Fantastiskt goda mördegskakor fyllda med Dumlekola och täckta med en Noblessechoklad. Man kan kalla dem både för Noblessekakor eller Dumlekakor eftersom varje kaka innehåller både en Noblesseplatta och en Dumlekola.
Noblessekakor / Dumlekakor
12 st
Deg 150 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1/2 krm salt 2 dl vetemjöl
12 folieformar 12 st dumlekolor eller chokladbitar 12 Noblesse-plattor
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smöret med resten av ingredienserna till en deg.
Dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.
Ställ ut 12 foliéformar på en ugnsplåt. Lägg bollarna i formarna. Platta till dem lite.
Lägg en Dumlekola (eller en chokladbit) på varje degkaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 minuter.
Ta ut plåten. Lägg en Noblesseplatta på varje kaka. Förvara kakorna i kylen.
Snabbfrallor på 20 minuter kan bakas med vetemjöl eller rågsikt.
Nybakta bröd till frukost, mellis eller till maten är makalöst gott! Här får ni recept på superenkla, snabba bröd med ingredienser man oftast har hemma. Man väljer själv vilka frön man har på toppen eller om man bara vill strö över lite mjöl.
Mjölk i degen gör frallorna lite mjukare i konsistensen, vatten lite segare och rustikare.
Nygräddade, ljuvliga pizzabullar. Receptet hittar du nedan – scrolla ner.
Hembakade pizzabullar är bland det godaste som finns! De är perfekta att äta som mellis, till en sallad eller soppa, som tilltugg till en drink och att ha i frysen och ta fram när man är hungrig.
Baka pizzabullar är som om att baka kanelbullar, men med pizzadeg och pizzafyllning! Bullarna går utmärkt att frysa in.
Medan degen jäser går jag ut med hunden, jobbar med datorn, dammsuger huset eller åker och handlar. Det gör inget om den jäser lite längre i bunken vad som står receptet. Dock är det viktigt att jäsningen på plåten sker enligt tidsangivelsen i receptet. Kalljäsning: Degen kan också kalljäsa i kylskåpet i 6–10 timmar.
Pizzabullar
Ca 30–35 st
50 g jäst 8 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 1/2 dl rapsolja 18–19 dl vetemjöl
Tomatsås(färdigköpt pizzasås går också bra) 3 dl krossade tomater 1 dl tomatpuré 2 msk torkad oregano
Fyllning (eller annan valfri fyllning) ca 500 g rökt skinka, strimlad ca 600 g ost, riven
Garnering (kan uteslutas) färsk oregano eller basilika, hackad lite flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 1 cm tjock.
3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna (färdigköpt pizzasås går också bra).
4. Strö ut skinka, ost och ev. färsk oregano på degplattorna.
5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.
6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över hackad oregano eller basilika och lite flingsalt. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Underbart goda chokladcookies med en ruta choklad på varje kaka. Sååååå goda och lätta att baka! Förvara dem i kylskåpet för de är allra godast när de är kylskåpskalla. De går också att frysa in i en burk med lock.
Jakobsdals Charkuteri är ett familjeföretag som funnits sedan 1936. Deras produktion ligger i Göteborg och de har ett nytt sortiment med lufttorkade och rökta charkuterier som görs på svenskt kött. Toppen, tycker jag!Paprikasalami och Lufttorkad skinka Långlagrad är Jakobsdals senaste nyheter i sitt Plockcharksortiment.
SÅ GÖR DU GODASTE CHARKBRICKAN med svenska charkisar!
Jakobsdals nya sortiment med lufttorkade och rökta charkuterier är gjorda på svenskt kött. Skivorna är mycket tunna och luftigt packade, så det är enkelt och lägga upp dem snyggt på charkbrickan eller på en sallad eller för att sätta guldkant på vilket tillfälle som helst, vardag som helg!
Jag älskar charkbrickor! Det är så gott, trevligt och enkelt! Det går väldigt snabbt att slänga ihop en schysst charkbricka och vi äter ofta det till middag hemma. Men det går lika bra att servera den som tilltugg till ett glas vin eller bubbel när man får gäster. Men hela min familj tycker det är så gott och mysigt att sitta och plocka och äta många olika sorters chark och goda tillbehör. En charkbricka passar verkligen lika bra en vardagskväll som på helgen och det känns väldig lyxigt att duka fram den. Den enkla är ofta det godaste!
Det jag gillar med Jakobsdals charkuterier, förutom den prima kvalitén och smaken är att charkisarna är gjorda av svenskt kött. När jag köper kött så väljer jag alltid i första hand svenskproducerat och det beror på att det såklart är bättre för miljön när man inte fraktar över hela världen, men svenska djurskyddslagar är också bättre än i många andra länder. Det är viktigt att tänka på!
Det är också viktigt att vi har betande djur i vår natur. De trampar runt och håller ner växtligheten på ängarna. Utan djuren skulle mycket öppen mark växa igen och blir skog. Då skulle pollinerarna som lever på ängarna inte kunna pollinera många av de gröna växter som vi alla äter i vår vardagliga kost.
Många väljer charkuterier från andra länder av ren vana, men det är bättre att välja svenskproducerat från Jakobsdals och de har ett brett sortiment med fantastiska smaker. Att välja svenskproducerade charkisar är en självklarhet för mig.
SÅ GÖR NI MIN CHARKBRICKA:
På min charkbricka har jag valt: – Paprikasalami: kryddad med paprika och chili. Nyhet! – Lufttorkad skinkaLånglagrad: lufttorkad skinka som lagrats länge. Nyhet! – Tryffelsalami: kallrökt, lufttorkad och smaksatt med svart himalayatryffel. – Kallrökt skinka: lufttorkad och smakrik. – Lufttorkad karré: lagrad karré med fin marmorering.
Förutom charkisar kan man lägga på t ex olika ostar, oliver, vindruvor, kex, bröd, marmelad, cocktailtomater m m.
Duka upp en charkbricka med charkisar från Jakobsdals, ostar, päron, oliver, bröd, kex och marmelad. Det är väldigt enkelt och underbart gott. Alla charkuterier från Jakobsdals är gjorda på svenskt kött.