Ljuvligt gott godis som inte påverkar blodsockret nämnvärt. Dessa lyxiga chokladtryfflar är gjorda av Nicks mörka- och mjölkchoklad med smulor av Nicks Crunchy Caramel på toppen. Sååå goda!
Krispig chokladtryffel
75 g Nicks milk chocolate 75 g Nicks Dark chocolate 3/4 dl vispgrädde 28 g Nicks Crunchy Caramel, hackad (1 styck)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält mjölkchokladen och den mörka chokladen i en skål över ett vattenbad. Blanda ner vispgrädden och rör om.
2. Klicka ut chokladen i en små knäck- eller prainformar.
3. Hacka Nicks Crunchy Caramel med en vass kniv. Strö den på ytan på chokladen i formarna.
4. Ställ formarna i kylen i några timmar för att stelna. Förvara chokladen i kylen.
Kladdkaka utan vanligt socker med ljuvlig chokladfudge på toppen. Jag har använt Nicks Use Like Sugar istället för socker. Denna sötning påverkar blodsockret minimalt, knappt någonting vilket är suveränt. Kakan är bakad med mandelmjöl som inte heller innehåller mycket kolhydrater alls, bara ca 8 kolhydrater för hela denna kaka. Perfekt även för diabetiker och alla som vill äta socker- och mjölfritt. (Dock kan man använda vanligt vetemjöl istället för mandelmjöl om man vill).
KLADDKAKA sockerfri utan mjöl (med chokladfudge)
12 bitar
150 g smör 1/2 dl kakao 2 dl Nicks Use like sugar 1/2 krm salt 1 3/4 dl mandelmjöl 3 ägg
Chokladfudge (kan uteslutas och ätas som vanlig kladdkaka) 75 g Nicks mörk choklad (3 st bitar á 25 g styck) 1/2 dl vispgrädde 1 msk kokos (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ungen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt kakao, salt, Nicks use like sugar, mandelmjöl och ägg. Rör om allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22–24 min. Låt kakan kallna.
5. Chokladfudge: Smält den mörka chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen. Tillsätt vispgrädde och blanda till en slät chokladsmet.
6. Bred ut smeten över kakan. Strö över kokos. Låt chokladfudgen stelna i kylen.
TIPS! MISSA INTE MINA TVÅ GODA VARIANTER PÅ KLADDKAKA:
Gör en Snickerskladdkaka!
Du behöver 2 st: Nicks Peanuts n’ fudge.
Gör så här: Hacka dina Nicks Peanuts n’ fudge. Strö dem över kladdkakesmeten i formen innan gräddning. Grädda därefter enligt receptet ovan!
Gör en Pepparkakskladdkaka!
Hacka 2 st Nicks kexbar pepparkaka. Blanda ner det i smeten och häll allt i formen. Grädda enligt receptet.
Lagom kladdig gyllengul saffranskladdkaka. Den bakas utan vanligt socker och mjöl, istället använder jag Nicks Use Like Sugar och mandelmjöl som knappt påverkar blodsockret. Så himla god och ingen kan tro att den inte innehåller vanligt socker och mjöl.
Ca 12 bitar
150 g smör 1 påse saffran (0,5 gram) 2 ½ dl Nicks Use Like Sugar ½ krm salt 2 dl mandelmjöl 2 ägg ev. ½ krm kardemummakärnor, mortlade
Tips att servera till kladdkakan: Hallongrädde 3 dl vispgrädde ca 1 dl hallon, frysta eller färska
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.
2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
3. Kör assistenten i ca 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.
5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till dem lite med mjölade händer.
6. Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på plåten.
PEPPARKAKOR Spröda, goda, smakrika pepparkakor. Den här degen är väl beprövad.
Tips! Baka franska pepparkakor som inte behöver kavlas! Klicka här för recept! Fler recept med pepparkakor – allt från kladdkaka till cheesecake – klicka här!
150 g smör, smält 2 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 msk mald ingefära 1 msk mald kanel ½ msk mald nejlika 1 tsk mald kardemumma 1 ½ tsk bikarbonat 7 ½ dl vetemjöl ¾ dl vatten
Tips! Ingefära, kanel, nejlika och kardemumma kan bytas ut mot en påse färdigköpt pepparkakskrydda.
Kristyr 3–4 dl florsocker 1 äggvita
GÖR SÅ HÄR 1. Dag 1: Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner socker, sirap, ingefära, kanel, nejlika och kardemumma.
2. Häll smörblandningen i en bunke. Tillsätt vattnet. Blanda bikarbonat och vetemjöl i en annan bunke och rör ner det, lite i taget i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet över natten.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Stansa ut valfria figurer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 8–12 min beroende på tjocklek och storlek. Håll koll på dem så de inte bränns.
6. Kristyr: Blanda florsocker och äggvita i en skål. Blanda eventuellt i någon droppe vatten om det behövs. Glasyren får inte bli rinnig. Bred eller spritsa ut glasyren på pepparkakorna. Låt glasyren stelna på kakorna. Recept på kristyr att dekorera pepparkakorna med finns här!