utvald

Nyttig müsli helt utan tillsatt socker. Färdigköpta müsliblandningar innehåller ibland tillsatt socker. Gör istället din egna blandning så vet du exakt vad den innehåller. Ingredienserna kan varieras helt efter egen smak.

Tips! Smaksätt gärna müslin med russin, torkad frukt eller torkade bär! Blanda ner det i müslin efter rostningen.

Så gör du rostad müsli

Torra ingredienser
6 dl havregryn (fiber eller vanliga)
1 dl vetegroddar
2 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1–2 dl sötmandel, grovhackad
1–2 dl hasselnötter, grovhackade
1 dl kokos (kan uteslutas)
ca 1 krm salt
1 ½ dl vatten
1 msk rapsolja
ev. 2 tsk kanel
ev. 2 dl russin

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.

3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.

5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.

3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.

4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.

5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.