Frallor på plåt

Saftiga frallor som kan varieras enligt nedan. Bröden passar till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Tips!
– Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl.
– Tillsätt 2 dl blandade frön eller rivna morötter i degen.
Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Frallor på plåt
Ca 16 st
Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.
50 g jäst
6 dl mjölk eller vatten, fingervarm
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–15 dl vetemjöl eller rågsikt (eller hälften rågsikt och hälften vetemjöl)
(på bilden är bröden bakad med vetemjöl)
Garnering
– Pensla bröden med vatten eller uppvispat ägg
– Strö över solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön och/eller vallmofrön innan gräddning.
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 16 bitar. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en ugnsplåt eller i en långpanna 36 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Pensla frallorna med vatten eller ägg och strö över valfria frön.
4. Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 14 min. Låt dem svalna på plåten.




