Det bästa av två världar – kladdkaka och kanelbulle i ett! Den här kakan är en riktig godbit som har en rykande åtgång. Och så lätt att slänga ihop när man är sugen på något gott. Oftast har man alla ingredienser hemma vilken också är en fördel.
150 g smör 2 ½ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 msk kanel ½ krm salt 3 ägg 2 dl vetemjöl
Garnering pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.
[caption id="attachment_12719" align="alignnone" width="783"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.[/caption]
[caption id="attachment_12721" align="alignnone" width="783"] 2. Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_12722" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.[/caption]
Galet god, kladdig kaka med en syrlig, fräsch smak av citron. En riktigt fullträff till fikat eller som dessert! Baka och överraska dina vänner och kollegor på jobbet med en härlig citronkladdkaka. En klick vispgrädde är ljuvligt gott till!
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 2–3 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering och riv eventuellt lite citronskal och lägg på toppen. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.
[caption id="attachment_7471" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 1–2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_7472" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.[/caption]
[caption id="attachment_7473" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.[/caption]
Underbar, ljuvligt god moussetårta med en smulig Oreobotten, krämig passionsmousse toppat med en läcker passionsmoussespegel. Tårtan har en frisk, fräsch smak och blir garanterat festens höjdpunkt!
Passionsfruktsspegel 3 gelatinblad fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen 2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.
7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.
8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.
7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.
8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.
25 g jäst 2 ½ dl vatten, ljummet 1 tsk salt 1 msk rapsolja 7–8 dl vetemjöl
Garnering 1 ägg sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 40 cm.1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Fläta ihop längderna.
4. Forma en krans av flätan och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla kransen med ägg och strö över sesamfrön. Grädda brödet mitt i ugnen i 17–20 min. Låt den svalna i formen.
5. Koka upp önskat antal ägg och servera dem i kransen.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 40 cm.1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Fläta ihop längderna.
4. Forma en krans av flätan och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla kransen med ägg och strö över sesamfrön. Grädda brödet mitt i ugnen i 17–20 min. Låt den svalna i formen. Lägg äggen i mitten av kransen.
Den här lättbakade, underbart pajliknande kakan kan beskrivas som en blandning mellan sockerkaka och paj. Den har ett lite mjukt, saftigt innanmäte och en frasig pajliknande yta. Och en frisk, fräsch smak av citron. Servera den gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass.
1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.
2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.
3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.
4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.
5. Smula resten av degen över fyllningen.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med!
1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg.
2. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form men då blir rutorna tunnare.
3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål.
4. Häll ut fyllningen jämnt över smuldegen i formen.
5. Smula resten av degen över fyllningen.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med vaniljsås eller glass. Eller ät de rutorna som de är, det är ljuvligt gott det med!