LINDAS GRÖTFRALLOR
Baka bröd med havregrynsgröt i degen. Frallorna blir extremt goda, saftiga och goda! – De godaste bröden jag har ätit, sade min ena son när han smakade dem. Och jag kan bara hålla med! De är otroliga!
Tips! Baka grötbröd som bara jäser en gång – recept klicka här!
LINDAS GRÖTFRALLOR
Ca 26 st
Havregrynsgröt
3 dl havregryn
6 dl vatten
Deg
50 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
1 dl rapsolja
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
- Havregrynsgröt: Koka ihop havregryn och vatten i en kastrull till en havregrynsgröt. Häll upp den i en skål och låt den svalna.
- Deg: Smula ner jästen i en bunke eller bakmaskin. Tillsätt vatten, salt och rapsolja. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och knåda ihop till en deg.
3. Tillsätt havregrynsgröten i degen och kör degen i en bakmaskin eller med elvispens degkrokar i några minuter. Tillsätt lite mer vetemjöl om degen är för kladdig. Degen ska vara lagom smidig.
4. Strö lite mjöl över degen. Låt degen jäsa under en bakduk i bunken i ca 50 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i ca 26 bitar och forma dem till frallor. Fördela dem på två ugnsplåtar, täckta med bakplåtspapper. Låt dem jäsa på plåten i ca 25 min.
Frallorna kan göras större, t ex 18 stycken frallor istället för 26 st. Anpassa då gräddningstiden och grädda dem i några minuter till.
6. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 15–18 minuter. Låt dem svalna på plåten. Bröden går bra att frysa in.
Tips! Gör en supergod köttfärspaj till lunch eller middag! Se videon ovan!