Hönökakor frallor är ett populärt köpebröd, men du kan enkelt baka det själv – det är både mycket godare & billigare.
Hönökakor frallor
Ca 20 st
50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 20 bitar.
3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.
4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.