10–12 dadlar 2 ½ dl havregryn 1 ½ msk kakao 1 dl kokos
25 g sötmandel, hackad (kan uteslutas) ½ dl kokosolja 1 nypa salt 3–4 msk kaffe (halva mängden kan bytas ut mot vatten för mindre kaffesmak)
Garnering kokos (eller hackad sötmandel)
GÖR SÅ HÄR
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos (eller hackad sötmandel). Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.