LYXFIKA! Det här är en gudomligt god kaka som jag verkligen älskar! Den består av tre lager; en frasig mördegsbotten, en krämig härlig mandelmassfyllning och en läcker glasyr! Dessa smaker och konsistenser är oslagbar! En grym kaka man kan bjuda på med stolthet. Och den är väldigt enkelt att göra!
Läs igenom receptet innan du börjar & gör därefter dessa tre steg:1. Mördegsbotten
2. Fyllning
3. Glasyr
[caption id="attachment_46772" align="" width="215"]Saftiga, härliga blåbärsmuffins – klicka här för recept![/caption]
[caption id="attachment_46773" align="" width="215"]Segmjuk blåbärskaka som är enkel att göra – klicka till receptet här![/caption]
TIPS! Följ gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
12–14 bitarMördeg
5 dl vetemjöl200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker Mazarinfyllning
200 g mandelmassa100 g smör, rumsvarmt2 ägg Blåbärsglasyr
ca ¾ dl blåbär, passerade3 dl florsockerev. några droppar vatten GÖR SÅ HÄR1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.
7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.
8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.
[caption id="attachment_46777" align="" width="860"] 1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.[/caption]
[caption id="attachment_46778" align="" width="860"] 2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.[/caption]
[caption id="attachment_46779" align="" width="860"] 3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.[/caption]
[caption id="attachment_46780" align="" width="860"] 4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.[/caption]
[caption id="attachment_46781" align="" width="860"] 5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.[/caption]
[caption id="attachment_46782" align="" width="860"] 6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.[/caption]
[caption id="attachment_46783" align="" width="860"] 7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_46784" align="" width="860"] 8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.[/caption]
Solskenskladdkaka/vaniljkrämskladdkaka. Ja, kärt barn har många namn! En riktigt lyxig, läcker ljus kladdkaka med härlig vaniljkräm i mitten. Den är galet god kan jag lova!Tips! Baka klassisk kladdkaka i mikron på bara 5 minuter – klicka här för recept! Solskenskladdkaka12 bitar150 g smör, smält2 ¾ dl strösocker2 tsk vaniljsocker1 krm salt2 ägg1 ¾ dl vetemjöl½ krm mortlad …