LYXFIKA! Det här är en gudomligt god kaka som jag verkligen älskar! Den består av tre lager; en frasig mördegsbotten, en krämig härlig mandelmassfyllning och en läcker glasyr! Dessa smaker och konsistenser är oslagbar! En grym kaka man kan bjuda på med stolthet. Och den är väldigt enkelt att göra!
Läs igenom receptet innan du börjar & gör därefter dessa tre steg:1. Mördegsbotten
2. Fyllning
3. Glasyr
[caption id="attachment_46772" align="" width="215"]Saftiga, härliga blåbärsmuffins – klicka här för recept![/caption]
[caption id="attachment_46773" align="" width="215"]Segmjuk blåbärskaka som är enkel att göra – klicka till receptet här![/caption]
TIPS! Följ gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
12–14 bitarMördeg
5 dl vetemjöl200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker Mazarinfyllning
200 g mandelmassa100 g smör, rumsvarmt2 ägg Blåbärsglasyr
ca ¾ dl blåbär, passerade3 dl florsockerev. några droppar vatten GÖR SÅ HÄR1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.
7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.
8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.
[caption id="attachment_46777" align="" width="860"] 1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.[/caption]
[caption id="attachment_46778" align="" width="860"] 2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.[/caption]
[caption id="attachment_46779" align="" width="860"] 3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.[/caption]
[caption id="attachment_46780" align="" width="860"] 4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.[/caption]
[caption id="attachment_46781" align="" width="860"] 5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.[/caption]
[caption id="attachment_46782" align="" width="860"] 6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.[/caption]
[caption id="attachment_46783" align="" width="860"] 7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_46784" align="" width="860"] 8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.[/caption]
Rabarberkaka rabarberkladdkaka med smulor som är magiskt god!!! Den lagom kladdiga bottnen är en perfekt kombination med den sursöta rabarberns och smuliga toppingen. Den rabarberkakan som får allra högsta betyg! Tips! Baka en drömgod, klassisk rabarberkladdkaka – klicka här för recept! Rabarberkaka rabarberkladdkaka med smulor 12 bitar Ca 12 bitar 150 g smör 2 ½ dl …
Mycket lättbakad, ljuvligt god och segmjuk blåbärskaka med lite frasiga kanter! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska blåbär. Tips! Bären kan bytas ut mot valfria bär. Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här! Blåbärskaka Ca 12 bitar 2 ägg2 ½ dl strösocker2 ¼ …