Coca-Colakaka med glasyr

cocacolakaka9 cocacolakaka3 cocacolakaka10

Underbart god och saftig chokladkaka med glasyr och kokos. Den påminner om kärleksmums, men både smeten och glasyren innehåller Coca-cola. Alla som smakade mina rutor älskade dem (inklusive jag själv). Det går bra att frysa in kakorna i en burk med tätslutande lock (om det blir några över 😉

Här hittar du fler enkla, supergoda recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola Snapchat: lindasbakskola

Coca-Colakaka med glasyr

20–24 rutor

250 g smör
2 ½ dl Coca-Cola (ej Light eller Zero utan med vanligt socker)
½ dl kakao
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1 ½ dl mjölk 

Glasyr
7 dl florsocker
115 g smör, smält
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3–4 msk Coca-Cola 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.

6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.
5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.

 

cocacolakaka6 cocacolakaka8 cocacolakaka11 

 

Jätterågsiktsrutor

jätterågsiktskakor2jätterågsiktskakor7 jätterågsiktskakor8

 

Det är enkelt att baka dessa gudomligt goda bröd. En storfavorit! Jag brukar frysa in dem och ta fram efter behov till frukost. Och barnen kan själva ta fram brödet när de vill äta mellis efter skolan. Barnen älskar detta bröd och det har en rykande åtgång!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Jätterågsiktsrutor

2 plåtar

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm
3 dl filmjölk
½ dl rapsolja
2 ½ tsk salt
½ dl ljus sirap
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
ca 16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i två bitar.

3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

4. Nagga degen en gaffel eller liknande.

5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i två bitar.
2. Dela degen i två bitar.
3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
4. Nagga degen en gaffel eller liknande.
4. Nagga degen en gaffel eller liknande.
5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.
6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

 

jätterågsiktskakor1 jätterågsiktskakor4 jätterågsiktskakor5  

Chokladbollskaka

chokladbollskaka4 chokladbollskaka17chokladbollskaka1chokladbollskaka11 chokladbollskaka16

Underbar succétårta! En riktig snackis som alla kommer älska på kalasbordet! Gör en rund kaka av chokladbollssmeten i stället för runda bollar. Tar mindre tid och är roligare att servera på kalaset eller som dessert efter en god middag. Den smälta chokladen på toppen gör det extra läckert och gott!

Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept!
Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladbollskaka

12–14 bitar

8 dl havregryn
150 g smör, rumsvarmt
1 dl kokos
1 msk vaniljsocker
2 ½ msk kakao
3 msk kaffe
2 ½ dl florsocker (kan bytas mot 2 dl strösocker)
ca ½ dl vatten

Garnering
150 g choklad, mörk, ljus eller mjölkchoklad
kokos eller pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop havregryn och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Sätt fast ett bakplåtspapper bottnen på i en springform, 22–23 cm i diameter. Tryck ut chokladbollssmeten i formen.

3. Tag bort kanten på formen och stjälp över kakan på en tallrik. Ta bort pappret och bottnen.

4. Smält chokladen över vattenbad.

5. Bred ut chokladen på kakan.

6. Strö över kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara kakan i kylen.

1. Nyp ihop havregryn och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en lite kladdig deg.
1. Nyp ihop havregryn och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper bottnen på i en springform, 22–23 cm i diameter. Tryck ut chokladbollssmeten i formen.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper bottnen på i en springform, 22–23 cm i diameter. Tryck ut chokladbollssmeten i formen.
3. Tag bort kanten på formen och stjälp över kakan på en tallrik. Ta bort pappret och bottnen.
3. Tag bort kanten på formen och stjälp över kakan på en tallrik. Ta bort pappret och bottnen.

 

 

4. Bred ut chokladen på kakan.
4. Bred ut chokladen på kakan.

 

 

5. Strö över kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara kakan i kylen.
5. Strö över kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara kakan i kylen.

 

 

chokladbollskaka18fbchokladbollskaka13 chokladbollskaka14chokladbollskaka17 

Snabba blåbärsbakelser

utvald

Gör ljuvligt goda blåbärsbakelser av min segmjuka blåbärskaka i form som jag bakat tidigare på bloggen! Kakan är underbart god och med några spritsade gräddtoppar blir det superläckra bakelser som kan serveras på både kalas och som dessert efter en god middag.

Receptet på blåbärskakan hittar du här: https://lindasbakskola.se/segmjuk-blabarskaka-i-limpform/

IMG_5936

 

 

Blåbärsbakelser

Ca 10 st

Du behöver
En sats segmjuk blåbärskaka!
2–3 dl vispgrädde
silverkulor

GÖR SÅ HÄR

1. Baka den segmjuka blåbärskakan enligt receptet.

2. Låt kakan kallna och skär den i önskat antal bitar.

3. Vispa grädden och spritsa toppar ovanpå kakbitarna. Toppa grädden med några silverkulor.

Snabbjäst vallmofrökaka

vallmofrökaka6 vallmofrökaka2

Gott frukostbröd med två sorters vallmofrön på toppen! Brödet är oerhört saftig och fröna på toppen ger en supergod smak. Om man bara har en sorts vallmofrön går det också bra.

Snabb jäsning!
Degen jäser snabbare när man ställer bunken i varmt vatten. Spola riktigt varmt vatten i kranen och fyll upp ca 10–15 cm. Ställ ner bunken, lägg en tallrik eller plastfolie på bunken så värmen stannar kvar. Jäs i ca 20 min.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Snabbjäst vallmofrökaka

8 bitar

¼ pkt jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Garnering
vita vallmofrön
blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.

2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.

3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.
2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.
2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.
3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

 

vallmofrökaka1 vallmofrökaka3 vallmofrökaka4 vallmofrökaka5