Saftig & kladdig chokladkaka

dagensrecept chokladkaka2chokladkaka5

 

Mjuk och supersaftig, chokladfylld kaka som är aningen kladdig i mitten. En av de godaste chokladkakorna som jag ätit faktiskt. Den är gudomligt god. Gräddningstiden kan varieras i några minuter beroende på hur kladdig man vill ha den.

Baka en ljuvligt god kokoskladdkaka – klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saftig & kladdig chokladkaka

12–14 bitar

En riktigt läcker chokladbomb för chokladälskaren som är en blandning mellan kladdkaka och mjuk chokladkaka.

175 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g mörk choklad, smält

Garnering
florsocker
25–50 g mörk choklad, smält eller riven

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen och vispa en stund till. Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt chokladen och rör om allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt den svalna i formen och ställ in den i kylen i några timmar före servering. Ät den som den är eller med en klick vispad grädde.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen och vispa en stund till. Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt chokladen och rör om allt till en smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen och vispa en stund till. Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt chokladen och rör om allt till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt den svalna i formen och ställ in den i kylen i några timmar före servering. Ät den som den är eller med en klick vispad grädde.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt den svalna i formen och ställ in den i kylen i några timmar före servering. Ät den som den är eller med en klick vispad grädde.

chokladkaka1chokladkaka2 chokladkaka6 chokladkaka4

Saftig äppelkaka med rårivet äpple

dagensrecept appelkaka2 appelkaka4

Den här äppelkakan är extra lyxig och god eftersom den innehåller både rårivna äpplen och klyftor. Plus att farinsockret i smeten ger en härlig, lite knäckig smak! En riktig favorit som jag alltid bakar när jag vill vara säker på att lyckas och göra succé bland gästerna.

Tips!
1 dl farinsocker i smeten gör den mjuka kakan extra smakrig och god, men det går att ersätta det med vanligt strösocker om man inte har det hemma. Det rivna äpplet i smeten gör att kakan blir extra saftig och får smak av äpple rakt igenom kakan.

snabbäppelkaka
Snabb äppelkaka som är ljuvligt god! Klicka här för recept!

 

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Saftig äppelkaka med rivet äpple

Ca 10 bitar

Rivna äpplen i smeten gör kakan extra saftig och smakrik.

1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
1 nypa salt
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
150 g smör, smält
1 äpple, skalat och rivet 

Garnering
2–3 äpplen, skurna i skivor
strösocker
kanel
rostade mandelflarn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Rör om. Blanda ner smör och de rivna äpplena i smeten.

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.

3. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn och eventuellt lite pärlsocker.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra på lite florsocker  före servering. Ät den gärna med en klick grädde eller vaniljsås.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Rör om. Blanda ner smör och de rivna äpplena i smeten.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Rör om. Blanda ner smör och de rivna äpplena i smeten.

 

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.
3. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn och eventuellt lite pärlsocker
3. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn och eventuellt lite pärlsocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–50 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra lite florsocker på kakan före servering. Ät den gärna med en klick grädde eller vaniljsås.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–50 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra på lite florsocker före servering. Ät den gärna med en klick grädde eller vaniljsås.

appelkaka3 appelkaka1 appelkaka5 appelkaka6

appelkaka8

 

 

 

 

Lättbakat grytbröd

dagensbildgrytbrod3 grytbrod5

Brödet blir oerhört saftigt och smakrikt när det gräddas i en gryta! Det går bra att byta ut grahamsmjölet till vetemjöl, rågmjöl eller någon annan sort man gillar beroende på om man vill ha ett ljust eller lite grövre bröd. Tips! Tillsätt gärna en näve torkade aprikoser och hasselnötter i degen!

Tips Kalljäsning!
Låt degen jäsa under locket i grytan över natten. Ta ut den ur kylen när du sätter på ugnen. Grädda på morgonen enligt receptet.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Lättbakat grytbröd

1 bröd

Locket gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas i slutet av gräddningen.

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.

