Enkla morotsbrödet i springform

enklamorotsbrodet6 enklamorotsbrodet3 enklamorotsbrodet7

Det här saftiga och lättgjorda morotsbrödet behöver bara jäsa en gång i formen. Det får en bra höjd och volym och är ljuvligt gott. Brödet älskas av både vuxna och barn. Frys in det som blir över och ta fram till veckans frukostar!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola

Kalljäsning: Täck springformen med folié och låt degen jäsa i kylen över natten. Ta fram formen på morgonen innan du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Enkla morotsbrödet i springform

8–10 bitar

Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
75 g morötter, fint rivna
5–6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl. Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).

3. Nagga degen med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.

5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl.
2. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl. Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
2. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl. Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
3. Nagga degen med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Nagga degen med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.
5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.

enklamorotsbrodet1 enklamorotsbrodet2 enklamorotsbrodet4 enklamorotsbrodet5 

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Segmjuk jordgubbskaka

dagensrecept jordgubbskaka1

Ljuvligt god och enkel jordgubbskaka som passar perfekt som dessert eller till fikat. Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma. En riktig favorit här hemma!

De segmjuka kanterna är gudomligt god och gör kakan extra smarrig och god!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) 

Segmjuk jordgubbskaka

12 bitar

2 ägg                                    
2 dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör, smält
ca 200 g jordgubbar, frysta

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt sist smöret och blanda allt till en slät smet.

2. Dela de stora jordgubbarna så att får har ungefär samma storlek.

3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en rund springform, ca 23 cm. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

5. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar. Servera den gärna med en klick grädde, vaniljsås eller glass.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt sist smöret och blanda allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt sist smöret och blanda allt till en slät smet.
2. Dela de stora jordgubbarna så att får har ungefär samma storlek.
2. Dela de stora jordgubbarna så att får har ungefär samma storlek.
3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en rund springform, ca 23 cm. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en rund springform, ca 23 cm. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.
5. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar. Servera den gärna med en klick grädde, vaniljsås eller glass.
5. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar. Servera den gärna med en klick grädde, vaniljsås eller glass.

 

jordgubbskaka2 jordgubbskaka4

Brödstrutar

brodstrutar2brodstrutar1

De här picknickbröden är både praktiska och ljuvligt goda! Baka och frys in dem och när du ska på utflykt eller äta lunch kan du fylla dem med t ex grönsaker, keso, kyckling, skinka eller en god röra! Packa ner fyllningen i olika små burkar och fyll dem när det är dags att äta! Bröden även serveras på en buffé med olika tillbehör att stoppa i brödet!

Tips! Strutarna kan sparas och användas flera gånger.

Pizzalimpa – klicka här för recept!
Pizzalimpa – klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Brödstrutar

8–10 st

Strutar
8–10 A4-papper
aluminiumfolie 

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarmt (vatten går också bra)
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

Strutar: 1. Vik ett veck på pappret enligt bilden. 2. Lägg A4-Pappret på aluminiumfolien och klipp till en bit som är lite större än pappret. 3. Rulla ihop pappret till en strut. 4. Lägg struten på aluminiumfolién. 5. Rulla in pappret i aluminiumfolién. 6. Vik in kanterna på folién upptill.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken (eller vattnet) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 8–10 bitar.

3. Rulla degbitarna till längder, 25–30 cm.

4. Snurra varje längd kring en strut. Börja nedifrån och fäst änden i spetsen. Rulla ganska tätt. Fäst andra änden på undersidan.

5. Lägg strutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla degen med ägg och strö över sesamfrön.

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.

8. Ta loss bröden från strutarna. Fyll dem gärna med grönsaker, kyckling, skinka, keso eller en god röra. Bröden går bra att frysa in och ta fram till picknicken! (Strutarna kan sparas och användas flera gånger).

Strutar: 1. Vik ett veck på pappret enligt bilden. 2. Lägg A4-Pappret på aluminiumfolien och klipp till en bit som är lite större än pappret. 3. Rulla ihop pappret till en strut. 4. Lägg struten på aluminiumfolién. 5. Rulla in pappret i aluminiumfolién. 6. Vik in kanterna på folién upptill.
Strutar: 1. Vik ett veck på pappret enligt bilden. 2. Lägg A4-Pappret på aluminiumfolien och klipp till en bit som är lite större än pappret. 3. Rulla ihop pappret till en strut. 4. Lägg struten på aluminiumfolién. 5. Rulla in pappret i aluminiumfolién. 6. Vik in kanterna på folién upptill.

