Sötsalt chokladkolapaj

utvald chokladkolapaj7 chokladkolapaj5 chokladkolapaj3

Den allra läckrase chokladpajen med en fantastiskt god, krämig kolafyllning. Och som grädde på moset ett ljuvligt lager av chokladganache på toppen! Den här pajen slår det mesta! Kolan blir ganska mjuk och lite halvlös i rumstemperatur. Det ska den vara, men förvara den i kylen och skär den lättast i bitar när den är kylskåpskall. Servera med en klick vispgrädde eller vaniljglass.

Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!
Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!
Gör drömgoda Daimfudge-bars – klicka här för recept!
Gör drömgoda Daimfudge-bars – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Sötsalt chokladkolapaj

Ca 12 bitar

Pajdeg
2 ½ dl vetemjöl
¾ dl kakao
¾ dl strösocker
¼ tsk salt
110 g smör, rumsvarmt
ev. 1–2 tsk kallt vatten (om det behövs för att få ihop degen)

Kolasås (karamellsås)
3 dl strösocker
1 dl vatten
2 ½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
70 g smör
½ tsk salt

Chokladganache
150 g mörk choklad
1 ¼ dl vispgrädde

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.

2. Kavla ut degen något större än pajformen.

3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.

5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 122 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.

6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.

7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.

8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.

9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.
2. Kavla ut degen något större än pajformen.
2. Kavla ut degen något större än pajformen.
3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.
3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 120 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.
5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 122 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.
6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.
6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.
7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.
7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.
8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall.
9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall. utvald2 chokladkolapaj8 chokladkolapaj6 chokladkolapaj1 chokladkolapaj4 chokladkolapaj2

 

Rostad mandelbräck

rostadmandelbrack5 rostadmandelbrack1 rostadmandelbrack3 rostadmandelbrack6

Bräck är det perfekta godiset – det är enkelt att göra och gudomligt gott! Enkelt är bäst! Använd en choklad av god kvalitet som du gillar (inte blockchoklad). Det går bra med både ljus och mörk choklad. Sötmandeln kan bytas ut mot hasselnötter, jordnötter eller cashewnötter. Om man inte vill ha kokos kan man strunta i det, men personligen älskar jag det!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rostad mandelbräck med kokos

1 stor kaka

ca 75 g sötmandlar
200 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)

Garnering
1–2 msk hackad sötmandel
1–2 msk kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandlarna mitt i ugnen i ca 10 min.

2. Hacka mandlarna grovt med en vass kniv.

3. Smält chokladen i en skål över vattenblad.

4. Blanda ner sötmandlarna i chokladen (spar 1–2 msk till garnering).

5. Bred ut chokladen till en stor rund platta på ett bakplåtspapper.

6. Strö över resten av de hackade mandlarna och kokos.

7. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandlarna mitt i ugnen i ca 10 min.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandlarna mitt i ugnen i ca 10 min.
2. Hacka mandlarna grovt med en vass kniv.
2. Hacka mandlarna grovt med en vass kniv.
3. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
3. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
4. Blanda ner sötmandlarna i chokladen (spar 1–2 msk till garnering).
4. Blanda ner sötmandlarna i chokladen (spar 1–2 msk till garnering).
5. Bred ut chokladen till en stor rund platta på ett bakplåtspapper.
5. Bred ut chokladen till en stor rund platta på ett bakplåtspapper.
6. Strö över resten av de hackade mandlarna och kokos.
6. Strö över resten av de hackade mandlarna och kokos.
7. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
7. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

rostadmandelbrack7 rostadmandelbrack4 rostadmandelbrack2

 

 

 

Lättgjord fudge med florsocker

fudge2 utvald

Favoritfudge! Den här fudgen är superlätt att göra och har en strykande åtgång! Använd en choklad av god kvalitet (inte blockchoklad). Blanda ihop smält choklad, smör och kondenserad mjöl (obs! det måste vara den sötade varianten)! Låt en stelna i kylen och skär den i bitar. Klart!

schweizernotbrack4
Gör drömgod schweizernötsbräck – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lättgjord fudge med florsocker

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.

3. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat. Pudra över florsocker.

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
3. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat.
3. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat. Pudra över florsocker.

fudge1

 

Cashewbräck

cashewbrack5 cashewbrack4 cashewbrack3 cashewbrack1

Superenkelt, ljuvligt gott godis! De salta nötterna i kombination med chokladen är supergod! Man kan byta ut cashewnötterna mot hasselnötter, jordnötter,  valnötter eller sötmandel. Det går bra med både mörk och ljus choklad. Ett snabbt, gott godis som alltid är uppskattat och omtyckt.

Gudomligt god 5-minutersfudge – klicka här för recept!
Gudomligt god 5-minutersfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Cashewbräck

Ca 4 st

ca 75 g cashewnötter (saltade eller naturella)
200 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)

GÖR SÅ HÄR

1. Bryt isär cashewnötterna till 2 delar om de sitter ihop. Bryt söner en del av nötterna till mindre bitar.

2. Smält chokladen i en skål över vattenblad.

3. Blanda ner nötterna i chokladen.

4. Klicka ut chokladen till 4 runda plattor på ett bakplåtspapper.

5. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

1. Bryt isär cashewnötterna till 2 delar om de sitter ihop. Bryt söner en del av nötterna till mindre bitar.
1. Bryt isär cashewnötterna till 2 delar om de sitter ihop. Bryt söner en del av nötterna till mindre bitar.
2. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
2. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
3. Blanda ner nötterna i chokladen.
3. Blanda ner nötterna i chokladen.
4. Klicka ut chokladen till 4 runda plattor på ett bakplåtspapper.
4. Klicka ut chokladen till 4 runda plattor på ett bakplåtspapper.
5. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
5. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

cashewbrack7 cashewbrack2 utvald cashewbrack5

 

 

Schweizernötsbräck

schweizernotbrack2 schweizernotbrack6 schweizernotbrack7

Det allra enklaste godiset! Schweizernötsbräcket är ljuvligt gott och består bara av två ingredienser – mjölkchoklad och hasselnötter. Nötterna rostas i ugnen vilket gör att nötsmaken blir godare och konsistensen krispigare. Jag har gjort två längder av chokladen som man bryter i bitar, men det går också bra att göra mindre portionsbitar som får stelna i kylen.

Gör de allra läckraste & godaste Daimfudge-bitarna! Klicka här för recept!
Gör de allra läckraste & godaste Daimfudge-bitarna! Klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Schweizernötsbräck

2 st

ca 75 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min.

2. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat.

3. Hacka nötterna med en vass kniv.

4. Smält chokladen i en skål över vattenblad.

5. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen.

6. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min.
2. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat.
2. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat.
3. Hacka nötterna med en vass kniv.
3. Hacka nötterna med en vass kniv.
4. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
4. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
5. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen.
5. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen.
6. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
6. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

 

utvald schweizernotbrack4 schweizernotbrack3 schweizernotbrack2