blåbärspaj

En ljuvligt god smulpaj som har en rykande åtgång. Ett klassiskt mycket gott recept som alltid är uppskattat!

Tips! Baka små blåbärspajer i muffinsform – klicka här för recept!

Tips! Baka superläckra, supregoda blåbärsmuffins – klicka här för recept!

Blåbärspaj

8–10 personer

Fyllning
ca 5 dl blåbär
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker

Smuldeg
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
¾ dl socker
1 nypa salt
125 g smör, rumsvarmt 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter.

3. Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Bred ut dem i botten på formen.

4. Smuldeg: Blanda mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.

5. Fördela smuldegen över bären.

6. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min.

Tips! Baka små blåbärspajer i muffinsform – klicka här för recept!

Tips! Baka superläckra, supregoda blåbärsmuffins – klicka här för recept!

potatisbullar

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

https://youtu.be/OZKjLzkmqCQ
Klicka på filmen för att se hur man gör potatatisbullar!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Hemgjorda potatisbullar är så himla gott! Aldrig mer färdigköpta när man smakat dessa! Barnen fullkomligt trycker i sig dem och antingen kan man äta dem med en klick lingonsylt eller som ett tillbehör till t ex bacon, fläsk, köttbullar, kött, kyckling eller någon annan proteinkälla. Och en fräsch sallad. Mums!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Potatisbullar

Ca 16 st

1 kg potatis, kokt
4 ägg
3 msk potatismjöl eller vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar


smör eller olja att steka i

GÖR SÅ HÄR
1. Skär potatisen i mindre bitar och mosa den (lite bitar får gärna vara kvar). Vispa ihop med ägg, potatismjöl och kryddor. 

2. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Smält ner en klick smör eller lite olja i stekpannan.

3. Klicka ner ca 1 dl smet per potatisbulle i stekpannan med en slev (i min stekpanna fick det plats 4 potatisbullar). Platta till lite lätt. Stek dem ca 2 minuter per sida. Reglera värmen så de inte bränns, de ska få en gyllenbrun färg.

Förslag på smaksättning i smeten:
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk färska örter
1/2 riven gul lök
1 tsk chiliflakes
1 tsk curry


Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

CHOKLADKOKOS-KLADDKAKA

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

En ljuvligt god, lyxig och superläcker chokladkokos-kladdkaka. Den är så enkel att göra, så himla god! En perfekt kaka att bjuda på när man har gäster eller kalas. Eller bara njuta av den framför tv-n ensam eller med familjen.
Valfri choklad kan användas!

Chokladkokos-kladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 krm salt

1/2 dl kokos
1 ¾ dl vetemjöl

200 g chokladkaka, hackad (strö på hälften av den hackade chokladen innan gräddning och hälften efter gräddning. Chokladen sjunker ner i smeten under gräddningen.)

Garnering
halva chokladkakan, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Bröa formen med kokos (ströbröd funkar också).

3. Hacka chokladkakan grovt.

4. Strö hälften av chokladkakan ovanpå smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min. Ta ut kakan och strö över resten av chokladen på den varma kakan. Låt kakan kallna i formen. Ställ den i kylen en timme. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

Tips!
Bröa formen med kokos – supergott och en personlig favorit, men man kan också bröa med vanligt ströbröd.

Snabb Kycklinggryta

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Snabb kycklinggryta som jag ofta slänger ihop när familjen ska äta middag snabbt, men ändå lagat från grunden. En riktigt, riktigt god kryddning som vi här hemma älskar! Självklart kan man byta ut någon krydda om man vill.

SNABB KYCKLINGGRYTA i sås

Ca 4 portioner

4 kycklingfiléer
salt
1 tsk chiliflakes
(eller curry)
1/2 tsk paprikakrydda
2 vitlöksklyftor

Sås
3 dl kallt vatten + 2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde eller crème fraische (eller en lägre fetthalt, men öka då mängden vetemjöl till 3 msk)
ca 1 1/2 msk kycklingfond 

GÖR SÅ HÄR

1. Skär kycklingfiléerna i smala remsor. Krydda dem med salt, chiliflakes och lite paprikakrydda. Stek dem i olja och pressad vitlök i en gryta eller stor stekpanna tills de är halvt genomstekta. Minska mängden chiliflakes om du vill ha en mildare smak.

2. Blanda vatten och vetemjöl i en skål. Rör om ordentligt. Häll allt över kycklingen i grytan. Låt det puttra. Tillsätt grädde och kycklingfond. Rör om och låt allt puttra i några minuter tills kycklingen är genomstekt. Servera med ris, bulgur eller matvete och en fräsch sallad.

Cheesecake


TIPS!
Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Cheesecake – en riktig klassiker som är himmelskt god! En lyxig, superläcker cheesecake som alltid är uppskattad och fantastiskt god att bjuda på! Här får ni ett riktigt toppenrecept!

CHEESECAKE

Ca 12 bitar

Botten
300 g Digestivekex
125 g smör, smält

Fyllning
600 g färskost, t ex Philadelphia
2 1/2 dl strösocker

4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde eller gräddfil

Smaksättning:
2 msk pressad lime- eller citron 

Tips: Riv även ner 200 g vit choklad i smeten.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa Digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda ner det. 

3. Tryck ut smulora i botten på springformen. 

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. 

5. Fyllning: Rör ihop färskost och strösocker med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

6. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

7. Ta ut formen med Digestivebottnen ur ugnen. Ställ in en ugnsform med 1 liter vatten längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader. 

8. Häll fyllningen på Digestivebottnen. 

9. Grädda din cheesecake mitt i ugnen i ca 70 min. Ta ut den och låt den kallna helt. Ställ den i kylen i minst 8 timmar så den stelnar helt. Garnera med florsocker och färska bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Cheesecake-New-York-steg-för-steg-1024x229.jpg