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken (eller vattnet) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken (eller vattnet) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 8–10 bitar.
2. Dela degen i 8–10 bitar.
3. Rulla degbitarna till längder, 25–30 cm.
3. Rulla degbitarna till längder, 25–30 cm.
4. Snurra varje längd kring en strut. Börja nedifrån och fäst änden i spetsen. Rulla ganska tätt. Fäst andra änden på undersidan.
4. Snurra varje längd kring en strut. Börja nedifrån och fäst änden i spetsen. Rulla ganska tätt. Fäst andra änden på undersidan.
5. Lägg strutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Lägg strutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla degen med ägg och strö över sesamfrön.
6. Pensla degen med ägg och strö över sesamfrön.
7. Grädda bröden längst ner i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.
7. Grädda bröden längst ner i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.
8. Ta loss bröden från strutarna. Fyll dem gärna med grönsaker, kyckling, skinka, keso eller en god röra. Bröden går bra att frysa in och ta fram till picknicken!
8. Ta loss bröden från strutarna. Fyll dem gärna med grönsaker, kyckling, skinka, keso eller en god röra. Bröden går bra att frysa in och ta fram till picknicken!

 

brodstrutar4 brodstrutar3 utvald 

Hönökaka

dagensreceptsteg5 hönökaka6

Hönökaka är ett tunt, platt mjuk bröd som är uppkallat efter Hönö i Göteborgs skärgård.  Fiskarna och bönderna i området bakade brödet förr och i dag har det blivit en omtyckt klassiker som går att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Men hembakat är både billigare och godare så gör dem själv i stället. I min familj är de en riktig favorit med en rykande åtgång!

Baka läckra nougatbollar – klicka här!

Baka läckra nougatbollar – klicka här!Tips!
Byt ut 1 dl rågsikt och ½ dl vetemjöl mot 1 ½ dl grahamsmjöl om du vill ha grova, lite mer fiberrika Hönökakor.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hembakad hönökaka

Ca 4 stora runda kakor

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.

3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

 

2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.
2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.
3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Lägg bröden ovanpå varandra efter gräddning och låt dem svalna under en bakduk.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Lägg bröden ovanpå varandra efter gräddning och låt dem svalna under en bakduk.

steg5hönökaka4 utvald

Smulig hallon- & chokladpaj

dagensrecept hallonchokladpaj3

– Den godaste pajen jag någonsin ätit, sade min 16-årige son när jag bakade den här hallon- & chokladpajen! Ett bra betyg som jag håller med om! Både hallon och choklad på en smulig bottnen är perfekt! Om man inte vill ha choklad på pajen går det bra att skippa den och göra en läcker, smulig hallonpaj. Lika gott det! Men personligen tycker jag chokladen gör pajen extra läcker och god. Servera den gärna med en klick vaniljsås eller vaniljglass.

Gör hemgjorda, ljuvligt goda gräddbullar – klicka här för recept!
Gör hemgjorda, ljuvligt goda gräddbullar – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Smulig hallon- & chokladpaj

ca 12 bitar

Fyllning
ca 400 g hallon
2–3 tsk potatismjöl

1–2 msk strösocker

Smuldeg

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

¾ dl strösocker

1 nypa salt

125 g smör, rumsvarmt 

Garnering
150 g mörk eller ljus choklad, grovhackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda hallon med potatismjöl och strösocker och bred ut dem i en smörd pajform, ca 24–26 cm i diameter.

2. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.

3. Fördela smuldegen över bären.

4. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.

5. Hacka chokladen grovt och strö den över pajen när den fortfarande är varm. Låt den svalna.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda hallon med potatismjöl och strösocker och bred ut dem i en smörd pajform, ca 24–26 cm i diameter.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda hallon med potatismjöl och strösocker och bred ut dem i en smörd pajform, ca 24–26 cm i diameter.
2. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg. Tillsätt chokladen.
2. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg. Tillsätt chokladen.
3. Fördela smuldegen över bären.
3. Fördela smuldegen över bären.
4. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.
4. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.
5. Hacka chokladen grovt och strö den över pajen när den fortfarande är varm. Låt den svalna.
5. Hacka chokladen grovt och strö den över pajen när den fortfarande är varm. Låt den svalna.

 

hallonchokladpaj5 hallonchokladpaj2