Snabba morotsfrukostbröd

utvald grovmorotskaka9 grovmorotskaka6

Snabbgjort morotsbröd med grovt och nyttigt grahamsmjöl och näringsrika & saftiga morötter i degen. På ca 20 minuter gör du denna supergoda, hälsosamma brödkaka. Perfekt till frukost, mellis eller till en god soppa och sallad.

Tips!
Grahamsmjölet kan bytas ut mot rågsikt eller fint rågmjöl.
Filmjölken kan bytas ut mot naturell yoghurt eller mjölk.
¾ dl blandade frön i degen gör brödet ännu nyttigare och godare!

Baka en saftig & god morotslimpa – klicka här för recept!
Baka en saftig & god morotslimpa – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Snabba morotsfrukostbröd

6–8 bitar

1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
ca 50 g morötter, skalade och rivna
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv morötterna fint.

2. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen.

3. Tillsätt rivna morötter, filmjölk och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

4. Forma degen till en boll och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och tryck ut den till en rundel, ca 25 cm i diameter.

5. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter. Skär kakan i 6–8 tårtbitar. Nagga degen med en gaffel.

6. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv morötterna fint.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv morötterna fint.
2. Blanda bakpulver, salt, havregryn och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen.
2. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen.
3. Tillsätt rivna morötter, filmjölk och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
3. Tillsätt rivna morötter, filmjölk och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
4. Forma degen till en boll och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och tryck ut den till en rundel, ca 25 cm i diameter.
4. Forma degen till en boll och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och tryck ut den till en rundel, ca 25 cm i diameter.
5. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter. Skär kakan i 6–8 tårtbitar. Nagga degen med en gaffel.
5. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter. Skär kakan i 6–8 tårtbitar. Nagga degen med en gaffel.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på plåten.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på plåten.

grovmorotskaka2 grovmorotskaka5grovmorotskaka4 grovmorotskaka7 grovmorotskaka8

 

Knapriga & nyttiga äppelchips

äppelchips3 äppelchips4 äppelchips6

Jättegoda, nyttiga äppelchips som har en rykande åtgång. Jag älskar dessa äppelchips och kan utan tvekan äta upp en helt plåt på en gång. Ett perfekt snacks när man är sugen på något gott. Enda nackdelen med är att de tar lång tid att torka.

Tips! Om du vill torka flera plåtar med äppelchips samtidigt i ugnen måste du använda varmluft. Sätt då temperaturen på ca 100 grader.

Test! Jag provade att torka en omgång äpplen i ugnen i 80 grader. Det tog ca 5 timmar. Resultatet blev lika bra som med den snabbare torkningen i 120 grader.

Nyttig, ljuvligt god Mangoglass utan socker – klar på 5 min! Klicka här för recept!
Nyttig, ljuvligt god Mangoglass – klar på 5 min! Klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Knapriga & nyttiga äppelchips

2 äpplen
kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 120 grader. Tvätta äpplena och torka dem torra. Ta bort kärnhuset.

2. Skär äpplena i millimetertunna skivor.

3. Lägg äppelskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kanel.

4. Torka äpplena mitt i ugnen i 2 ½–3 tim. Öppna luckan då och då och släpp ut fukt. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 120 grader. Tvätta äpplena och torka dem torra. Ta bort kärnhuset.
1. Sätt ugnen på 120 grader. Tvätta äpplena och torka dem torra. Ta bort kärnhuset.
2. Skär äpplena i millimetertunna skivor.
2. Skär äpplena i millimetertunna skivor.
3. Lägg äppelskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kanel.
3. Lägg äppelskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kanel.
4. Torka äpplena mitt i ugnen i ca 5 timmar. Öppna luckan då och då och släpp ut fukt. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.
4. Torka äpplena mitt i ugnen i 2 ½–3 tim. . Öppna luckan då och då och släpp ut fukt. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.

 

äppelchips5utvald utvald1 äppelchips1 äppelchips2

 

 

Nyttigt müslibräck

muslibräck8 muslibräck3 muslibräck7

Supergott, nyttigt müsligodis! När man är sugen på något sött och gott är detta müsligodis perfekt! Chokladen innehåller såklart lite socker, men om man använder en mörk sort så blir det inte mycket socker per bit. Ju mörkare choklad, desto nyttigare!

