Kyckling med cashewnötter

En thailändsk maträtt som är makalöst god och mycket lätt att tillaga. Hela min familj älskade maten och gav den högsta betyg. Bl a sade de att den smakade precis som när man köper kyckling och cashewnötter från en thailändsk restaurang. Det är ett bra betyg!

Här hittar du goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kyckling med cashewnötter

4–6 portioner

Sås
1 dl sojasås (t ex Kikkoman)
1 dl ostronsås
1 1/2 tsk sesamolja
2 dl vatten
2 tsk majsstärkelse

1 zucchini
1 paprika
1 gul lök
800–1000 g kycklingfilé

Garnering
cashewnötter

GÖR SÅ HÄR
1. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en skål. Vispa med en handvisp så att majsstärkelsen löses upp.

2. Skär zucchini, paprika och löken i bitar eller skivor. Stek grönsakerna i olja i en stekpanna i några minuter. Ta upp grönsakerna ur stekpannan.

3. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och salta. Stek dem i olja i stekpannan.

4. Tillsätt de stekta grönsakerna i kycklingen i stekpannan. Höll över såsen. Låt allt puttra på svag värme i några minuter. Häll över cashewnötter vid servering. Servera gärna med ris.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar du goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

FRALLOR BRYTBRÖD i airfryer

REKLAM FÖR ATT BAKA FRALLOR I AIRFRYER – fluffiga, härliga, mjuka frallor som är makalöst goda! Nybakat bröd när det är som allra godast! Bröden går bra att frysa in!
Beställ en Cosori airfryer med 15 procent rabatt! KOD: LINDA15

Jag är så glad och nöjd över min airfryer! Den är så himla bra och den drar mindre el än den vanliga ugnen, vilket är suveränt! Och barnen kan laga mat och baka i dem väldigt enkelt!

REKLAM FÖR COSORI AIRFRYER

Beställ en Cosori airfryer med 15 procent rabatt! KOD: LINDA15

Här hittar du fler recept till Cosori airfryer – klicka här!

Man kan tillaga det mesta i Cosori airfryer, t ex 

– kött 
– kyckling 
– grönsaker 
– fisk 
– potatis 
– pommes frites 
– baka färskt bröd
– baka kladdkaka
– koka ägg
– baka muffins och mycket, mycket mer!

Receptet nedan är samma som Polarfrallor, men anpassat till Cosori airfryer.

Baka scones i Airfryer – recept klicka här!

FRALLOR BRYTBRÖD I AIRFRYER

Ca 6 st

25 g jäst
2 dl mjölk eller vatten, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt (eller vetemjöl)

Garnering
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk (eller vatten) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca 40 min.

3.  Forma ca 6 stycken runda frallor. Lägg dem på ett ihopvikt bakplåtspapper i din Airfryer. Pensla med uppvispat ägg. Låt dem jäsa i ca 25 min innan du gräddar dem.

4. Grädda frallorna i 12–14 minuter i 200 grader. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

Beställ en Cosori airfryer med 15 procent rabatt! KOD: LINDA15

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler recept till Cosori airfryer – klicka här!

Beställ en Cosori airfryer med 15 procent rabatt! KOD: LINDA15

Smörgåstårta skagen

SMÖRGÅSTÅRTA SKAGEN Smörgåstårta är sååå gott och smart att bjuda på när man har gäster och den funkar lika bra som en förrätt, huvudrätt eller på en buffé. Den här tog max 15 minuter att göra och är bland det godaste jag ätit i kategorin smörgåstårtor. Så himla gott och enkelt! 

Tips! Gör egen skagenröra eller köp färdig om du vill göra det extra enkelt.

Smörgåstårta skagen

Smörgåstårta skagen
några salladsblad (lägg under bröden)
3 rundlar Jubileumskaka från Polarbröd
800–1 000 g skagenröra (recept klicka här)

Garnering
2 dl creme fraische + 2 tsk riven pepparrot
1 dl skalade räkor
1 dl stenbitsrom eller löjrom

3 kokta ägg
4 skivor gravad lax
1 citron
1 hackad rödlök
dill

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg ut några salladsblad på en skärbräda eller en bricka. Lägg på 1 hel rund Jubileumskaka ovanpå salladen.

