2 dl vispgrädde
2 dl strösocker 1 ½ dl ljus sirap 1 msk kakao 50 g smör 200 g Nutella
GÖR SÅ HÄR
Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, smör och kakao i en kastrull på medelvärme tills massan håller ca 125 grader. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt Nutellan. Rör om tills den har smält och allt blandats ordentligt.
Häll smeten i en form med kanter, ca 12 x 16 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den svalna. Ställ den i kylen i ca 1 tim. Skär fudgen i bitar med en vass kniv.
1. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, smör och kakao i en kastrull på medelvärme tills massan håller ca 125 grader. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt Nutellan. Rör om tills den har smält och allt blandats ordentligt.
2. Häll smeten i en form med kanter, ca 12 x 16 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den svalna. Ställ den i kylen i ca 1 tim. Skär fudgen i bitar med en vass kniv.
Blanda ihop i en skål: 3 dl vetemjöl 2 dl florsocker 1 nypa salt ½ dl kakao
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och vatten och låt det koka på medelvärme i 2 min.
2. Blanda vetemjöl, florsocker, salt och kakao i en skål.
3. Häll över smörblandningen och blanda ordentligt.
4. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 20, klädd med bakplåtspapper. Låt massan svalna och stelna. Skär i rutor med en vass kniv.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och vatten och låt det koka på medelvärme i 2 min.2. Blanda vetemjöl, florsocker, salt och kakao i en skål. Häll över smörblandningen och blanda ordentligt.3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Låt det svalna och stelna. Skär i rutor med en vass kniv.4. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 20, klädd med bakplåtspapper. Låt massan svalna och stelna. Skär i rutor med en vass kniv.
Förtrollande god nougatfudge som har en rykande åtgång. Den är len, mjuk, härlig – ja helt underbart god! Och så är den enkelt att göra! Förvara den i en burk med lock i kylen.
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker 1 ½ dl ljus sirap 1 msk kakao 50 g smör 250 g nougat, skuren i bitar
GÖR SÅ HÄR
Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, smör och kakao i en kastrull på medelvärme tills massan håller ca 125 grader.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt nougaten. Rör om tills den har smält och allt blandats ordentligt.
Häll smeten i en form med kanter, ca 12 x 16 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den svalna. Ställ den i kylen i ca 1 tim.
Skär fudgen i bitar med en vass kniv.
1. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, smör och kakao i en kastrull på medelvärme tills massan håller ca 125 grader.2. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt nougaten. Rör om tills den har smält och allt blandats ordentligt.3. Häll smeten i en form med kanter, ca 12 x 16 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den svalna. Ställ den i kylen i ca 1 tim.4. Skär fudgen i bitar med en vass kniv.
Underbart god gräddkola med en svag smak av pepparkaka! Perfekt till jul!
Gräddkola är ett måste för mig under julen. Det här är kanske de läckraste, godaste kolorna jag vet! De blir perfekta i konsistensen och är lagom sega och mjuka. Ättikspriten tillsätts för att kolan ska behålla sin fina konsistens och inte sockra sig.
50 g smör 3 dl strösocker 3 dl vispgrädde 1 ½ dl ljus sirap 2 tsk kakao 2 tsk pepparkakskrydda 1 nypa salt ½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
LYXIG CHOKLADTRYFFEL med minsmak! Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. De har en len, mjuk härlig chokladsmak som är en av höjdpunkterna på godisbordet. De fullkomligt smälter i munnen. Förvara tryfflarna i en burk med lock i kylen.
Ljuvligt godis som passar lika bra att servera till kaffet eller slå in dem i celofanpapper och ge bort i present.
1 dl vispgrädde
10 After Eight-plattor 200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad) 2 tsk smör
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.
3. Häll grädden över chokladen och After Eight-bitarna.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna. Ställ den gärna i frysen en stund för att påskynda att den stelnar.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i florsocker. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.
3. Häll grädden över chokladen.4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.Ställ den gärna i frysen en stund för att påskynda att den stelnar.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i florsocker. Förvara dem i kylen i en burk med lock.