Daim- & kolapaj

DAGENSRECEPTDaimkolapaj5 utvald

En av de godaste pajer jag någonsin bakat och ätit! Jag älskar kombinationen av den frasiga bottnen, sega kolan och krispiga Daimen på toppen. Och tillsammans med en krämig klick grädde är den fullkomlig!

Förbered gärna pajen dagen innan servering. Förvara den i kylskåpet.

Obs! Förgräddningen är förlängd och gräddningen med kolasmeten i formen är förkortad för att undvika att kolan blir för hård! Lite vispgrädde i smeten gör kolan krämigare om du inte vill ha den lika seg.

Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake - klicka här för recept!
Ljuvlig, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!

 

Gör superläckra Daim-fudgebars – klicka här för recept!
Gör superläckra Daim-fudgebars – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola

Daim- & kolapaj

10–12 bitar

Ett frasigt pajskal med en seg och god kolafyllning, toppad med hackad Daim. Bedårande gott!

3 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

½ dl florsocker

1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!

Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.

3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).

6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12–14 min.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt ägg. Låt det puttra i ca 1 min. Häll kolafyllningen på pajskalet.
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen 1–2 tim före servering. Servera den gärna med en klick vispad grädde.
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Servera den gärna med en klick vispad grädde.

Daimkolapaj1 Daimkolapaj6 Daimkolapaj4 utvald

Kokoskaka med glasyr

kokoskaka3 kokoskaka2

Fantastiskt god, mjuk och saftig kaka med läckra kokosflingor i smeten. Glasyren och de knapriga sötmandlarna gör den extra läcker och god!

Kokoskaka med glasyr

10–12 bitar

Mjuk, härlig kaka fylld med smarrig kokos.

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 dl kokos
100 g smör, smält

Glasyr
3 dl florsocker
4–5 tsk vatten

Garnering
ca ½ dl sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en annan bunke. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt kokos och smör. Rör ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, 21–22 cm i diameter med löstagbar kant.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.

4. Stjälp upp kakan på en tallrik.

5. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Bred ut den på kakan och strö över sötmandel. Låt glasyren stelna.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en annan bunke. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt kokos och smör. Rör ihop allt till en smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en annan bunke. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt kokos och smör. Rör ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 21–22 cm i diameter med löstagbar kant.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 21–22 cm i diameter med löstagbar kant.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Stjälp upp kakan på en tallrik.
4. Stjälp upp kakan på en tallrik.
5. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Bred ut den på kakan och strö över sötmandel. Låt glasyren stelna.
5. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Bred ut den på kakan och strö över sötmandel. Låt glasyren stelna.

utvald kokoskaka kokoskaka3

 

 

 

Äppelkrans

äppelkrans2 äppelkrans6

Det är ljuvligt gott att baka med äpplen! Fyll en vetekrans med rivet äpple, strösocker och kanel – det gör den både saftigt och oemotståndligt god! Testa gärna att byta ut äpplena mot päron och kardemumma. Det är också en läcker smakkombination.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Äppelkrans

1 st

Formen ger kransen en snygg, jämn form, men det går lika bra att baka kransen utan form.

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, ljummen
½ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk malen kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl

Fyllning
2 äpplen, rivna
ca 50 g smör, rumsvarmt

½ dl strösocker
1–2 tsk mald kanel

Garnering

1 ägg, uppvispat
mandelflarn
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Skala och riv äpplena grovt.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.

4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.

5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i degen med ca 5 cm mellanrum.

6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.

8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Skala och riv äpplena grovt.
2. Skala och riv äpplena grovt.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle .
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle .
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp breda jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp breda jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

äppelkrans1 äppelkrans2utvald äppelkrans6

 

 

 

 

 

Knäckig smuläppelpaj

knäckigäppelpaj8knäckigäppelpaj3 knäckigäppelpaj5

Äppelsäsongen är här! Överraska nära och kära med en läcker, knäckig smuläppelpaj! Fråga grannen om du kan få några äpplen eller plocka fallfrukt. Det gör inget om äpplena är lite kantstötta eller bruna när man ska göra en paj.

Det här är en äppelpaj to die for! Den knäckiga ytan är makalöst god. Det är sirapen i degen gör den härligt knäckig.

Baka en gudomligt god äppelkladdkaka! Klicka här för recept!
Baka en gudomligt god äppelkladdkaka! Klicka här för recept!

Här finns fler läckra, goda recept med äpplen!

Här hittar du alla recept i Linda bakskola!

Knäckig smuläppelpaj

10–12 bitar

Lättbakad, fantastiskt god paj som är ljuvligt knäckig på ytan.

150 g smör, smält
3 dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 ¾ dl strösocker
1 nypa salt
2 ½ dl vetemjöl
½ dl ljus sirap

Fyllning
ca 3 äpplen
1–2 msk strösocker
1 tsk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, havregryn, bakpulver, strösocker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.

2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.

3. Smula degen över äpplena.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smör, havregryn, bakpulver, socker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, havregryn, bakpulver, strösocker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.
2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.
2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.
3. Smula degen över äpplena.
3. Smula degen över äpplena.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.

knäckigäppelpaj2 knäckigäppelpaj6 knäckigäppelpaj7

Stekpannebröd

dagensbild stekpannebröd2 stekpannebröd4

Det är trevligt och ljuvligt gott att servera brödet direkt i stekpannan på en middagsbjudning. Om du vill äta brödet till frukost kan man strunta i flingsaltet.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!

Stekpannebröd 

Ca 8 bitar

Flingsaltet på toppen kan bytas ut mot frön.

25 g jäst (½ pkt)

2 ½ dl vatten, ljummet

1 tsk salt

1 msk rapsolja

7–8 dl vetemjöl

Garnering
flingsalt (kan uteslutas eller ersättas med vallmofrön eller sesamfrön)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.

3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.
3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.

stekpannebröd1 utvald