2. Bred ut hälften av skagenröran.

3. Lägg på ytterligare en rund Jubileumskaka ovanpå skagenröran.

4. Bred ut resten av skagenröra. 

5. Lägg på den sista runda Jubileumskakan.

6. Blanda creme fraishce och pepparrot. Bred ut röran på toppen av tårtan.

7. Dekorera med räkor, stenbitsrom, lax, citron, rödlök och dill. Förvara smörgåstårtan i kylskåpet.

Ankarsrumgifflar

Ankarsrum assistent är min favorit köksmaskin! Jag har bakat de allra godaste, läckraste gifflarna fyllda med ost & skinka! Så himla goda! Helt perfekta att ta med på en utflykt. De är inte bara smarriga utan också väldigt vackra. Och mycket enklare att baka, än man kanske tror... Kolla in mina steg-för-stegbilder nedan så ser ni hur man formar, skär och gör.

Degen bakar jag såklart i min Ankarsrum assistent och degen knådas i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir ordentligt starka. Då blir degen lätt att arbeta med och brödet oerhört saftigt och fluffigt. Ankarsrum gör det tunga jobbet 🙂

Fakta Ankarsrum assistent

– Svensktillverkad köksassistent som både underlättar i köket och är snygg på köksbänken.

– Stark motor på 1500 W Den öppna kitteln gör det lätt att tillsätta ingredienser och att se och känna på degen. som kan hantera upp till 5 kg deg.

– Den öppna kitteln gör det lätt att tillsätta ingredienser och att se och känna på degen. 

– Kitteln rymmer hela 7 liter i volym.

– Ankarsrum har en mängd olika tillbehör att välja – du kan göra egen korv, burgare, bröd, pasta, äppelmos, smoothie m m.

– Assistenten finns i 14 olika färger

Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.

Ankarsrumgifflar

Mjölk gör degen något mjukare och luftigare och vatten ett mer rustikt bröd med lite mer tuggmotstånd.

Ca 14 st

Deg
50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk, rumsvarmt
1 msk salt
2 ägg
1/2 dl rapsolja 
14–15 dl vetemjöl

Fyllning
3–4 dl riven ost
200 g skinka, skuren i småbitar
oregano

Garnering
1 ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt vatten (eller mjölk) och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, ägg, rapsolja och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig, men inte för kompakt. Kör maskinen på låg hastighet i ca 5 minuter.

2. Strö vetemjöl över dagen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 40 minuter eller tills den dubblat i storlek.

3. Dela degen i ca 14 bitar. Forma runda bollar av degbitarna. Kavla ut dem till tunna rektanglar (inte för tunna) på ett mjölat bakbord.

4. Skär remsor i halva rektangeln (men lämna 1 cm i kanterna). Remsorna ska inte gå att dra isär.

5. Lägg riven ost, skinka på andra halvan. Strö över lite oregano. 

6. Rulla ihop giffeln försiktigt från det hållet där fyllningen ligger. Böj den ihoprullade giffeln till en halvmåne.

7. Lägg gifflarna på en ugnsplåt. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Sätt ugnen på 250 grader. 

8. Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.

Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.

Fröbröd i form

FRÖBRÖD I FORM Lättbakad, nyttigare bröd som bara jäser bara en gång direkt i formen. Ett bröd som är fyllt med nyttiga, knapriga frön och det går väldigt enkelt att slänga ihop. Ett bröd som man med stolthet kan bjuda på till frukost! 

Tips kalljäsning! Grädda brödet direkt innan frukost1 Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Fröbröd i form

6–8 bitar

12 g jäst (1/4 paket)
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
6–7 dl rågsikt (vetemjöl går också bra)
1 dl blandade frön

Garnering
1/2 dl blandade frön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda in 1 dl frön i degen. Forma degen till en slät boll.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa). 

3. Garnering: Pensla på lite vatten på degen och strö över blandade frön.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 230 grader. 

5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.