4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
3. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
3. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

steg5 grytbrod1 grytbrod3 grytbrod6

Banansockerkaka med kanel

Banansockerkaka5Banansockerkaka2 Banansockerkaka3 Banansockerkaka5

Om du har en övermogen banan liggande i fruktkorgen som ingen vill äta upp är det perfekt att baka in den i en sockerkaka. Kakan blir saftig och får en svag smak av banan. Och i kombination med kanel i smeten blir det gudomligt gott!

Kakan är perfekt att äta som den är, men också ett bra alternativ om du snabbt vill fixa ett lite lyxigare fixa. Då kan du servera kakan med klick vaniljsås. Vips så känns det lite lyxigare!

Baka en supergod, läcker lakritskladdkaka med Turkisk peppar – klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Banansockerkaka med kanel

Ca 12 bitar

Baka en saftig sockerkaka av den övermogna bananen i fruktkorgen.

2 ägg
1 ¾ dl socker
75 g smör, smält
¾ dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 mogen banan, mosad

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och mjölk. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl och rör ner det. Blanda allt till en slät smet.

2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra kanel i botten och på kanterna.

3. Mosa bananen med en gaffel och blanda ner den i smeten.

4. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra gärna lite florsocker på kakan före servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och mjölk. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl och rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och mjölk. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl och rör ner det. Blanda allt till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra lite kanelen i botten.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra kanel i botten och på kanterna.
3. Mosa bananen med en gaffel och blanda ner den i smeten.
3. Mosa bananen med en gaffel och blanda ner den i smeten.
4. Häll smeten i formen.
4. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra gärna lite florsocker på kakan före servering.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra gärna lite florsocker på kakan före servering.

Banansockerkaka1 Banansockerkaka6 Banansockerkaka4

 

 

 

Knäckig toscakaka

knäckig toscakaka toscakaka5 toscakaka6toscakaka2

Jag tror jag bakade min första toscakaka redan i 10-års åldern helt själv. Både min mamma och mormor bakade ofta denna kaka och blev snabbt min favorit. Jag ringde ofta min mor på jobbet och bad henne köpa med sig mandelspån hem för det var den ingrediens som brukade saknas. Det är fortfarande en av mina favoritkakor! Den supersaftiga, mjuka sockerkaksbottnen med den knäckiga toscasmeten är så gudomligt god! Den enda nackdelen är att den har en rykande åtgång och tar slut direkt, men då är det ju bara att baka en ny 😉

Nyttiga bananpannkakor med 2 ingredienser – klicka här för recept! Supergoda!
Nyttiga bananpannkakor med 2 ingredienser – klicka här för recept! Supergoda!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Knäckig toscakaka

Ca 12 bitar

Saftig och mjuk sockerkaksbotten med en knäckig toscasmet på toppen som pricken över i.

2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl

Toscasmet
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
100 g mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Gör under tiden toscasmeten.

3. Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, mjöl, mjölk och mandelspån. Rör ihop allt till en smet och låt den sjuda på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då.

4. Ta ut kakan och bred ut smeten på ytan. Grädda kakan i ytterligare ca 15 min tills toscasmeten fått färg.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjöl och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Gör under tiden toscasmeten.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Gör under tiden toscasmeten.
3. Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, mjöl, mjölk och mandelspån. Rör ihop allt till en smet och låt den sjuda på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då.
3. Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, mjöl, mjölk och mandelspån. Rör ihop allt till en smet och låt den sjuda på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då.
4. Ta ut kakan och bred ut smeten på ytan. Grädda kakan i ytterligare ca 15 min tills toscasmeten fått färg.
4. Ta ut kakan och bred ut smeten på ytan. Grädda kakan i ytterligare ca 15 min tills toscasmeten fått färg.
5. Låt kakan svalna i formen innan du tar bort kanten och skär den i bitar.
5. Låt kakan svalna i formen innan du tar bort kanten och skär den i bitar.

toscakaka3 toscakaka7 toscakaka4