Piroger

Piroger är vansinnigt gott. Pirogerna går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker med mera. De kan göras vegetariska eller veganska (ersätt då mjölken i degen med vatten).

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

PIROGER

3 dl mjölk, fingervarm
25 g jäst 
1 tsk salt
25 g smör, smält (eller 2 msk rapsolja)
ca 7 dl vetemjöl

Förslag på fyllning:
– riven ost + skivad skinka
– stekt köttfärs + ost
– grönsaker + ost
+ oregano eller färska kryddor

Garnering (kan uteslutas)
1 ägg, uppvispat
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i någon minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 8–10 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg i fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.

5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön (kan uteslutas).

8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

Böngryta

Böngryta – som är en favoritmiddag hemma hos oss! Mättande, smakrik och en mycket lättlagad böngryta som går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Böngryta

8–10 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/2 tsk curry
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikakrydda
1 tärning grönsaksbuljong (eller 1 1/2 msk flytande grönsaksbuljong)
3 paket krossade tomater (à 400 gram)
5 burkar valfria bönor och/eller linser (à 400 gram)
1 liten burk majs

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och hacka löken. Bryn löken ihop med pressad vitlök och alla kryddor i olja i en gryta.

2. Smula ner buljongen och häll i alla krossade tomater. Blanda och låt allt puttra i ca 5 min.

3. Blanda ner alla böner/linser, majs och låt det puttra på låt värme i ca 5 min. Servera till en fräsch sallad och/eller ris.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Tekaksfrallor

TEKAKSFRALLOR. Sånt här bröd går inte att köpa! Man måste baka det själv! Saftigare, mjukare bröd får man leta efter. Så lyxigt och gott bröd! Frallornas frallor! Går bra att frysa in.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

TEKAKSFRALLOR

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
75 g smör, rumsvarmt
13–14 dl vetemjöl (eller rågsikt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca 40 min.

3. Forma ca 20 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga dem lätt med en gaffel. Sätt ugnen på 250 grader. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk. (Om du har en stor plåt får du kanske plats med alla 20 på samma plåt, min plåt är lite mindre).

4. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12–14 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

RECEPT INSTAGRAM LINDAS BAKSKOLA

BESTÄLL COSORI AIRFRYER (rabattkod: LINDA15) - KLICKA HÄR!

Beställ Camilla Hamids dispenser – klicka här!

BESTÄLL Lindas NYA BAKBOK – KLICKA HÄR!

KLICKA PÅ RECEPTLÄNKARNA NEDAN! ⬇️




Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindas-bakböcker-1024x356.jpg
BESTÄLL LINDAS BÖCKER - KLICKA HÄR!
Alla recept i böckerna har steg-för-stegbilder som visar hur man bakar.

  • Vitlökspotatis - recept klicka här
  • BESTÄLL LINDAS BAKBÖCKER – KLICKA HÄR!

    BESTÄLL Lindas BAKBÖCKER – KLICKA HÄR!

    Klicka på bilden för att beställa Lindas bakböcker!

    PRENUMERERA PÅ HELLO FRESH  KLICKA HÄR!

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindas-bakböcker-1024x356.jpg
    BESTÄLL LINDAS BÖCKER - KLICKA HÄR!
    Alla recept i böckerna har steg-för-stegbilder som visar hur man bakar.

    Bröd i springform

    Enkelt brödrecept – ett mycket gott, saftigt, luftigt och lättbakat bröd som är perfekt att äta till frukost, mellanmål, till en sallad eller som måltidsbröd till middagen. Brödet som passar till alla tillfällen. Tips! Byt ut 2 dl rågsikt mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.

    Tips om du vill kalljäsa brödet! 
    Gör degen på kvällen, tryck ut den i formen och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar. Väldigt smart!

    Bröd i springform

    6–8 bitar

    Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

    25 g jäst (½ pkt)
    3 dl vatten, fingervarmt
    1 tsk salt
    2 msk rapsolja
    7–8 dl rågsikt (vetemjöl går också bra)

    GÖR SÅ HÄR

    1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg.

    2. Strö mjöl ovanpå degen så den inte fastar i händerna. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm klädd med bakplåtspapper (en fyrkantig form går också bra) med mjölade händer.

    3. Tryck runda hål i degen, gör ett kryssmönster med t ex baksidan på en sked.

    4. Låt degen jäsa i ca 50 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.

    5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min.

    6. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.