Hallonsemlor

hallonsemlor1

7. Sätt på locket. Pudra över florsocker.

Hallon i semlan är magiskt gott! En riktig favorit. Vispgrädde och hallon är en perfekt kombination.

Baka magiskt goda Nutellasemlor – klicka här för recept!
Baka magiskt goda Nutellasemlor – klicka här för recept!

Hallonsemlor

12–14 st

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl 

Pensling
1 ägg 

Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk

ca 3 dl vispgrädde

ca 100 g hallon, frysta eller färska (mosade)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Mosa hallonen och lägg en klick ovanpå mandelmassan. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locket. Pudra över florsocker.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12–14 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Mosa hallonen och lägg en klick ovanpå mandelmassan. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
6. Mosa hallonen och lägg en klick ovanpå mandelmassan. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locket. Pudra över florsocker.
7. Sätt på locket. Pudra över florsocker.

 

hallonsemlor2

 

Nyttig müsli med russin, mandlar & nötter

russinmusli2 russinmusli3

Ugnsrostad müsli som blir läckert knaprig och god! Den innehåller inget tillsatt socker och ingredienserna kan varieras efter egen smak. Rostningen gör smaken mycket godare än orostad müsli. Gör en egen fröblandning eller tillsätt torkad frukt eller bär (tillsätts efter rostningen när müslin kallnat).

Baka ljuvligt gott 3-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!
Baka ljuvligt gott 3-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!

Nyttig müsli med russin, mandlar & nötter

Torra ingredienser
7 dl havregryn
1 dl vetekli
1 ½ dl linfrön (hela eller krossade)
1 dl pumpafrön
2 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
2 dl sötmandel, grovhackad
2 dl hasselnötter, grovhackade
ca 1 krm salt
1 ¾ dl vatten
2 msk rapsolja
2 dl russin 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.

3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.

5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.

6. Blanda i russinen när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
6. Blanda ner russin eller torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
6. Blanda i russinen när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

utvald4 russinmusli1

Snabba ostfrallor

ostfrallor4 ostfrallor6 ostfrallor5

 

Supergoda, härliga frallor med ost i degen och på toppen! Passar bra till frukost, mellanmål, på buffén eller till en god sallad eller paj. Frallorna går oerhört snabbt att baka och behöver inte jäsa eftersom de innehåller bakpulver istället för jäst.

Degen ska inte knådas utan bara snabbt arbetas ihop. Om man knådar en deg som innehåller bakpulver kan brödet bli segt och hårt. Glutentrådarna ska inte bli starka när man bakar med bakpulver.

Snabba ostfrallor

12 st 

1 dl ost, riven
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 ½ dl filmjölk

Garnering
ost, riven

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Riv osten grovt.

2. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl, vetemjöl och ost i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

3. Dela degen i ca 12 bitar.

4. Forma runda bullar med mjölade händer. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.

5. Strö över riven ost på frallorna.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Riv osten grovt.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Riv osten grovt.
2. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl, vetemjöl och ost i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl, vetemjöl och ost i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
3. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Dela degen i ca 12 bitar.
4. Forma runda bullar med mjölade händer. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
4. Forma runda bullar med mjölade händer. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
5. Strö över riven ost på frallorna.
5. Strö över riven ost på frallorna.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.

ostfrallor2 ostfrallor7utvald ostfrallor1

Chokladdoppad After Eight-tryffel

chokladdoppadeaftereight4 chokladdoppadeaftereight1 chokladdoppadeaftereight3

Chokladdoppade minttryfflar – gudomligt goda och lyxigt goda. Bjud gärna på den till en kopp kaffe eller som en enkel, men lyxig dessert efter en god middag. Om du tycker de är små kan du gärna ta två 😉

Urläcker Daim- & kolapaj – klicka här för recept!
Urläcker Daim- & kolapaj – klicka här för recept!

Chokladdoppad After Eight-tryffel

10–15 st

1 dl vispgrädde
10 After Eight-plattor

200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad)
2 tsk smör

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.

3. Häll grädden över chokladen och After Eight-bitarna. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna. Ställ den gärna i frysen en stund för att påskynda att den stelnar.

4. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i florsocker. Ställ dem i frysen i ca 30 min. Doppa dem i smält choklad. Lägg bollarna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.

1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.
2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
3. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
4. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i florsocker. Ställ dem i frysen i ca 30 min. Doppa dem i smält choklad. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.
4. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar). Ställ dem i frysen i ca 30 min. Doppa dem i smält choklad. Lägg bollarna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.

chokladdoppadeaftereight2 chokladdoppadeaftereight5

 

 

Chokladtryffel med kokos

kokostryfflar6 kokostryfflar1 kokostryfflar3

Magiskt goda och chokladtryfflar rullade i kokosflingor. Supergoda! Perfekta att bjuda på till kaffet eller i stället för en dessert.

Ljuvligt god Nutellafudge – klicka här för recept!
Ljuvligt god Nutellafudge – klicka här för recept!

Tips! Ställ smeten i frysen en stund så stelnar den snabbare.

Chokladtryffel med kokos

10–15 st

1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad)
2 tsk smör 

Garnering
kokos 

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.

3. Häll grädden över chokladen.

4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.

5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar). Ställ dem i kylen en stund om de är jättemjuka.

6. Rulla bollarna i kokos. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
3. Häll grädden över chokladen.
3. Häll grädden över chokladen.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar). Ställ dem i kylen en stund.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar). Ställ dem i kylen en stund.
6. Rulla bollarna i kokos. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
6. Rulla bollarna i kokos. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

kokostryfflar1 kokostryfflar5 kokostryfflar4 kokostryfflar3