Kalljästa frallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kalljästa frallor – gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar och njut av underbara, nygräddade bröd till frukost! Eller gör degen på morgonen och servera nygräddade bröd till middagen!

Fakta
Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.

Tips! Om du vill baka ut frallorna på klassiskt vis, utan kalljäsning: Gör degen och låt den jäsa i bunken i ca 45 min. Baka därefter ut dem i formen. Låt jäsa i 30 min i formen. Grädda sedan.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kalljästa frallor i form

6 st 
(Gör en dubbel sats för 12 bröd)

25 g jäst3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
3 dl rågsikt
4–5 dl vetemjöl
(om du inte har både rågsikt och vetemjöl hemma så kan du använda endast vetemjöl eller rågsikt)

Garnering
1 äggvita
blå och vita vallmofrön (eller bara en av färgerna)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 6 bitar. Forma runda frallor och lägg dem i en lagom stor form, klädd bakplåtspapper. Det ska finnas lite luft mellan frallorna.

3. Täck formen med folie och ställ den i kylen i 8–10 timmar.

4. Ta fram brödformen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grade.r

5. Pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna i formen.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Het kycklinggratäng allt-i-ett

Het kycklinggratäng allt-i-ett. En underbart god, lättlagad och hälsosam maträtt som innehåller 436 kcal/portion (läs hela näringsinnehållet nedan). Denna rätt passar både vardag och fest och portionerna är rejält tilltagna. Om du delar hela rätten i sex portioner blir det 290 kcal/portion. Det är så smart att tillaga alla ingredienser; kyckling, potatis, grönsaker och sås i en och samma ugnsform för smakerna gifter sig med varandra och resultatet blir magiskt gott! 

Ingredienser, 4 portioner

  • 700 g potatis
  • 3 dl vatten
  • salt

Grönsaker

  • 3 champinjoner
  • 1 paprika (eller 1/2 av två olika färger)
  • 10 cm purjolök
  • 8 cocktailtomater

Sås

  • 2 dl gräddmjölk, 6 % fett
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl chilisås
  • 2 msk mango chutney
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 krm salt
  • 600 g kycklingfilé
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsform. Salta på potatisen och häll över vattnet.

2. Sätt in potatisen i ugnen i ca 10 min tills den börjar bli lite mjuk.

3. Skär alla grönsaker i mindre bitar.

4. Ta ut potatisen och häll bort vattnet som är kvar i formen. Sänk värmen till 225 grader. Lägg alla grönsaker på potatisbitarna.

5. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt med en visp.

6. Krydda kycklingfilén med salt, peppar (och ev. chiliflakes för mer hetta). Stek kycklingfiléerna i olja så de får en gyllenbrun stekyta på båda sidor (den ska ej bli genomstekt).

7. Skär kycklingfiléerna i skivor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg dem ovanpå övriga ingredienser i ugnsformen. Häll över såsen.

8. Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min. När det börjar puttra lite lätt bland alla ingredienserna i formen är gratängen klar.

Näringsinnehåll
436 kalorier per person
40 kolhydrater per person
7 g protein per person
5 g fett per person


ÄPPELKAKA UTAN SOCKER OCH MJÖL

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Den här äppelkakan är ljuvligt god och man kan inte tro att den inte innehåller vanligt socker eller vetemjöl. Istället innehåller den Use Like Sugar som inte påverkar blodsockret och mandelmjöl som innehåller minimalt med kolhdrater. Perfekt för diabetiker och andra som vill äta socker- och mjölfria bakverk!

TILL DIABETIKER: Totalt kolhydrater ca 34 g för hela kakan. 32/12 = 2,8 gam kH för en bit kaka. Alltså, max 3 kolhydrater för en bit kaka, helt otroligt bra för alla som har diabetes eller bara vill äta lite kolhydrater!

Tips! Mandelmjölet går att byta till vanligt vetemjöl, och då kan man också utesluta fiberhusken.

ÄPPELKAKA UTAN SOCKER OCH MJÖL

12 bitar

3 ägg
2 dl Use Like sugar eller lättströ av valfritt märke
1 msk bakpulver
2 tsk fiberhusk
50 g smör, smält
4 dl mandelmjöl
6 st sötmandlar, finhackade (eller hasselnötter)
2 äpplen

Garnering
kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Tillsätt Use like sugar eller lättströ och vispa lite till. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter (bröa med kokos, eller ströbröd).

4. Hacka sötmandeln. Strö den över smeten.

5. Skala och skiva äpplena. Lägg dem i en ring ovanpå smeten.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass om du vill äta den som dessert. Eller ät den som den är till fikat. Supergott!

FRÖLIMPA UTAN VETEMJÖL

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

En nyttig limpa fylld med frön och degen är baserad på havremjöl istället för vetemjöl. En supergod, nyttig limpa fylld med fibrer som påverkar blodsockret mindre än vanligt bröd. Frys gärna in limpan i skivor och ta fram önskat antal när du ska äta.

FRÖLIMPA UTAN VETEMJÖL

1 st

3 ägg
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt
5 dl havregrynsmjöl
2 dl blandade frön, t ex solroskärnor, pumpafrön, linfrön m m

Garnering
blandade frön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke. Tillsätt resten av ingredienser (allra sist fröna) och blanda till en kladdig deg.

2. Stjälp upp degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över blandade frön.

3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.

laxgratäng

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

LAXGRATÄNG Lax i ugn med potatismos är en riktig favoriträtt i min familj! Fantastiskt gott och mycket lätt att tillaga. Det är så enkelt att tillaga maten i ugnen, det går fort, blir saftigt och smakrikt och maten sköter sig själv.

Laxgratäng

6 portioner

12 dl potatismos (eller lite mer om man vill ha mycket potatismos)
6 laxfiléer
salt
svartpeppar

Sås
2 dl vispgrädde eller creme fraische (valfri fetthalt)
1 dl mjölk
1 1/2 msk fiskfond (eller 1 buljongtärning fisk)
1–2 msk pressad citron (eller lite riven pepparrot)
1 msk hackad dill
salt efter smak

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga potatismoset och spritsa eller klicka ut det som en ram i formen.

2. Skär laxen i kuber. Lägg laxbitarna i mitten av formen. Strö över salt och lite svartpeppar. 

3. Sås: Häll alla ingredienserna i en kastrull. Sätt på värmen och blanda ihop allt tills det börjar puttra. Stäng av värmen och häll såsen över maten i formen.

4. Grädda allt längst ner i ugnen i ca 20 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men inte för länge så att laxen blir torr.