randigrågsiktslimpa9 randigrågsiktslimpa11

Sååå himla nöjd med detta recept! Limpan är gudomligt god och enkel att baka. Precis som det ska vara! Detta motto har jag med alla mina recept. Den här limpan tog slut direkt, hela familjen fullkomligt slängde sig över den och åt den medan den fortfarande var ljummen, med smör och ost. Galet gott!

Fibertips!
Byt ut 2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha mer fibrer. Tillsätt även några matskedar blandade frön.

Randig rågsiktslimpa

2 st (halvera satsen om du vill baka en limpa)

50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i två delar. Låt den ena degen vila i kylen. Forma en längd av den andra biten med mjölade händer. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och platta till den. Skär degen i ca 12 skivor med en degskrapa eller kniv.

3. Strö över ytterligare lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Baka ut den andra degen på samma sätt).

4. Grädda limpan mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 7–10 min. Låt limpan svalna på ett galler. (Grädda den andra limpan. Glöm inte att höja värmen till 250 grader före gräddning).

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i två delar. Låt den ena degen vila i kylen. Forma en längd av den andra biten med mjölade händer. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och platta till den. Skär degen i ca 12 skivor med en degskrapa eller kniv.

2. Dela degen i två delar. Låt den ena degen vila i kylen. Forma en längd av den andra biten med mjölade händer. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och platta till den. Skär degen i ca 12 skivor med en degskrapa eller kniv.

3. Strö över ytterligare lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Baka ut den andra degen på samma sätt).

3. Strö över ytterligare lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Baka ut den andra degen på samma sätt).

4. Grädda limpan mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 7–10 min. Låt limpan svalna på ett galler. (Grädda den andra limpan. Glöm inte att höja värmen till 250 grader före gräddning).

4. Grädda limpan mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 7–10 min. Låt limpan svalna på ett galler. (Grädda den andra limpan. Glöm inte att höja värmen till 250 grader före gräddning).

randigrågsiktslimpa5 randigrågsiktslimpa8 randigrågsiktslimpa6 randigrågsiktslimpa10 randigrågsiktslimpa7