Nyttig mangoglass utan socker – klicka här för recept!
Nyttig mangoglass utan socker – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Nyttigt müslibräck

Ca 20 bitar 

3 dl müsli av valfri sort
1 dl cornflakes (kan uteslutas, men gör bitarna krispigare)
1 dl kokos
ca 150 g mörk choklad (ju högre kakaohalt desto nyttigare)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda müsli, cornflakes och kokos i en skål.

2. Smält chokladen över vattenbad.

3. Häll chokladen över müslin och blanda.

4. Bred ut müsliblandningen på ett bakplåtspapper, ca 2 cm tjock eller i en form med kanter klädd med bakplåtspapper, ca 21 x 21 cm.

5. Strö över lite kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen). Bryt kakan i bitar.

2. Smält chokladen över vattenbad.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Häll chokladen över müslin och blanda.
3. Häll chokladen över müslin och blanda.
4. Bred ut müsliblandningen på ett bakplåtspapper, ca 2 cm tjock eller i en form med kanter klädd med bakplåtspapper, ca 21 x 21 cm.
4. Bred ut müsliblandningen på ett bakplåtspapper, ca 2 cm tjock eller i en form med kanter klädd med bakplåtspapper, ca 21 x 21 cm.
5. Strö över lite kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen). Bryt kakan i bitar.
5. Strö över lite kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen). Bryt kakan i bitar.

utvaldmuslibräck6 muslibräck2 muslibräck4 muslibräck5 muslibräck1 muslibräck10

Chokladkladdkaka med krämig nougatganache

kladdkakanougatganache4 kladdkakanougatganache6 kladdkakanougatganache5

Kladdkaka är alltid gott, men med den här nougatganachen blir det en oemotståndlig tårta som passar på vilket lyxkalas som helst! En riktig godbit som kommer ha en rykande åtgång! Passar både barn, vuxna och alla däremellan ;-).

Jag älskar denna ljuvliga kaka och bjuder gärna på den efter en trevlig middag eller på ett barnkalas.

Gör en fluffig Nutellamousse med bara 2 ingredienser – klicka här för recept!
Gör en fluffig Nutellamousse med bara 2 ingredienser – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladkladdkaka med krämig nougatganache

Ca 12 bitar

150 g smör
100 g mörk choklad (kan uteslutas och bara smaksätta med kakaon)
3 dl strösocker
3 ägg
3 msk kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

Nougatganache
1 dl vispgrädde
150 g nougat 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.

4. Nougatganache: Värm grädden i en kastrull tills du ser första bubblar, stäng av värmen direkt. Den får inte koka! Lägg nougaten i en skål och häll över den varma grädden. Rör om till en kräm. Låt den kallna.

5. Bred ut ganachen över kladdkakan. Ställ den i kylen i ett par timmar och låt den stelna.

 

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
4. Nougatganache: Värm grädden i en kastrull tills du ser första bubblar, stäng av värmen direkt. Den får inte koka! Lägg nougaten i en skål och häll över den varma grädden. Rör om till en kräm. Låt den kallna.
4. Nougatganache: Värm grädden i en kastrull tills du ser första bubblar, stäng av värmen direkt. Den får inte koka! Lägg nougaten i en skål och häll över den varma grädden. Rör om till en kräm. Låt den kallna.
5. Bred ut ganachen över kladdkakan. Ställ den i kylen i ett par timmar och låt den stelna.
5. Bred ut ganachen över kladdkakan. Ställ den i kylen i ett par timmar och låt den stelna.

 

kladdkakanougatganache1 kladdkakanougatganache3 kladdkakanougatganache7 kladdkakanougatganache8 kladdkakanougatganache5 

Lyckas med jäsningen

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 14.09.17

Lyckas med jäsningen

Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt. Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelse bryts ner. Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet. Degvätskan bör vara fingervarm. Om degen jäser i ett varmt rum går jäsningen snabbare. Om  den jäser i ett kallt rum eller i kylen så jäser den mycket långsammare. En långsam jäsning gör att smakerna i mjölet hinner utvecklas bättre samt att innanmätet blir lite segare ger större luftbubblor. Vad som blir bäst är en personlig smaksak! Testa dig fram på egen hand med olika jästider. Tänk på att detta gäller första jäsningen! Andra jäsningen bör inte vara mer än ca 30 min i de flesta fall.

Första jäsningen: Skydda alltid degen med en bakduk eller plastfolié. Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre. Ställ degen på en dragfri och varm plats för att påskynda jäsningen. När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst. Testa genom att trycka till på degens yta med fingret. När degen fjädrar tillbaka är den klar.

Andra jäsningen: När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare än gång för att få in mer luft i degen innan det är dags för gräddning.