Snabbt och enkelt godis som är gudomligt gott. Förvara dem i kylen! Det går också bra att frysa in Nutellakulorna och ta fram dem när du får oväntat besök.
100 g smör, rumsvarmt 1 dl florsocker 1 msk kakao 2 dl Nutella, rumsvarm 1 ½ dl kokos ca 3 dl havregryn ev. lite vatten
Garnering hasselnötter, hackade eller krossade alt kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienserna till en lite kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter eller kokos. Förvara bollarna i kylen.
1. Blanda ihop alla ingredienserna till en lite kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter eller kokos. Förvara bollarna i kylen.
Klassisk kavring som är enkel att göra och ljuvligt god till julskinka och ost. Rör ihop degen på några minuter, in i ugnen = nybakad kavring!
Hembakad kavring är lyxigt och gott att servera på julbordet. Den här limpan är en favorit som jag bakar varje år och som har en rykande åtgång. Alla i släkten älskar brödet och den håller sig färsk och god i flera dagar.
Det finns mängder av olika recept på kavring men den här varianten är en favorit som är både superlätt att göra och ljuvligt god. Brödet passar bra till frukost med en skiva ost och till julskinkan.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt det i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Fördela degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt det i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.2. Fördela degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.3. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur.
En lagom stor munsbit som får plats i magen efter middagen.
En ljuvligt god, fryst och lättgjord dessert som kan förberedas ett par dagar i förväg och uppskattas av både barn och vuxna. Gör dubbel sats om ni är många runt bordet.
Enkla glassbakelser med pepparkakor som kan förberedas ett par dagar innan servering.
Glass 2 dl vispgrädde ½ dl kesella 1 msk florsocker 150 g vit choklad, smält ca 75 g hallon, frysta + florsocker
Garnering ca 20 pepparkakor
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner kesella och florsocker och sist den smälta chokladen.
2. Smula sönder de frysta hallonen och strö över lite florsocker. Rör ner dem i smeten.
3. Sätt ihop pepparkakorna två och två med en stor klick glasskräm emellan. Jämna till kanterna med en sked eller kniv. Frys in bakelserna i några timmar och ta fram dem precis före servering.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner kesella och florsocker och sist den smälta chokladen.2. Smula sönder de frysta hallonen och strö över lite florsocker. Rör ner dem i smeten.3. Sätt ihop pepparkakorna två och två med en stor klick glasskräm emellan. Jämna till kanterna med en sked eller kniv. Frys in bakelserna i några timmar och ta fram dem precis före servering.
Förstklassiga, chokladdoppade mintkakor som fullkomligt smälter i munnen. Jag dekorerade mina mintkakor med strössel i form av ätbara silverstjärnor, men det kan man skippa om eller dekorera med något annat fint strössel.
1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.
2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.
3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.
4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.
5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.
1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.
Superläckra små godisbitar med nougat, krispiga Special K-flingor, choklad och nötter. Som en blandning mellan fudge och knäck. Ett favoritgodis som har en rykande åtgång och bakas varje år!
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Krispiga nougat- & chokladbitar
Ca 50 st
1 dl florsocker 1 dl ljus sirap 100 g mörk choklad 250 g nougat ca 70 g Special K-flingor 1 ½ dl salta jordnötter
Garnering 150 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.
2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.
3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.
4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna.
5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.
[caption id="attachment_8696" align="alignnone" width="860"] 1. Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.[/caption]
[caption id="attachment_8697" align="alignnone" width="860"] 2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.[/caption]
[caption id="attachment_8698" align="alignnone" width="860"] 3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.[/caption]
[caption id="attachment_8699" align="alignnone" width="860"] 4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.[/caption]
[caption id="attachment_8700" align="alignnone" width="860"] 5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.[/caption]