Rostbröd / formfranska

dagens-recept

rostbrod2

Baka en ljuvlig Blåbärskladdkaka – recept klicka här!

Tänk dig en härlig morgon med gott om tid, nyhetsmorgon på tv, nybryggt kaffe och hembakat rostbröd på skärbrädan. Kan dagen starta bättre?!

Det här rostbrödet/formfranskan är superenkelt att göra och innehåller ingredienser som de flesta har hemma. Vill man tillsätta fibrer i brödet går det bra att byta ut  2–4 dl av vetemjölet till t ex grahamsmjöl eller rågmjöl. Det funkar också fint att slänga ner några matskedar linfrön, solrosfrön eller pumpafrön om man gillar det.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hembakat rostbröd

2 st

Gör läckra toast med hembakat bröd. Den lilla mängden socker i degen sätter fart på jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10–12 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
ljusa eller blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.

4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk  i ca 50 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
3. Forma bitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar fodrade med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.
3. Forma degbitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar klädda med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.
4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade).
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade).

rostbrod

 

Snurrad vanilj- & kanellängd

dagensrecept

Det är alltid kul att servera en riktigt snygg vetelängd som får gästerna att säga åååå och komma med massor av beröm. Den här snurrade längden är superenkel att göra och kommer garanterat få vännerna att höja på ögonbrynen och fråga hur du gjort.

Snurrad vanilj- & kanellängd

2 st

En både smarrig och enkel vetelängd som är snygg att servera.

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
ca 3 msk vaniljsocker
ca 1 msk kanel

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.

5. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.

6. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.

7. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.

 

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

 

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.
3. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.
3. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.
4. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.
4. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.

vaniljkanelkrans

 

 

 

 

Amerikansk cookiecake

dagens-recept

Kakan med stort K! Den här amerikanska cookiecaken är verkligen ”To die for”! Till och med smeten var så makalöst god så jag fick bita ihop för att inte föräta mig på den. Så undvik smeten om du vill ha något kvar till kakan;-) Kakan blir lite seg i kanterna och mjukare inuti. Supergott!!!

Farinsockret ger kakan en härlig gyllenbrun färg och ljuvlig, aromatisk smak! Farinsocker är ett fuktigt socker som blandats med rörsockersirap.

Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Den går snabbt att göra och håller sig bra i ett par dagar om du förvarar den i kylskåpet.amerikansk-cookiecake3

Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept!
Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Amerikansk cookiecake

12–15 bitar

Makalöst god kaka som gräddas i en stekpanna i ugnen. Hasselnötterna kan bytas ut mot sötmandel eller uteslutas helt om man vill.

175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
150 g mörk eller ljus choklad, hackad

Garnering
3 msk hasselnötter, hackade 

Till formen
smör
kokos eller ströbröd

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka chokladen och nötterna grovt (hälften av nötterna ska läggas i smeten och hälften ovanpå kakan).

3. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget.

4. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.

5. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och nötterna grovt (hälften av nötterna ska läggas i smeten och hälften ovanpå kakan).
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och nötterna grovt (hälften av nötterna ska läggas i smeten och hälften ovanpå kakan).

 

2. Rör smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.
2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.
4. Tryck ut smeten i en smord stekpanna i gjutjärn, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.
4. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna i gjutjärn, ca 24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–38 min. Låt kakan svalna i formen. Servera den gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen 35–40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera den gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass. (Kakan på bilden är nygräddad!)

amerikansk-cookiecake2 utvald

 

Smuliga hallonrutor i långpanna

dagens-recept

Den här kakan är så fantastiskt god, den slår det mesta. Den består av tre ljuvliga komponenter: en saftig och mjuk botten, saftiga hallon och en frasig, smulig topping. Den rekommenderas varmt!!! Baka den, du kommer inte ångra dig! Den enda nackdelen med kakan jag kan komma på är att man lätt föräter sig på den;-)

hallonrutor3

hallonrutorx2

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Smuliga hallonrutor i långpanna

26–30 bitar

Gudomligt goda och mjuka hallonrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.

5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 100 g hallon, färska eller frysta

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.

3. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan).

4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.

5. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm.

6. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.

8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan).
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan).
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Lägg ut hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite.
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Lägg ut hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite.
4. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
4. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. (Kakan är nygräddad på bilden).
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. (Kakan är nygräddad på bilden).

hallonrutor1

 

 

Morotslimpa med havre

dagensrecpet

morotslimpor

Limporna får en härlig smak från de nyttiga morötterna och de blir oerhört saftiga. I receptet har jag skrivit 1–2 morötter och det beror på storleken på dem. Har du en stor morot räcker det med en, men är de små kan du ta två.

Även mina barn äter morotsbröd med god aptit trots att de ibland kan vara kinkiga om vissa maträtter innehåller grönsaker. Ingen av dem har någonsin klagat över att det är morötter i ett bröd jag bakat så var inte rädd för att barnen inte ska gilla dem!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Morotslimpa med havre

2 limpor

Morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda.

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.

2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.

5. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

6. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem svalna i formarna.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma två limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv. Strö över lite mjöl.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma två limpor. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Strö över lite mjöl.
3. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara.
4. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara.

steg5

Färdiggräddade!
Färdiggräddade!

morotslimpa

morotslimpa3